Logitech Z-5450
Logitech Z-5450Vis mer

Logitech Z-5450

MINITEST: Full surround uten å strekke kabel over gulvet til bakhøyttalerne? Vi har sett nærmere på Logitech Z-5450, som overrasket oss - positivt.

Stue-PC og hjemmekino er begreper som for lengst har blitt en del av vokabularet, og lydløsningene er naturligvis en viktig del av den gode opplevelsen. Mange vegrer seg imidlertid mot å plassere høyttalere rundt i hele stua, ikke minst på grunn av kabelspaghettien dette ofte medfører.

Nå begynner imidlertid løsninger med trådløse bakhøyttalere å bli relativt vanlige. Dermed slipper du jobben med å strekke kabler langs veggene, og alle utfordringene knyttet til å få løst dette på en praktisk og lite sjenerende måte - for ikke å nevne ekstrajobben med å strekke på nytt når du får lyst til å ommøblere.

Smart fra Logitech

Kabinettet til stue-PCen er 42 cm høyt, og til venstre står subwooferen.
Kabinettet til stue-PCen er 42 cm høyt, og til venstre står subwooferen. Vis mer


Logitechs Z-5450 er et 5.1 et THX-sertifisert høyttalersett som du vanligvis finner i elektronikkbutikkenes dataavdeling. Men det er faktisk ingenting i veien for å koble både TV, DVD-spillere og annet AV/lydutstyr til det direkte. Settet har innebygd dekoder for Dolby Digital, DTS og DTS 96/24.

Subwooferen har to basskamre for kraftig bassgjengivelse. Total effekt er 315W (RMS), som er en del mindre enn en del andre i samme prisklasse, men ytelsen er etter vår mening likevel tilstrekkelig til de fleste behov i stuer og rom på inntil 25-30 kvm.

Flere tekniske data.

Kontrollsenteret er liggende, og lite nok til at vi fikk plassert center-høyttaleren ved siden av i den 48 cm brede hyllen under TVen.
Kontrollsenteret er liggende, og lite nok til at vi fikk plassert center-høyttaleren ved siden av i den 48 cm brede hyllen under TVen. Vis merVia kontrollsenteret, som er en liten boks med tilhørende fjernkontroll, kan du koble til ikke mindre enn sju forskjellige inn-enheter. Her finner du en inngang for seks kanaler direkte fra PCens lydkort (3x minijack), fire stereoinnganger (minijack, tre bak og én på siden), to optiske og én koaksial inngang. På siden er det også utgang for øretelefoner. Merk at kun kabler for PC-tilkobling følger med i pakken.

Enkelt oppsett

Kontrollsenteret er også utstyrt med antenne for trådløs overføring av signaler til bakhøyttalerne. De tre fronthøyttalerne + subwooferen er kablet. Bakhøyttalerne er ikke helt trådløse, de drives av nettstrøm, så en stikkontakt innen rekkevidde er nødvendig. Veksling mellom innsignal samt lydjustering gjør du enklest via fjernkontrollen, men det kan også gjøres direkte på kontrollsenteret.

Høyttalerkablene er tynne, og festes enkelt ved hjelp av klemmer.
Høyttalerkablene er tynne, og festes enkelt ved hjelp av klemmer. Vis mer


Satellittene er små, og dermed enkle å plassere uten at de behøver å synes veldig godt i stuemiljøet. Disse har faseplugger i aluminium som sørger for å ivareta både diskant og mellomtone. På undersiden av kabinettene er det skruefeste, men høyttalerne er imidlertid ikke mulig å tilte vertikalt eller løsne fra foten, noe som absolutt burde vært en mulighet mener vi.

Selve oppkoblingen var meget enkel, kablene kobles med klemmer fra frontøyttalerne til subwooferen. De var oppsiktsvekkende tynne - her vil nok enkelte ønske å bruke mer solide kabler. Vi behøvde ikke å konfigurere noe som helst for å få kontrollsenteret til å få kontakt med bakhøyttalerne, det gikk automatisk.

Svært ryddig og enkel fjernkontroll
Svært ryddig og enkel fjernkontroll Vis mer


Ved å trykke på "Test"-knappen sendes signaler til alle kanalene, én etter én. Dermed er det en enkel sak å stille styrken på subwooferen, center og surroundeffekten etter din smak.

God kinolyd

Vi koblet DVD-spilleren til kontrollsenteret med optisk kabel, og kjørte et par av våre favoritt-DVDer. Vi tilkalte samtidig et par av våre selvutnevnte audiofile venner til å gjøre seg opp en mening om lydkvaliteten sammen med oss. Konklusjonen var entydig: her får du overraskende god kinolyd for en relativt billig penge, med dyp brumlende bass som får kopper og glass til å riste, og samtidig klar tale og diskant. Perfekt til gode kino- og spillopplevelser, men også til avspilling av musikk dersom du betrakter deg selv som en person med "normale ører".

Lyden fra bakhøyttalerne var også upåklagelig, vi merket ikke noe som skulle tilsi degradering av lydsignalene, til tross for radiooverføringen.

Vi skulle imidlertid ønske at det var mulig å skru opp lyden enda litt mer i enkelte situasjoner, og ville nok satset på kraftigere løsninger i spesielt store rom. Vi har også hørt om tilfeller der bakhøyttalerne har blitt forstyrret av annet 2,4 GHz-utstyr, som for eksempel trådløse nettverk, trådløse telefoner o.a. Vi opplevde imidlertid ingen problemer med slikt utstyr under vår lille test.

Logitech Z-5450 koster veiledende ca 4.000 kroner, men vi har sett det ned mot 3.000 i enkelte nettbutikker. Du kan for eksempel bruke Produktguiden for å finne laveste pris.