Logitech Wireless DJ

TEST: Dette produktet fungerer utmerket som linken mellom musikksamlingen på PCen og stereoanlegget.

En PC i stua med trådløst tastatur eller fjernkontroll, og navigasjon via PC-skjermen eller TVen, har for mange vært den mest aktuelle løsningen for å kunne spille musikk man har liggende på harddisken. Men særlig lettvint er det ikke, og det er ikke alltid ønskelig å ha på TVen når man vil navigere seg fram til favorittlåten. Støy fra PCen er en annen, og ikke ubetydelig ulempe i et stuemiljø.

Det dukker heldigvis stadig opp nye og mer elegante løsninger. DVD- og multimediespillere med trådløst nettverk er et godt eksempel, men det var først da vi testet Squeezebox i fjor at vi følte at vi var i ferd med å se lyset.

Fjernkontroll med skjerm

Logitech Wireless DJ


Logitech Wireless DJ er på mange måter sammenlignbar, bare billigere og med en litt annen tilnærming. Vi snakker her altså om en fjernkontroll som kommuniserer med stereoen din, og naturligvis også PCen. PCen kan stå et helt annet sted, og innholdet i musikkmappene vises på et display på selve fjernkontrollen. Så er det bare å velge album, radiokanal, spilleliste eller spor, og trykke OK - så strømmer lyden over høyttalerne. I motsetning til Squeezebox er altså Wireless DJ avhengig av at PCen står på.

Hele settet består av fire fysiske deler: selve fjernkontrollen, en USB-avsender som kobles til PCen, en kombinert dock, lader og mottakerenhet som kobles til stereoen, og kabelen som brukes til oppkoblingen (phono-plugger). I tillegg må du installere et lite klientprogram på PCen som katalogiserer musikken, og sørger for å mate avsenderen med lyd.

Spiller DRM-beskyttet musikk

I tillegg må du ha Windows Media Player, iTunes 6 eller MusicMatch Jukebox installert på PCen din. Dette er fordi Wireless DJ benytter "motoren" i disse programmene til å ta seg av avspillingen av de forskjellige musikkformatene, inkludert DRM-beskyttet materiale. I skrivende stund støttes formatene MP3, WMA og AAC - men systemet er oppgraderbart og vil muligens støtte flere formater i fremtiden.

Streampoint sørger for å mate senderen med lyd fra musikkbiblioteket.
Streampoint sørger for å mate senderen med lyd fra musikkbiblioteket. Vis mer


I tillegg finnes en såkalt "PC Control Mode" der lyden fra hvilket som helst program fra PCen blir overført. Da kan du riktig nok ikke bruke annet enn lydjusteringen på selve fjernkontrollen, men det muliggjør i hvert fall streaming av alskens obskure formater.

Kommunikasjonen mellom delene foregår trådløst og digitalt i 2,4 GHz-området, og rekkevidden avhenger av hvilke materialer huset består av. Logitech anslår 50 meter, men i mitt hus, som er et vanlig trehus over to plan, var rekkevidden langt kortere. Det fungerte helt fint med PC i annenetasjen og stereo i første etasje, men i et tilbygg på samme plan (som i luftavstand kanskje var 20 meter fra avsender) ble det bare hakking i lyden og heng i menysystemet på fjernkontrollen.

Logitech Wireless DJ


Genialt enkelt

Selve fjernkontrollen er pen å se på og veldig lett å navigere med. Den har et stort hjul med en knapp i midten som du benytter til å navigere med, og tilleggsknapper for justering av lyd. Du finner også knapper for å gå tilbake, til hovedmeny, for å se spilleliste og legge spor til spilleliste (DJ-liste). Navigeringen skjer i velkjent trestruktur, ikke ulik den du finner på iPod og mange andre MP3-spillere. Velger du å gå inn i biblioteket via "Artist", velger du først forbokstav (A, B, C osv), deretter artist, plate og til slutt spor. Du kan hele tiden velge å starte avspilling fra det aktuelle nivået, enten kronologisk eller i tilfeldig rekkefølge.

Logitech Wireless DJ
Logitech Wireless DJ


Du kan også velge hvor lyden skal komme - i vårt tilfelle hadde vi lagt inn "Stue" som lokasjon, og da fikk vi valget mellom stue og PC. Valgte vi PC, ble musikken spilt gjennom PC-høyttalerne. Du kan med andre ord benytte fjernkontrollen bare til PCen, uten tilknyttet til stereoen, dersom du skulle ønske det.

Husk å oppdatere firmware

Vi gjør oppmerksom på at vi testet en oppdatert versjon. De første Wireless DJene som dukket opp i butikkene hadde en firmware som ikke seksjonerte artistene i A, B, C osv. Hvis du har kjøpt dette produktet og må vri hjulet rundt 125 ganger for å komme til ZZ Top, kan vi berolige deg med at du kan oppgradere systemet gratis fra Logitechs nettsider.

Responsen er i hovedsak bra, et sekund eller to fra du har valgt et spor, begynner avspillingen. Vi testet med mer enn 12000 spor i musikksamlingen, uten at systemet så ut til å bli stresset av den grunn. Men vi har opplevd temmelig lang forsinkelse i enkelte tilfeller (flere sekunder), sannsynligvis var dette knyttet til at PCen ble forsinket av andre oppgaver.

Vær for øvrig oppmerksom på at avstanden til PCen også ser ut til å spille en rolle med hensyn til responsen, i praksis opplevde vi at vi måtte trykke to ganger på en funksjonsknapp før systemet reagerte, men dette hørte til unntakene.

Konklusjon

For rundt 1.600 kroner (sjekk DinPris for aktuell gatepris) får du tilgang til hele musikkfil-samlingen din fra sofakroken, uten ekstra bokser, kabler, viftesus og andre uheldige bivirkninger. Systemet er satt opp på en-to-tre, lyden er topp, og det helefunket i vårt tilfelle meget bra.

Skulle vi sette fingeren på noe, må det være at rekkevidden kan være et ankepunkt, for hvis det PCen og stereoen står i hver sin ende av huset, og i tillegg i forskjellige etasjer, er det en viss fare for at du vil oppleve problemer.

For alle andre: joda, det går fint an å leve med en fjernkontroll til, spesielt av denne sorten.