Logitech Alto

Dette er ikke bare et tastatur, det er - som en kjent overraskelse - egentlig hele tre ting på en gang.

Det at vi omtaler eller tester tastaturer her i DinSide Data er heller å regne som sjelden kost, av den enkle grunn at det egentlig er et ganske kjedelig emne. Tross alt gjør de aller fleste jobben sin på en helt grei måte uten å akkurat stille med noe revolusjonerende nytt.

Vi har nå likevel valgt å se litt nærmere på Alto fra Logitech. Dette er nemlig ikke bare et tastatur, herligheten har også innebygd USB-hub og stativ som gjør at skjermen på din bærbare datamaskin løftes opp fra bordoverflaten.

Logitech AltoLogitech Alto i oppklappet og -slått tilstand. Til høyre i bildet ser vi USB-kabelen som brukes til å koble sammen tastaturet og USB-portene til den bærbare PCen. Det blanke feltet i forgrunnen (til høyre for stativet) har indikatorlys for USB-porter i bruk, Caps Lock og så videre.

Spesifikasjoner:

  • Taster i full størrelse
  • Numerisk tastatur
  • Tre USB 2.0-porter
  • Holder bærbare inntil 4 kilo
  • Pris: ca. 800 kroner
  • 5 års garanti
  • Mål (sammenlagt): 23,7 x 42,8 x 3,6 cm.
  • Vekt: ca. to kilo

Installasjon og bruk

Logitech Alto kobles til den bærbare PCen via USB, og har støtte for Windows 2000, XP og Vista. Den kommer derfor helt uten drivere, disse installeres fra operativsystemet ved første gangs tilkobling.

Logitech AltoAlto, som på bildet over er sett i sammenklappet tilstand, har tre USB-porter, to bak og en bak på siden. Du kan også koble til et adapter som gir mer strøm til disse portene dersom USB-enhetene dine krever ekstra. Denne adapteren følger ikke med i pakken, men kan kjøpes separat for et par hundrelapper. Et alternativ er selvfølgelig å bruke en av de andre USB-kontaktene direkte i din bærbare dine til slike enheter.

Det er naturlig nok ikke all verden som kan testes på Logitech Alto. Den er lett å sette opp - det er tross alt begrenset med løse deler på denne saken - og driverne installeres som nevnt av seg selv. Vårt neste skritt blir derfor å se på selve tastatur-delen.

Logitech Alto


Logitech har tatt seg god plass med tastaturet, her er alle størrelser som de skal være. Det er dessuten en fryd også i praktisk bruk, og er ikke bare meget behagelig men gir også svært lite lyd fra seg. Kvaliteten på tastaturet er altså ikke et punkt som bør holde deg borte fra en Alto.

Logitech AltoMen en ting som kanskje vil gjøre det er stativet tiltenkt den bærbare PCen. Dette har nemlig kun en innstilling, noe som gjør at på litt større (dypere) bærbare datamaskiner vil skjermen komme relativt høyt. På en Dell Inspiron 6400 (se bildet over) fikk vi for eksempel skjermen godt i høyde med øynene. Nå er jo poenget med Logitech Alto at du skal kunne løfte blikket litt, men for de aller fleste faller det jo mest naturlig å ha blikket litt nedover mot skjermen. Altså skulle vi gjerne hatt litt mindre vinkel på stativet i vårt tilfelle, slik at skjermen kom litt lavere.

En annen ting som irriterte oss litt var den fleksible gummien som holder sammen delen med tastaturet og delen med stativet. Denne er nemlig av typen som lett samler støv og partikler, noe som gjør den vanskelig å holde ren og ser fort stygg ut.

Konklusjon

Alto fra Logitech er et interessant produkt, men er ikke for alle. Vi er ikke i tvil om du vil like selve tastaturet, men som nevnt er det ikke mulig å justere vinkelen på stativet. Det betyr at høyden skjermen kommer i ikke vil passe for enhver - her må du se an hva du er vant med og hva slags bærbar du har tenkt å bruke. Et godt tips er derfor å prøve før du kjøper.

Husk også at det finnes alternativer. Billige stativer kan fås kjøpt, eller lages til selv, og da er det bare et eksternt tastatur som mangler. De fleste nyere bærbare har jo USB-porter nok, og hvis ikke finnes det også USB-huber.

Men riktig like elegant som Logitechs Alto blir det kanskje ikke.