Løsningsmiddel for lydfiler

Redigering av musikk og lydfiler kan være både vrient og tidkrevende. Det vanskeligste er å få forskjellige biter til å passe sammen i tempo og toneart. Sonic Foundry, kjent for lydredigeringsprogrammet Sound Forge, har nettopp sluppet programmet ACID, som gjør det latterlig enkelt å lage musikk eller lydmontasjer basert på wav-filer hentet fra forskjellige kilder.

Musikk kan lages på mange måter. Den klassiske varianten er å lære seg å spille et instrument fra bunnen av. Det tar tid, og du bør begynne tidlig og øve mye hvis det skal bli noe greie på det.

Den moderne varianten er å bruke datamaskiner og allerede innspilt musikk: Du tar lydfiler fra forskjellige kilder, redigerer dette til passende biter og setter sammen disse til et nytt lydbilde. Kombiner dette med sang og/eller rap og kanskje noen pålegg med programmerte bassganger eller akkorder, så har du en hit.

Men ikke glem at all musikk som er gitt ut er opphavsrettslig beskyttet, og at all videre kommersiell bruk må klareres!

Ingen vei utenom talent

I virkeligheten kreves det litt mer. For det første trenges det et visst talent uansett hvilken måte du velger å lage musikk på. For det andre er det teknisk vanskelig å kombinere trommelooper med bassganger, akkorder, effekter osv. fra andre kilder.

Selv om mange lydredigeringsprogrammer har mulighet for å endre tempo og toneart, er dette svært tidkrevende og ofte unøyaktig. Siden disse programmene som regel bare jobber i stereo blir det dessuten vanskelig å kombinere mange stereolyder som skal spille samtidig.

ACID fra Sonic Foundry er et helt nytt musikkprogram som er laget for å løse alle disse problemene. Du bare plasserer lydfilene i et rutenett på skjermen og "maler" bortover så langt du vil at hver lydfil skal gjentas. ACID justerer automatisk lydfilene slik at de spilles i samme tempo.

Du kan til og med variere tempo mens filene spilles, og fritt endre toneart på lydfilene. Hvor mange filer som kan spilles av samtidig er bare begrenset av hvor mye minne du har i PCen, og har du en kraftig Pentium II, kan du også bruke plugg-inn effekter i DirectX-format.

Dette verktøyet kan brukes til mange forskjellige formål. I tillegg til kreativ tekno/dance/b&d etc. er det perfekt for reklamesnutter hvor du vil tilpasse musikk, lydeffekter og tekst til en tilmålt tid. Aerobic-instruktører kan sette sammen sitt eget program i det tempo som passer. Hvis du spiller et instrument og vil øve inn låter fra en CD, kan du ta opp disse på PCen og endre tempo slik at det blir lettere å få tak i hva som spilles.

ACID kjører både under Windows95 og NT. Har du en NT-arbeidsstasjon med Alpha-prosessor fra Digital kan du faktisk også bruke denne.

Du kan laste ned en demoversjon her.