Lukter svidd i surfesvingene

Safari 4 fra Apple er virkelig lynrask. Men fortsatt har den mangler.

Etter en tids beta-testing slapp Apple endelig Safari-nettleseren ut av beta-sekken i går kveld. Safari 4 er med andre ord nå å regne som en offisiell utgivelse, og selv om vi allerede hadde lekt litt med beta-versjonen, har vi brukt dagen sammen med Safari 4.

Det har i hovedsak vært en særdeles imponerende opplevelse, selv om Safari fortsatt har et lite stykke fram til både Firefox og Opera hva funksjonalitet angår.

Men så er det da også hastigheten Apple fokuserer mest på, og det har de all grunn til. Safari 4 er lynrask.

Føles lett

Det gjelder ikke bare tiden det tar å laste inn nettsider, det er også noe som gjennomsyrer hele nettleseren. Alt fra scrolling til navigering gjennom java-applikasjoner føles rett og slett lettere enn i for eksempel siste offisielle utgave av Firefox (og, for den saks skyld, av siste beta-utgaven), og tunge nettsider føles nesten like lette å komme seg gjennom som den nedstrippede søkesiden til Google.

Det er også verdt å nevne at Safari 4 har fått et fantastisk forhold til Dinside.nos og Aller Internetts publiseringssystem, et system som er kjent for å være like kritisk til endel nettlesere som Dick Cheney i sin tid var kritisk til kritiske røster. Også her er hastighetsforbedringen påtakelig, noe som er enklest å legge merke til på endel javabaserte rutiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hastighetsforbedringen skyldes i hovedsak den nye såkalte "Nitro engine", en teknologi som tegner opp selv tunge sider med økt effektivitet. Apple hevder at Safari 4 utfører javascript-kommandoer "nesten 8 ganger raskere enn Internet Explorer 8 og mer enn 4 ganger raskere enn Firefox 3", noe vi foreløpig ikke har hatt anledning til å teste.

Lekre toppsider

Andre nevneverdige nyvinninger er "Top Sites" og Cover Flow integrert i nettlesersøket. Førstnevnte gir deg nesten umiddelbart oversikt over dine mest besøkte nettsider gjennom et enkelt tastetrykk, elegant tegnet opp i en liten, medium eller stor matrise.

Det er også mulig å bruke Top Sites som en samling grafiske bokmerker. Merk en utvalgt side som "permanent sted", og et miniatyrbilde av sida vil dukke opp i Top Sites hver gang matrisen åpnes.

Maksimalt antall nettsteder i Top Sites er 24.
Maksimalt antall nettsteder i Top Sites er 24. Vis mer


Cover Flow finnes nå i Safari, og fungerer utmerket.
Cover Flow finnes nå i Safari, og fungerer utmerket. Vis mer

Cover Flow er Apples elegante, grafiske løsning for å vise fram lyd-, bilde-, video- og dokumentfiler, og har i lang tid eksistert i operativsystemet OS X. Den gjør at du kan bla deg gjennom filene samtidig som de vises fram som et CD eller LP-cover (størrelsen på forhåndsvisningen kan varieres). Cover Flow finnes altså nå i Safari, og gjør at du imponerende hurtig kan bla deg fram og tilbake i nettleser-historikken.
Hver side representeres ved et miniatyrbilde (i den grad så store thumbnails kan kalles "miniatyr"), og er et fint hjelpemiddel for de som har god visuell hukommelse.

Foretrekker du tekstsøk er det samme sted også mulig søke seg gjennom historikken, så hvis du ikke husker navnet på sida du besøkte forrige uke kan det være du finner den med et kjapt søk gjennom loggen.

Ikke helt perfekt

Som Mac-bruker har jeg ved flere tidligere anledninger forsøkt å bli en Safari-bruker, men jeg har alltid snublet over en irriterende mangel eller tre som gjør at hverdagssurfingen tilbakeføres til Firefox.

Med Safari 4 kan det godt være jeg blir værende hos Apple en stund til, men det er også mulig at jeg vil ta steget tilbake til for eksempel Firefox 3.5-betaen.

De største manglene i Safari 4 er:

  • Bedre søk i adressefeltet. I Firefox er det mulig å søke på et hvilket som helst ord som forekommer i URLen, ikke bare den første delen ("www.dinside.no").
  • Flere plug-ins. Det er en kjensgjerning at det finnes utrolig mange slike til Firefox, og noen blir en simpelthen for avhengig av - som for eksempel
    Feedly.
  • Etter X antall år med Safari er det fortsatt ikke mulig å uten videre bruke for eksempel Skandiabanken uten BankID-løsning. Joda, en kan knote seg fram til en løsning, men det burde ikke være nødvendig.
  • Muligheten for å gjenåpne sist lukkede fane. En bagatell, når alt kommer til alt, men en funksjon vi bruker ofte nok til at vi kanskje vil savne den etter hvert.

Det er med andre ord ingen lang liste, og kanskje blir jeg værende på Safari 4 en god stund til.

Det er tross alt snakk om små marginer.

Les også: Strålende Opera 10