Logitech Harmony 885

Har du stuebordet fullt av fjernkontroller for hele lyd/bildeanlegget ditt? Logitech har lansert flere modeller av sine multifjernkontroller, toppmodellen heter Harmony 885. Den frister med fargeskjerm og dokkingstasjon. Men er den noe å ha? Vi har gjort en liten test.Av Trond Manskow

Vi har tidligere vært borti multikontroller fra bl.a. Denon og Marantz, som var noen digre monstre. Logitech er kjent for å kunne design, og skuffer heller ikke på dette produktet. Deres toppmodell av en multifjernkontroll er en skikkelig lekkerbisken.Harmony 885 ligger perfekt i hånden, den har et innsving på midten som gjør at grepet blir meget bra. Knappene er organisert på en utmerket måte. Nederst finner vi "fellesknappene" som går igjen på mange apparater, slik som talltastene samt knapper for avspilling, opptak, pause osv.

Oppover langs den blanke rammen som omgir øvre del finner vi bl.a. volumkontroll og program opp/ned, og øverst 4 funksjonsknapper på hver side. Disse skifter funksjon i opptil 4 nivåer for hvert apparat. I tillegg finner vi 4-veis piltaster for navigasjon i menyer, med OK-knapp i midten.

Tilkoblinger/batteri

I dokkingen Vis mer


Nederst er det et IR-vindu for eventuell opplæring av "vanskelige" kontroller. Vi kommer tilbake til denne. Øverst finner vi en mini-USB-kontakt for kommunikasjon med PC. På undersiden er det kontaker for lading via dokkingstasjonen. Dette er en svært lekker lader, med et blått opplyst Logitech-ikon i midten. Ladestasjonen er laget meget diskret og flat, slik at den godt kan ligge på bordet hvis kontrollen må lades, og kan dermed brukes mens den lades. Det er forøvrig ikke noe man trenger å gjøre hver dag. Harmony 885 har et batteri som til forveksling likner svært på bl.a. Nokias mobilbatterier. Det skulle vise seg at også batterilevetiden kunne sammenliknes med mobilen.

Etter første lading hadde vår kontroll fortsatt en av tre streker igjen på batteriindikatoren med daglig normalt bruk etter halvannen uke. Det hjelper selvsagt en del at fargeskjermen slukker etter kort tids inaktivitet. Det er imidlertid bare å bevege litt på kontrollen, typisk å gripe den for bruk, så våkner skjermen uten et tastetrykk. Elegant.

Installasjon/oppsett

Installasjone foregår ved å først installere medfølgende programvare på PCen, deretter kobles Harmony 885 til PCen via USB-kabelen. Når du så starter programmet Harmony Remote Client åpnes det en nettside hos Logitech, der man registrerer seg som ny bruker.

Deretter følger man veiledningen under installasjonen.Vi ble spurt om hva slags apparater vi ville kontrollere, og la da inn fabrikat og typenummer for disse. Logitech har en diger database med et større antall kontrollers IR-koder, og henter da inn oppsett for disse.I vårt tilfelle forsøkte vi oss på en Finlux TV, en Denon reciever, en JVC videospiller, en Thomson sattelittmottaker og en Thomson DVD-spiller/harddiskopptaker. Typenummer ble lagt inn, og tre av de fem ble funnet umiddelbart. Satellittmottakeren fant programmet ikke eksakt type for, men foreslo en nærliggende modell. Vi ble deretter spurt om vi hadde vår originale kontroll til dette apparatet, og om vi i såfall kunne legge denne bak Harmony 885, og så trykke på tre forhåndsvalgte taster. Harmony 885 lærte seg dermed satelittmottakerens "IR-dialekt" og fire av fem apparater var på plass.

Problemer med Finlux

Men da vi kom til vår Finlux TV ble det verre. Her fant den heller ikke vår modell, og igjen ble vi bedt om å "lære opp" Logitech-kontrollen. Men denne gangen skjedde det overhodet ingen ting, så den måtte vi til slutt gi opp. Det er mulig finske TV-apparater benytter en noe sær "IR-dialekt", for med vår noe eldre Marantz-multifjernkontroll og daværende Salora-TV klarte vi heller ikke å få lært opp denne kontrollen. Også da gikk alle våre andre fabrikater greit.

Senere kunne vi gå inn i konfigurasjonen og for eksempel legge til nye apparater, endre knappevalg, menyer osv.

I bruk

Etter å ha avsluttet installasjonen var det tid for test, og de fire apparatene som ble "godkjent" fungerte perfekt med Harmony 885. Den virket også mer rundstrålende enn originalkontrollene, da vi ikke måtte sikte så nøye mot apparatene, slik vi pleier å måtte med de originale.

Når du trykker på knappen "Device" kommer de installerte apparatene opp i vinduet (TV, VCR, DVD osv.), når du så velger apparat dukker funksjonene utover basisknappene nederst opp i displayet. Det er fire sider med fuksjoner, altså totalt 32 kommandoer, hvilket burde holde til det meste, tatt i betraktning de 32 øvrige knappene i nedre halvdel.Konklusjon

Med unntak av skuffelsen over å ikke ha fått innlemmet TV-kontrollen i oppsettet synes vi dette var en lekker sak fra Logitech. Den er hendig, lettbetjent, tar liten plass på bordet, har en utmerket ladeløsning og har mange muligheter for skreddersying av menyer. Det kan forresten også endres bakgrunnsbilde, menytema osv., for de som er opptatt av det estetiske.

Det som er litt mindre lekkert er prisen. Mens vi stort sett så den til rundt kr. 2000 i diverse elektrobutikker, fikk vi den i rimeligste nettbutikk til snaut 1500. Det synes vi allikevel er mer enn nok, man kan jo få et lass med DVD-spillere for den prisen.

Uansett; 885-modellen ble et artig og nyttig bekjentskap, og at produktet har høy WAF (Wife Acceptance Factor) er hevet over en hver tvil.

OPPDATERT: Etter å ha lastet ned siste oppdatering fra Logitechs konfigurasjonsside, har vi nå fått full kontroll over vår Finlux-TV. Dermed klarer vi oss med én fjernkontroll på stuebordet.

Flere tester av fjernkontroller

[Ugjyldig objekt (debatt)]