Luktboks til PCen

COMDEX 99: Er dette spøk eller alvor? Det franske selskapet A.C.2.i deltar på Comdex med prototypen av en boks som skal gjøre lukt til en like naturlig del av datahverdagen som lyd og film.

Detaljer om teknologien som driver denne luktboksen, kalt Olfacom, er av naturlige grunner ennå ikke offentliggjort. Dette er hva vi foreløpig vet: Lukten som sendes ut skapes i en utskiftbar patron. Patronen er plassert i Olfacom, og Olfacom sørger for at luft blåses gjennom små beholdere som er proppfulle med en luftbærende væske eller et fast stoff.

Vi vet ennå ikke hvor mange beholdere det er i hver patron eller hvordan duft fra ulike beholdere blandes.

Bruksområder

Det er ikke få bruksområder Olfacom er tiltenkt til. Mye er seriøst, slik som parfymering av butikker og forretningslokaler, multimediapresentasjoner med duft, giftfri insektbekjempelse og aromaterapi.

Men hvis dette produktet blir til virkelighet, vil det nok også få nytte i andre sammenhenger. Hva med restauranter med egne hjemmesider som sender ut duft over Internett for å tiltrekke din oppmerksomhet?

Tøys eller seriøst?

For tre år siden ble mange journalister over hele verden lurt av "selskapet" RealAroma. RealAroma hevdet å ha laget en boks med tre duftstaver som du kunne koble til datamaskinen din og sende ut dufter som var definert av tre 8-biters koder.

Dette produktet ble presentert på en hysterisk morsom måte, og høydepunktet var et skjermbilde av en person som deltok i en samtale gjennom video-snakke-duftprogrammet CU-Smell Me (som henspilte på video-snakkeprogrammet CU-See Me), og som åpenbart hadde fått tilsendt den minst sjarmerende duft et menneske kan avgi.

Men Olfacom tør i det minste å stille opp på Comdex-messen, med hele databransjen tilstede. Og selv om det er umulig å fastslå hvorvidt veien fra prototyp til ferdig produkt blir lang og smertefull, er dette neppe en ny måte å lure pressen på. Måten Olfacom presenteres på synes å være seriøs, og den er i hvert fall ikke spesielt morsom.

Vi har kontaktet A.C.2.i i Frankrike, men dessverre kunne ikke personen vi snakket med gi oss informasjon om eventuell lanseringsdato eller priser.

Olfacom
RealAroma