Linuxbasert hjemmeserver?

Vi har testet vår hjemmeserver med Windows XP og med FreeNAS basert på FreeBSD. Nå har turen kommet til et par Linux-varianter.

Vi slet oss først gjennom en Windows XP-installasjon på vår hjemmeserver, det var kjedelig, men det fungerte. Ytelsen var det heller ikke noe å si på.

Etter anbefalinger fra lesere sjekket vi ut FreeNAS, som var svært så smertefritt og raskt å installere. En ekstra bonus var at den kunne bruke en USB-minneplugg som oppstartsdisk.

Men ytelsen var svakere enn med Windows XP, spesielt på lesing av data. I daglig bruk er ikke dette så viktig, bortsett fra ved ren filkopiering.

Openfiler - gratis Linuxbasert NAS

Vi fikk nye forslag om andre løsninger, og valgte først å sjekke ut Openfiler, som er en gratis Linux-løsning.

På "papiret" så den svært så lovende ut, med et grafisk installasjonsmiljø, kjekt for en Windowsbruker - trodde vi.

Installasjonen gikk fint den, bortsett fra at ingen ting virket. Både den grafiske og den tekstbaserte installasjonsrutinen hoppet nemlig elegant over nettverksoppsettet. Dermed var det ikke mulig å få kontakt med serveren.

I installasjonsveiledningen sto det beskrevet flere trinn som man skulle gå gjennom ved å trykke "next". Men de trinnene var bare ikke der. Vi havnet rett i den flotte tidssonevelgeren i stedet.


For å konfigurere nettverksoppsettet fra Linux-kommandolinjen kreves det kunnskaper vi ikke har, så derfor kastet vi ikke bort mer tid enn de timene vi allerede hadde brukt på å reinstallere, dobbelt- og trippeltsjekke alle parametre osv. osv.

$$$ NASLite+

En annen løsning som vi ble tipset om var NASLite. Dette er også en Linux-basert NAS-installasjon, men den koster 25 dollar. Vi tok på oss spanderbuksene og betalte for å få laste ned en ISO-fil som ble brent ut på CD.

Prinsippet i NASLite+ for USB Flash er det samme som i FreeNAS. Man starter opp installasjonsCDen, så formaterer man USB-minnepluggen som en bootbar disk. NASLite hadde to alternative vrier på dette, man kunne velge å installere som USB-floppy eller som en bootbar USB-harddiskpartisjon.


Vi brukte en av minnepluggene vi hadde brukt til FreeNAS, og denne ble funnet og installert på. Men PCen ville ikke boote fra denne, uansett om vi valgte floppy eller harddiskvarianten. I BIOS på PCen kunne vi også velge mellom å boote fra USB-floppy, USB-CD eller USB-harddisk, men de ble ikke enige. Vi prøvde enda en USB-minneplugg som fungerte utmerket i FreeNAS, men denne ville ikke NASLite skrive til i det hele tatt. Vi hadde flere minneplugger og den tredje fungerte.

Etter en tilsynelatende vellykket oppstart havnet så NASLite i noe som virket som en evigvarende prosess med å sjekke harddisken. Etter et par timer avbrøt vi denne prosessen, som tegnet det ene skjermbildet etter det andre fullt av punktum...

Etter et par omstarter kom vi inn i oppstartsmenyen og formatterte disken på nytt. Nå gikk det smertefritt og kjapt.

NASLite Disken kom opp under Mine nettverkssteder på de andre PCene, og fikk endelig anledning til å teste.

Først fikk vi bakoversveis - skriveytelsen lå på over 53 MB/sek! Men frisyren la seg snart pent på plass da leseytelsen ble målt. Den var på ynkelige 10 MB/sek.

Å skrive 2 GB tok bare 38 sek = 53 044 KB/s

Men å lese 2 GB tok hele 188 sek = 10 846 KB/s

Dette var i vårt eget testprogram. Ved vanlig filkopiering i Windows Explorer stoppet overføringen av 2 GB-filen fra serveren til vår PC rett og slett opp etter en stund.

Men avspilling av HD-video og 1080p fungerte helt utmerket, også å bla i store bildefiler.

Hva blir det som driver hjemmeserveren?

Vi har heldigvis vår lille 20GB 2,5-toms disk med Windows XP ferdig installert. Det blir nok den som havner tilbake i hjemmeserveren.


I tillegg til å levere den gjennomgående beste ytelsen gir Windows XP det mulig å bruke denne maskinen til å kjøre programmer for kopiering og nedlastning, samt hva som måtte dukke opp av andre aktuelle tjenester og oppdrag. Uten at man lærer seg Linux først...