LiteOn LVW-5045: brenner alt!

TEST: Denne kombinerte DVD/HD-opptakeren brenner både CD og DVD, og er samtidig av de rimeligste på markedet. Men duger den i praksis?

LiteOn LVW-5045: brenner alt!

  1. Store bilder fra testen


Mye tyder på at DVD-spillere uten opptaksfunksjon snart vil forsvinne fra butikkhyllene, i følge en rapport fra IDC vil det med stor sannsynlighet skje i løpet av de to-tre neste årene. Med prislapper ned mot 1.500 kroner allerede nå, vil det neppe overraske noen om rapporten får rett.

Praktisk med harddisk

Kombinerte DVD- og harddiskopptakere er imidlertid i ferd med å overta som førstevalget når folk kaster ut de gamle VHS-spillerne sine. Fordelene kontra DVD-opptakerne er åpenlyse; først og fremst slipper du å ha en blank DVD-plate for hånden når du ønsker å ta opp yndlingsprogrammet, og enkel tilgang til opptakene i etterkant er også et viktig argument. Siden kan du eventuelt redigere opptakene, og brenne dem ut på DVD - for langtidslagring.

Harddiskopptakerne koster nå ikke mer enn en gjennomsnittlig DVD-opptaker kostet for et år siden, og prisene synker fortsatt raskt. Samtidig blir de mer avanserte, får bedre kapasitet og støtter flere formater.

Stor disk, lav pris

LiteOn LVW-5045 har 160 GB harddisk, og koster rundt 3.500 kroner. Designmessig er opptakeren noe "retro".I fronten sitter knapper for de vanligste funksjonene, i tillegg til kompositt-innganger og inngang for DV-kamera. På baksiden finner du i tillegg en scart-inngang (RGB), samt kompositt, komponent og scart utganger og digitale lydutganger (både koaksial og optisk). Og sist men ikke minst, antenne inn- og utgang for TV-signaler.

Opptakeren er utstyrt med en kjølevifte i bakkant, slik de fleste harddiskopptakerne er. Denne går konstant, men med lav omdreiningshastighet. Under avspilling/innspilling og lyd på TV, vil du neppe legge merke til den i det hele tatt, men den er hørbar når det ellers er stille i rommet. Opptakeren har et relativt stort kabinett, og det burde derfor være mulig å lage en løsning som ikke krevde vifte når avspilling/opptak var stoppet.

Klikk for større versjon av bildet. Vis mer


Brukervennlighet i høysetet

Det tar hele 15 sekunder fra vi trykker inn PÅ-knappen, til opptakeren er klar til bruk. Det er lengre tid enn de fleste andre opptakerne vi har testet. Men deretter går alt mye bedre. Opptakeren reagerer kjapt på instrukser fra fjernkontrollen, og kanalskifte skjer nærmest kontant.

Mange flere bilder ved å følge lenken nederst i artikkelen. Vis merMenyene er ryddige, oversiktlige og fargerike - og det meste fremstår i norsk språkdrakt. Brukervennligheten er blant de beste vi har opplevd på denne typen produkter, her har mange av de store elektronikkprodusentene noe å lære! Det finnes også innebygde veivisere for forskjellige operasjoner, for eksempel for overføring av opptak på harddisken til plate og vice versa. Ja, du kan faktisk til og med kopiere musikkfiler fra CD til den interne harddisken, og senere brenne filene til en musikk-CD som deretter kan spilles i "alle" CD-spillere. DVD-filmer kan også kopieres til harddisken, vel og merke dersom de ikke er kopibeskyttet.

TV-uten tekst-TV

Den innebygde TV-tuneren har 99 programplasser, og det tok ca 7 minutter å skanne gjennom og lagre våre 16 UPC-kanaler. Kanalnavn lagres automatisk, der denne informasjonen følger med TV-signalet. Kvaliteten på tuneren er bra, men dessverre har den ikke støtte for tekst-TV, en stor ulempe for alle fans av den aldrende teknologien. Opptakene programmerer du enklest ved å taste ShowView-koden. Du kan også starte opptakene manuelt, flere trykk på record-knappen angir lengden på opptaket, hvert trykk legger til nye 30 minutter.

