Logitech Fusion - webcam de luxe

Logitech har et stort repertoar av webkameraer, men Fusion-pakken er nok den mest komplette - vi har testet.

Etter at MSN fikk videostøtten på plass i versjon 7 ble det mulig for "alle" å koble seg opp med kamera og lyd i tillegg til lynmeldinger. Yahoo! Messenger hadde hatt bedre støtte for webcam i lang tid, men det var - og er - ikke så utbredt. Det finnes dessuten en rekke andre chatteprogrammer som har hatt bedre støtte for video enn både MSN og Yahoo! Messenger. Men det er nå en gang slik at når Microsoft lager en løsning som er enkelt nok og bra nok for de fleste, så blir det fort den dominerende.

Derfor har vi nå hatt muligheten for gratis "videotelefon" mellom PCene, selv om kvaliteten på lyd og bilde ikke har vært i nærheten av samme klasse som profesjonelt utstyr.

Grunnen til dette er at rimelige webkameraer ikke har noen form for kompresjon av datastrømmen, de sender bildene rått via USB og overlater til PCen og programvaren å behandle og komprimere dataene.

Profesjonelle nettkameraer, med overlegen optikk og innebygd dedikert maskinvare, som både komprimerer og fungerer som webserver, gir en bildekvalitet av en helt annen klasse.

Logitech Fusion - webcam de luxe
Logitech Fusion - webcam de luxe
Logitech Fusion - webcam de luxe


Man hva har så Logitec Fusion å by på?

Pakken inneholder kamera med fot pluss headset med mikrofon, samt styreprogrammer. Installasjonen var grei, og krevde først programinstallasjon, så omstart og tilkobling av kamera.

Foten til kameraet er spesiell. Den er laget av gummi med et bøyelig innlegg av metall. Dermed kan du forme foten til å støtte seg mot baksiden av skjermen, hvis du har en flatskjerm eller bærbar PC. På en CRT-skjerm er det bare å legge den på toppen, og muligens bøye tuppen av foten litt ned for å få kameraet til å ligge rolig.

Kameraet har en optikk som er ganske vidvinklet, og det er ingen fokusjustering. Over en viss avstand vil dette fungere greit nok, og denne avstanden er ca en halvmeter. Det er typisk også avstanden til brukerens ansikt.

Headset'et er av typen som henger på ørebrusken med bøyle bak i nakken. Det har også en mikrofon på en bøyelig pinne festet i dene ene øreklokken og det hele kobles til PCen med to minijack-plugger. Lydkvaliteten er helt grei.

Dermed kan du velge om du vil bruke mikrofonen i kameraet sammen med PC-høyttalerne dine, eller om du vil bruke headsettet med mikrofon. Det siste gir best lydkvalitet, men hvis flere skal snakke på hver side, er det kjekt med mikrofonen i kameraet.

Det er også en kjekk liten bøyle som du kan svinge fram foran linsa, hvis du vil sperre for innsyn en stund uten å måtte slå av kameraet i programvaren.

Logitech Fusion - webcam de luxe


Spesielle funksjoner

Noe som er praktisk når man bruker webkamera til samtaler over nett, er FaceTracking. Det betyr at kameraet zoomer inn digitalt, og hele tiden bare viser et utsnitt hvor ansiktet ditt er med, selv om du beveger deg i forhold til kameraet. Alt innen det muliges grenser, selvsagt.

Dette foregår på en rolig måte, slik at det ikke blir et stressende følgekamera som flimrer av gårde. Kjekt å ha, helt klart, selv om bildekvaliteten lider noe.

En videreføring av denne funksjonen er muligheten til å overføre dine ansiktsbevegelser til en tegnet figur i videoviduet. Her er oppskriften at du skal plassere ansiktet ditt i forhold til kameraet slik at det havner inne i en rød ramme. Så setter du i gang en kalibrering, og det skal dukke opp noen punkter som skal tilordnes dine øyne og munn.

Dette fungerte ikke hos oss, det var for dårlig lys, i følge programvaren. Vi koblet da opp en 300w lampe, men det hjalp heller ikke. På vår arbeidsplass er det ikke mye dagslys å skryte av, så det fikk vi ikke testet. Vi kan godt klare oss uten å gi liv til festlige tegnefigurer i sanntid. Men det kunne vært artig for unga...

Bildekvalitet?

Selv om kameraet har flere punkter og ny programvare - RightLight - som skal kunne gjøre forbedringer i bildekvaliteten under vanskelige forhold, så merket vi ikke stort til dette. Sammenlignet med Logigechs egne ClickSmart 510 og QuickCam for Notebooks Pro som vi bruker på et par andre PCer, var ikke bildekvaliteten nevneverdig bedre.

Bedre enn dette fikk vi ikke stilt det inn, men det er akseptabelt.
Bedre enn dette fikk vi ikke stilt det inn, men det er akseptabelt. Vis mer


Skal du få et bra bilde under vanskelige lysforhold, så er det ingen snarveier utenom bedre og større opptikk som slipper inn mer lys, pluss bildebrikker og prosessering som er på linje med DV-kameraer.

Derfor er godt "filmlys" stadig en betingelse, og det er ikke alltid det er så gunstig foran PCen.

Men så har vi enda noen flaskehalser å forsere, og det er hva de forskjellige chatteprogrammene slipper gjennom, pluss trafikken på nettet.

Konklusjon

Fusion er en grei pakke, med et praktisk kamera og en helt ok headset. Du får alt i en pakke, og kan komme i gang med videosamtaler over nett i løpet av noen få minutter.

Kvaliteten blir så bra som dagens infrastruktur fra PC til PC er i stand til, uten dedikert maskinvare i kameraet. Den er derfor helt brukbar til privat bruk, men ikke noe å kjøre opp på storskjerm på styremøte.

Prisen er heller ikke skremmende, 795 kroner for både kamera og headset.

Flere detakjer finner du på Logitechs nettsted.