Logitech Marble styrekuler

Er du plaget av musesyke? Eller lei av mus og vil prøve noe annet? Logitech har flere interessante alternativer.

Det finnes mengder av pekeverktøy for oss PC-brukere, og Logitech er nok den produsenten som alltid har hatt flest alternative løsninger. Hvilken som gir den beste kontrollen og er minst belastende er svært individuelt. Det kan også være generelt lurt å bytte mellom forskjellige løsninger fra tid til annen. Uansett hvor behagelig en løsning kan virke til å begynne med, vil ofte de gamle spenningene forplante seg også til den nye arbeidsstillingen.

Hvilke fingre?

Hånden er delt mellom tommelen og de andre fingrene. Ved bruk av vanlig mus er ikke tommelen aktiv – den bare støtter. Noen opplever ikke at de har så god kontroll over tommelen, mens andre raskt lærer å bruke den til å styre muspekeren. Logietch har derfor laget flere varianter av styrekuler. DinSide har testet to typer – Marble+ er beregnet på styring med tommelen. MarbleFX er først og fremst beregnet på styring med de andre fingrene -- men det er også mulig å bruke tommelen på denne

Marble+

Logitech Marble styrekuler
Logitech Marble styrekuler
Logitech Marble styrekuler
Logitech Marble styrekuler

Når du bruker denne styrekulen er det ikke nødvendig å bruke håndleddet i det hele tatt. Hånden ligger i ro, og det eneste du behøver å bevege er fingrene.

Marble+ har to knapper og styrehjul, og passer fint til en liten eller middels stor hånd. Kulen er middels tung med passe friksjon, som gjør styring av skjermpekeren både lett og presis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en treningssak å bruke tommelen, noen er ikke begeistret for dette, andre synes det er en kjærkommen avveksling og noen foretrekker dette som den absolutt beste løsningen.

Vi skal ikke dømme i denne saken, men både den ergonomiske utførelsen og den praktiske kontrollen var upåklagelig.

MarbleFX

Dette er en annen variant, med en mye større kule og en helt annen konstruksjon. Her beveger du håndleddet veldig likt som ved vanlig mus-bruk, men fingerbevegelsen er større. Du blir også tvunget til å la armen være mer i ro enn ved bruk av mus, noe som også kan være en fordel.

For undertegnede, som til vanlig bruker en Microsoft Intellipoint (den med hjul), var MarbleFX mye lettere å bruke enn Marble+, naturlig nok.

Forskjellen kan være akkurat tilstrekkelig til at det er et poeng å ha denne som et alternativ i perioder. Det gir deg en litt ny arbeidsstilling, men ikke en total forandring.

Siden spenninger er det største problemet for de fleste, vil den milde overgangen kunne gjøre det mindre dramatisk å bytte til Marble FX enn til andre alternativer. Dette kan i seg selv være avspennende.

Jeg blir nødt til å teste denne over en lengre periode for å få et større erfaringsmateriale, men førsteinntrykket er svært godt.

Installasjon

Logitech Marble styrekuler

Begge styrekulene kommer med overgangsplugger, slik at de kan kobles til enten 9-pins serieport eller PS/2.

Vi koblet styrekulen til PCen mens den var avslåttt, uten å fjerne den gamle musdriveren. Ved oppstart var begge enhetene kompatible med standard mustyper, slik at det ikke var noe problem å bruke PCen. Deretter var det bare å kjøre installasjonsprogrammet som blir levert på to disketter.

Det er forskjellige smarte konfigurasjoner av knappene som kan settes opp i styreprogrammet. På MarbleFX er det til sammen fire knapper, og kombinasjonsmulighetene er mange. Trykker du den røde ekstra-knappen blir hele kulen som et musehjul. Dette er veldig praktisk i skrolling i tekst og på web.

Veiledende utsalgspriser (inkl. mva.)

TrackMan Marble+: 549.-
TrackMan Marble FX : 749.-

Importør Next Interactive