Logitech med stilig force feedback-joystick

Det er ikke bare Microsoft som lanserer nytt spilltilbehør for tiden. Konkurrenten Logitech leverte sin nyeste Force Feedback-joystick få dager etter at vi testet Microsofts produkter, så nå har vi tatt en titt på denne.

Forskjellene i størrelse mellom Microsoft SideWinder Force Feedback 2 og den nye Logitech WingMan Force 3D legger du merke til med en gang. Dette gjør Logitech et stort poeng ut av. For mens Microsofts joystick tar opp halve skrivebordet, er WingMan mye mer kompakt.

Når det gjelder funksjonaliteten ellers, er ikke forskjellene så dramatiske, men likevel eksisterende. WingMan har sju knapper (SideWinder har åtte), som alle kan programmeres. To av dem er på basen og fem på spaken (fire på tommelsiden og én avtrekkerknapp). I tillegg har joysticken en gasskontroller (throttle) og en såkalt hat-switch. Spaken kan også vris for å emulere pedaler.

Lite motstand, mye komfort

Logitech med stilig force feedback-joystick

Til tross for den tilsynelatende spinkle størrelsen, klarer WingMan Force 3D å sparke fra seg. Ved installasjonen kan du teste force feedback-funksjonaliteten, og joysticken har et bredt spekter av effekter som etterligner alt fra skudd til motorsag. Vi merket oss imidlertid at effektene ikke er fullt så kraftige som hos Microsoft. Det er også noe vi merket under spilling. Spaken gir rett og slett ikke nok motstand, selv om følsomheten kan stilles inn via programvaren. Vi synes alt i alt at Microsofts Force Feedback-funksjonalitet er et hakk bedre enn Logitechs.

På den annen side er WingMan Force 3D mer komfortabel. Den føles mer solid, særlig når det gjelder avtrekkerknappen. Det som kan oppfattes som dumt er at knappene på baksiden av spaken er plassert ganske langt fra hverandre, noe som kan være slitsomt i lengden. Ellers synes vi Force 3D er blant de mest behagelige joystickene vi har prøvd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Driverne som følger med utstyret byr ikke på noen overraskelser. For de som har brukt Logitech-produkter er grensesnittet godt kjent. Du kan velge mellom flere profiler for forskjellige spill, men vi savnet flere velkjente titler. Du kan også programmere alle knappene, og stille inn følsomheten på spaken.

Microsoft eller Logitech?

Begge konkurrentene i denne force feedback-duellen har sine fordeler og ulemper. Microsofts joystick er mer funksjonell, i og med at den har flere knapper og bedre force feedback-effekter. Logitech på sin side er mer komfortabel og mindre, og ikke minst billigere (kun 699 kroner inkludert mva). Prisen er nok en avgjørende faktor for mange, og derfor er det klart at WingMan 3D vil være det beste valget for de fleste.