Logitech Z-10

Noen høyttalere er smartere enn andre. Logitech Z-10 er et godt eksempel på nettopp det.

Publisert
Sist oppdatert

Da jeg ble konfirmert i 1986 stod kun én ting på ønskelisten: stereoanlegg. Jeg hadde rett og slett ikke tid til å vente, og lånte penger av min far for å kjøpe den utvalgte stereoen en uke før konfirmasjonen. Det var et relativt enkelt Samsung-anlegg med platespiller, analog radiotuner, forsterker og kasettdeck - i svart møbel (stereorack, naturligvis). Prisen var 4.990 kroner, og da jeg et år senere kjøpte en godt brukt Benytone CD-spiller til råbillige 1.500 kroner var anlegget komplett, og prisen var kommet opp i totalt 6.500 kroner.

Dagens konfirmanter behøver normalt sett ikke å bruke mer enn en brøkdel av pengegavene for å kjøpe et langt bedre anlegg enn hva jeg brukte mesteparten til for 21 år siden. Og stereorack står definitivt ikke lenger på ønskelisten. En 2007-konfirmant som ønsker seg en grei musikkløsning kan for eksempel kjøpe en rimelig bærbar PC og aktive høyttalere for den samme summen som stereoanlegget mitt kostet i 1986, og dermed sitte med en hundre ganger mer fleksibel løsning som sannsynligvis også byr på langt bedre lyd.

Intelligent løsning

For kurante PC-høyttalere behøver slett ikke koste skjorta. Vi har tidligere testet en rekke rimelige løsninger, og flere ganger blitt forbauset over lydkvaliteten, selv fra høyttalere til under tusenlappen. Aktive subwoofere med to eller flere satellitter er ofte mest aktuelt, men det dukker fra tid til annen også opp interessante PC-høyttalere uten sub. En av dem er det interaktive og aktive høyttalerparet Logitech Z-10.

Logitech Z-10


Bare for å understreke én ting: disse høyttalerne har vært på markedet en stund, men har av forskjellige årsaker ikke nådd testbenken vår tidligere. Det som gjør disse spesielt interessant er de interaktive funksjonene, og det faktum at de kommuniserer med PCen digitalt gjennom en USB-kabel. Du behøver med andre ord ikke en gang ha lydkort på PCen for å bruke dem, kun en ledig USB-port. Men for å få fullt utbytte av de interaktive funksjonene må du installere en enkel driver (krever Windows XP/Vista) samt ha Windows Media Player, WinAmp, iTunes, Real Player eller Music Match Jukebox på PCen.

De sorte, blanke toveishøyttalerne med RMS på 30 W er ganske tunge i forhold til hva man skulle forvente ut fra størrelsen (24,6 x 11,4 x 11,9 cm). De er dermed ikke optimale dersom du først og fremst er ute etter en enkel portabel høyttalerløsning. Flere tekniske detaljer finner du for øvrig hos Logitech.

Interaktivitet i sentrum

Logitech Z-10


Venstre høyttaler har et relativt stort display som viser informasjon fra PCen. Ikke bare medieinformasjon, men antall uleste epost, prosessor- og minnebruk, klokke, dato med mer. Alt er ikke like nyttig kanskje, så du kan gjerne velge å vise kun medieinformasjon dersom du skulle ønske det. Samme høyttaler har også både analog inngang (minijack), for eksempel for tilkobling av MP3-spiller, samt tilkobling for øretelefoner.

Berøringspanelet under skjermen er enda mer interessant. Øverst sitter fire hurtigknapper. De programmeres enkelt ved å holde inne ønsket hurigknapp mens avspilling av mediefilen foregår. Og med mediefil mener vi en musikkfil, spilleliste eller radiostrøm. Vi har programmert inn NRK P1, NRK P2 og NRK P3 ved å streame direkte fra lenkene som ligger på www.nrk.no/lyd, og åpnet denne adressen i Windows Media Player for å få lagret P4 på hurtigknapp 4.

Under hurtigknappene sitter berøringsknapper for å justere lydnivå, bass, diskant, stoppe og starte avspilling, skippe, og for å veksle mellom diverse info på skjermen. Justering av lydnivået skjer ikke i selve høyttalerne, men i Windows. Dermed slipper du å forholde deg til enda en lyd-dimensjon, noe som vi slett ikke har noe i mot.

Den blanke overflaten blir imidlertid fort fettet og stygg, men heldigvis har Logitech lagt ved en mikrofiberklut som fjerner det meste relativt lett.

Logitech Z-10


Slett ikke verst!

Hva så med lydkvaliteten? Dette er ikke noe high-end-løsning. Det er en kompakt løsning som er utviklet først og fremst med tanke på avspilling av godt komprimert lydmateriale, som MP3, WMA, AAC og så videre. Når det er sagt er lyden fyldig og behagelig - til sitt bruk, som inkluderer musikkavspilling og radio. I et mindre rom er de ypperlige. Til film og spilling setter vi imidlertid pris på litt mer bulder og brak, og til dette trengs det kraftigere bass, fortrinnsvis ved hjelp av en subwoofer på gulvet.

Logitech Z-10


En typisk bruker kan absolutt være konfirmanten - som allerede har kjøpt seg bærbar PC, og som ønsker å "oppgradere" den til en musikkløsning som, etter vår mening, er smartere og byr på like god eller bedre lyd enn de fleste mikroanlegg. Vi vil også hevde at lydkvaliteten er helt på høyde med langt dyrere løsninger som for eksempel iPod Hi-Fi.

Det eneste vi savner er en fjernkontroll.

Logitech Z-10 har en veiledende pris på 1.299 kroner, og fås kjøpt de fleste steder som selger PC-utstyr og duppedingser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer