Logitech Pocket Digital

Det dukker stadig opp nye digitalkameraer i mikroklassen, og Logitech er på banen med lekre Pocket Digital. Kameraet har de samme målene som et vanlig kreditkort, riktig nok litt tykkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Logitech Pocket Digital
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Takket være at mekanikk er byttet ut med elektronikk, er det langt enklere å lage små digitale kameraer enn filmbaserte. Teknologien er på den annen side fortsatt relativt dyr, noe som betyr at tusenlappene flyr fort dersom du ønsker en viss kvalitet på bildene dine. Til gjengjeld slipper du utgiftene til film, så på sikt vil du oppleve en viss utjevning i kostnadene.

Høy kulhetsfaktor

Det er selvsagt mye tøffere å stille opp på turen med et bittelite digitalkamera til 1.500 kroner enn å ha et filmbasert engangskamera til 99, selv om kvaliteten slett ikke blir bedre med digitalkameraet.

For det er helt på det rene at du foreløpig ikke får både i pose og sekk; de minste digitalkameraene kan sjelden vise til imponerende optiske kvaliteter. Men det skjer en rivende utvikling på dette punktet også, og vi følger utviklingen med argusøyne.

Lommerusk i børstet aluminium

Bredde/høydeforholdet er nøyaktig som på et vanlig bankkort
Bredde/høydeforholdet er nøyaktig som på et vanlig bankkort Vis mer
image: Logitech Pocket Digital

Logitech Pocket Digital har allerede rukket å bli en sommerslager. Kameraet er nøyaktig like stort som et vanlig bankkort, og er en knapp cm tykt. Og vekten? 50 usle gram som knapt gjør seg merkbare i skjortelommen.

Innpakningen i børstet aluminium er rett og slett rålekker, og gir umiddelbart et signal om kvalitet. Dekselet som beskytter søker og objektiv er en del av selve kamerahuset, og når det skyves til siden skrus kameraet på. Deretter er det bare å knipse, og inntil 52 bilder i oppløsning 640x480 piksler (evt 1280x960 interpolert) får plass på den innebygde 16 MB minnebrikken.

Som forventet finnes det kun optisk søker på kameraet, og den gir et ganske korrekt utsnitt takket være at den er plassert like over objektivet, ikke ved siden som er vanlig på denne typen kameraer. Her finnes heller ingen blitz, og verken batteri eller minnekort er mulig å ta ut fra det helstøpte kamerahuset.

image: Logitech Pocket Digital

På baksiden av kameraet finner du en liten LCD som blant annet viser antall bilder du kan ta, batterinivå og oppløsning. Under LCDen finner du to knapper. Den ene styrer oppløsningen, og med den andre kan du skru av/på pipesignal på utløseren, samt aktivere 10 sekunders selvutløser. Mer trenger du ikke å tenke på.

52 bilder

Kameraet kobles til PC ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen, og du blir umiddelbart møtt med spørsmål på skjermen om du ønsker å overføre eller slette bildene fra kameraet. Enklere kan det knapt bli, og overføring av 52 bilder er unnagjort på et par minutter. Kameraet får nødvendig strøm til lading gjennom USB-kabelen, og et fulladet kamera har nok strøm til å ta hundrevis av bilder.

Her kan du se bilder tatt med Logitech Pocket Digital

Overføring av bilder til PC og lading av batteri skjer ved hjelp av en USB-kabel.
Overføring av bilder til PC og lading av batteri skjer ved hjelp av en USB-kabel. Vis mer

Programvare (MGI Photosuite 4 SE) og drivere følger med på - naturligvis - en miniCD. En kortfattet bruksanvisning på 4 minisider (norsk) gir deg all nødvendig informasjon.

Kvalitetsvurdering

I pressemeldingen fra Logitech står det å lese at "kameraet er laget for dem som vil fange spontane øyblikk på bilde, men som ikke vil bære med seg et kamera til enhver tid som tar stor plass". De kunne gjerne lagt til "uten de store kravene til kvalitet", for du bør ikke ha de store forventningene til bildene. Dette skyldes blant annet at oppløsningen er alt for lav, bildebrikken er på beskjedne 0,65 megapiksler. I manualen oppgis riktig nok 1,3 megapiksler, men dette er ved hjelp av programvarebasert interpolering, noe som bare fører til enda mer grøtete bilder enn de er i utgangspunktet.

Bildene er generelt uskarpe i kantene, og dybdeskarphet og gjengivelsen av detaljer er generelt ikke veldig mye å rope hurra for.

Skal vi trekke frem noe positivt når det gjelder bildekvaliteten, måtte det være fargegjengivelsen. Denne er for eksempel langt bedre enn hos Mustek GSmart Mini2 som vi testet tidligere i sommer. Gjengivelse av hudtoner er derimot generelt under pari. Som forventet er de beste bildene tatt utendørs i solskinn.

Her kan du se bilder tatt med Logitech Pocket Digital

Konklusjon

Vi gir et stort pluss for design og brukervennlighet. Dette er et kamera alle i alderen 4 til 100+ kan bruke, og til hjemmesider og epostbruk kan enkelte av bildene fint gjøre nøytten. Men objektivt sett synes vi ikke bildekvaliten er god nok til å forsvare en pris på 1.500 kroner.

Norsk distributør er Logitech, tlf 66 82 06 70.