Logic Fun

Logic er et av de mest populære musikkprogrammene. Det finnes i flere versjoner, fra Logic Platinum som er et komplett studio til Logic Fun som er gratis. Vi har sett på dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gratis versjon av et stort program er ment som en smaksprøve. Hensikten er å pirre, å skape interesse og styre kjøpelysten mot de komplette versjonenen. Men i mange tilfeller er gratisversjonen tilstrekkelig, spesielt for hobbybrukere eller de som er litt nysgjerrige og vil prøve og ta opp igjen gamle kunster med nye verktøy.

Logic Fun er formelt beregnet på skolebruk, og ligger på produsentens nettsider for undervisning. Men programmet deles også ut på messer, og ligger i blant på CDer som følger med musikkblader.

image: Logic Fun

Egenskaper

Programmet har 4 lydspor som kan være stereo eller mono, som kan brukes til å legge loops på ved å importere wav-filer, eller til å gjøre opptak fra mikrofon eller instrument via lydkortet.

I tillegg er det ubegrenset antall MIDI-spor, som kan styre alle slags MIDI-enheter. Disse kan være lydkortets innebygde synth, eller eksterne moduler og keyboards via et MIDI-interface. De fleste lydkort har støtte for ekstern MIDI inn og ut via en spesialkabel som kobles til game-porten.

Du kan også koble til MIDI-instrumenter og lydmoduler via USB, som blir stadig mer utbredt på moderne musikkutstyr. Da sendes MIDI-data over USB, men opptrer inne i programmet på samme måte som tradisjonelt MIDI-utstyr.

Du kan også bruke den virtuelle lydmodulen i Windows, men hvordan det virker i praksis varier svært med lydkort, drivere, Windows-versjon og PCens generelle ytelse. Jo nyere og kraftigere hele systemet er, jo bedre fungerer det.

Redigeringsmuligheter

Redigering skjer på flere nivåer. De store linjene håndterer du i arrangementsvinduet, hvor de forskjellige lydopptakene eller importerte lydfilene kan flyttes rundt, kopieres eller settes til å loope til de støter på et annet objekt på samme sporet.

image: Logic Fun

MIDI-opptakene kan redigeres på samme måte, i tillegg kan du endre volum, kvantisere (justere til "perfekt" timing) og justere lengder og dynamikk for alle MIDI-anslagene i hvert opptak.

image: Logic Fun

Til å redigere lydopptakene finnes det en enkel editor hvor du kan klippe bort uønskede deler av opptakene.

image: Logic Fun

MIDI-dataene kan redigeres i et matrise-vindu, hvor du ser anslagene som blokker i et rutemønster. Her kan du redigere startpunkt, lengde og anslagsstyrke for hver enkelt tone.

image: Logic Fun

Du kan også se MIDI-dataene som noter, som gir god oversikt, forutsatt at du kan lese noter. Det er også mulig å skrive ut notene, men de store redigeringsmulighetene finner du ikke i denne gratisversjonen.

image: Logic Fun

Til slutt har du mikseren, hvor du kan justere balansen mellom sporene, panorering, effekter og mastervolum.

Til lydsporene er det en innebygget klang og en chorus, og du har separat send til begge fra hvert enkelt spor.

Til MIDI-sporene er avhengig av lydmodulen/kortet/synthen hva slags effekter du har tilgang til, Logic Fun sender bare standard kontrollsignaler via MIDI for klang og chorus.

Vårt inntrykk

Vi har selv brukt den store versjonen av Logic i mange år, og Logic Fun er en god smakebit på mulighetene moderne musikkprogammer gir. Du får tilgang til de viktigste elementene, og høster verdifull erfaring som kommer deg til gode uansett hvilket program du eventuelt velger å kjøpe senere.

For hobbybruk kan du faktisk greie deg med lenge med dette programmet, hvis målet er å fange ideer, lage komp for å øve på instrumentet ditt, eller teste ut enkle arrangementer.

Programmet kan du laste ned her

Norsk importør av Logic er Roland Scandinavia

Emagic, produsenten av Logic, finner du her