Opptakene får automatiske kapittelmerker hvert femte minutt, slik at du enklere kan navigere i dem i ettertid.

Som på de fleste harddisk-opptakere kan du også trykke på pause under opptak, og starte avspillingen igjen fra det punktet - enda mens opptaket fortsetter. Denne teknikken kalles Time Shift, og krever at opptaket lagres på harddisken. Pausen kan vare i inntil 3 timer.

Opptakene kan du senere redigere på flere forskjellige måter. Du kan fjerne uønskede deler ved å splitte opptak, du kan navngi, sette inn kapitler, smelte sammen flere opptak (som har lik innspillingskvalitet), og til slutt overføre det redigerte materialet til DVD - eller bare ha det liggende på harddisken.

Spiser "alt" av plater

LVW-5045 bryr seg slett ikke om den har en CDR, CDRW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R eller DVD+RW plate i skuffen; den brenner opptakene til hva som helst. Det er et klart fortrinn som i skrivende stund er særdeles sjelden kost på markedet. Teknikken har de kalt "All Write", og du har kanskje allerede gjettet at formatene den benytter på CDR og CDRW er VideoCD for normal kvalitet (68 minutter, MPEG1) eller Super-VideoCD (34 minutter, MPEG2) - naturlig nok for å sikre kompatibiletet med andre avspillere. Kvaliteten på opptakene på CD kan under ingen omstendigheter sammenlignes med det du får på DVD i HQ og SP-kvalitet (inntil 2 timer), som er vanskelig å skille fra TV-sendingene.

Maks-lengden på opptak til DVD er riktig nok 6 timer, såkalt SLP-kvalitet. Dette må ses på som en ren nødløsning. Med en harddisk på 160 GB (og stor TV), ville vi uansett aldri vurdert å bruke lavere kvalitet enn SP. Det gir plass til 66 timer med opptak i svært god kvalitet. Er du mindre opptatt av godt bilde, kan du faktisk presse inn nærmere 200 timer i SLP-kvalitet. Denne innstillingen gir imidlertid dårligere resultat enn på en slitt VHS-kassett.

Fjernkontrollen er rimelig oversiktlig og grei å bruke. Vis mer


Andre filer

Opptakeren støtter dessuten avspilling av musikk-, bilde og videofiler brent til CD og DVD, eller fra den interne harddisken. Musikken må enten være i MP3, WAV eller WMA-format, videoene i VOB eller MPEG1/2, og bildefilene i JPEG eller BMP-format. Det er altså ikke støtte for MPEG4 (DivX/Xvid/Nero Digital etc), noe som burde vært obligatorisk i 2005.

Du kan ha flere datatyper på samme plate, og de forskjellige datatypene på plate/harddisk sorteres automatisk i skilleark på skjermen. Dermed blir det enkelt å finne innholdet du ønsker å spille av. Her støttes også lange filnavn og æøå.

Flere tekniske data finner du her.

Konklusjon

LiteOn LVW-5045 er funksjonsrik og brukervennlig. Vi har brukt opptakeren daglig den siste måneden, og er meget godt fornøyd med stabilitet, kvalitet og brukervennlighet. Vi har prøvd med en rekke forskjelige plater, de fleste blant de billigste på markedet, og har ikke opplevd noen problemer så langt. Til denne prisen (3.500 kr) finner du dessuten vanligvis bare opptakere med halvparten så stor harddisk, og ingen støtte for CD-brenning, så alt i alt er den absolutt verdt pengene.

De største ankepunktene er treg oppstart, litt viftesus og manglende støtte for tekst-TV og de stadig mer populære MPEG4-formatene.

For oversikt over utsalgssteder, kontakt Actebis Danmark som tar seg av det norske markedet, eller følg lenken til Produktguiden under.

Se store bilder fra testen