Lotus lanserer ny arbeidsplass

QuickPlace er navnet på programmet fra Lotus som skal gjøre det enklere å samarbeide i små grupper. Med dette programmet kan du lage "private rom" på web-serveren som gjør at arbeidsgruppen kan jobbe effektivt sammen direkte via en nettleser.

Lotus er et av de få selskapene som har klart det kunststykke å mestre overgangen til åpne standarder når de selv var markedsleder på sin egen spesielle løsning. Lotus Notes var nemlig markedsleder på gruppevare via nettverk lenge før tilgangen på Internett åpnet for nye billige løsninger. Med introduksjonen av Domino, viste Lotus at selskapet ikke ville dø på grunn av Internett, og har siden tilpasset produktene (og prisene) for å være konkurransedyktige.

Nå kommer det produkter som skal gjøre hverdagen enklere for arbeidsgrupper på rekke og rad, og for litt siden ble programmet SameTime lansert. Dette er et program for sanntids kommunikasjon over nettet. Nå kommer QuickPlace, som er perfekt for arbeidsgrupper som ønsker å knytte bedre kontakt uavhengig av geogafi.

Lotus hevder at programmet er svært enkelt å bruke, og påstår at du kan opprette en ny arbeidsplass med alle nødvendige funksjoner på 5 minutter. Vi har enda ikke sett et eneste program som kan settes opp så fort, så dette må tas med en klype salt. Men at programmet er raskere å komme i gang med enne andre tilsvarende løsninger kan vi jo håpe på.

En nettleser er nok

En av de største innvendingene mot Lotus Notes, har vært at du har vært avhengig av å bruke en Notes-klient (eget program på PCen) i stedet for en nettleser for å dra nytte av gruppevarefunksjonaliteten. Dette har både vært for dyrt og lite praktisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lotus har imidlertid tatt denne innvendingen på alvor, og QuickPlace (og en rekke andre programmer i Domino-familien) kan håndteres helt og holdent med en nettleser.

Dette innebærer at et gruppemedlem kan sette seg på en hvilken som helst arbeidsplass med internett-tilgang og få full tilgang til arbeidsområdet til gruppen.

Typiske gruppevarefunksjoner

Kalenderen kan være felles for alle gruppemedlemmene, eller du kan opprette en kalender til hver.
Kalenderen kan være felles for alle gruppemedlemmene, eller du kan opprette en kalender til hver. Vis mer

Funksjonaliteten i programmet er typiske gruppevarefunksjoner som prosjektstyring, deling av dokumeter og utveksling av ulik informasjon. Alle QuickPlace-arbeidsplasser får også en kalender som kan brukes som utgangspunkt for gruppens aktiviteter.

Programmet har også funksjoner for å gjøre arbeidsflyten lettere, og det er en type funksjonalitet som ofte fremholdes som den viktigste i gruppevare. I QuickPlace kan du definere skjemaer som så kan sendes til en gruppe (etter tur eller alle samtidig). Når alle har gjort jobben , kan så informasjonen publiseres automatisk i det "virtuelle rommet".

I QuickPlace kan du formatere informasjon omtrent som i en tekstbehandler. Du kan utheve, understreke osv. I tillegg kan du selvsagt legge inn bilder.

Lotus har et godt rykte når det gjelder sikkerhet i gruppevareløsninger, og QuickPlace benytter samme sikkerhetsforanstaltninger som Domino forøvrig. QuickPlace har adgangskontroll på flere nivåer, slik at gruppemedlemmer kan få leseaksess, skriveaksess eller alle rettigheter på samme nivå som administrator. Du kan også opprette ulike "indre rom" med full adgangskontroll. Disse rommene vil ikke engang synes for gruppemedlemmer som ikke er gitt adgang.

Programmet har også støtte for å arbeide off-line, og det er jo svært praktisk hvis du f.eks. sitter på et hotellrom med en bærbar PC. Da kan du laste ned en oppdatert utgave av ditt "rom", gjøre det du skal, koble deg opp igjen og samkjøre (replikere) informasjonen.

Eie eller leie?

QuickPlace vil komme i flere varianter. Du kan kjøpe en komplett pakke med QuickPlace og en Domino-server hvis du bare er på jakt etter akkurat denne funksjonaliteten. Du kan også kjøpe programmet helt separat, og legge den inn på en Domino 5 server. Du kan til og med "leie" funksjonaliteten fra Americal Online, Interliant, IBM Wokgroup Services eller Singapore ONE.

Detaljene rundt priser og tilgjengelighet er ikke helt klare enda, men løsningen som inkluderer en komplett Domino-server i tillegg vil koste ca. 1.000 dollar i USA. Vi forventer at de andre løsningene blir vesentlig billigere.