Linuxbasert hjemmeserver?

Vi har testet vår hjemmeserver med Windows XP og med FreeNAS basert på FreeBSD. Nå har turen kommet til et par Linux-varianter.

Vi slet oss først gjennom en Windows XP-installasjon på vår hjemmeserver, det var kjedelig, men det fungerte. Ytelsen var det heller ikke noe å si på.

Etter anbefalinger fra lesere sjekket vi ut FreeNAS, som var svært så smertefritt og raskt å installere. En ekstra bonus var at den kunne bruke en USB-minneplugg som oppstartsdisk.

Men ytelsen var svakere enn med Windows XP, spesielt på lesing av data. I daglig bruk er ikke dette så viktig, bortsett fra ved ren filkopiering.

Openfiler - gratis Linuxbasert NAS

Vi fikk nye forslag om andre løsninger, og valgte først å sjekke ut Openfiler, som er en gratis Linux-løsning.

På "papiret" så den svært så lovende ut, med et grafisk installasjonsmiljø, kjekt for en Windowsbruker - trodde vi.

Installasjonen gikk fint den, bortsett fra at ingen ting virket. Både den grafiske og den tekstbaserte installasjonsrutinen hoppet nemlig elegant over nettverksoppsettet. Dermed var det ikke mulig å få kontakt med serveren.

I installasjonsveiledningen sto det beskrevet flere trinn som man skulle gå gjennom ved å trykke "next". Men de trinnene var bare ikke der. Vi havnet rett i den flotte tidssonevelgeren i stedet.

Linuxbasert hjemmeserver?


For å konfigurere nettverksoppsettet fra Linux-kommandolinjen kreves det kunnskaper vi ikke har, så derfor kastet vi ikke bort mer tid enn de timene vi allerede hadde brukt på å reinstallere, dobbelt- og trippeltsjekke alle parametre osv. osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

$$$ NASLite+

En annen løsning som vi ble tipset om var NASLite. Dette er også en Linux-basert NAS-installasjon, men den koster 25 dollar. Vi tok på oss spanderbuksene og betalte for å få laste ned en ISO-fil som ble brent ut på CD.

Prinsippet i NASLite+ for USB Flash er det samme som i FreeNAS. Man starter opp installasjonsCDen, så formaterer man USB-minnepluggen som en bootbar disk. NASLite hadde to alternative vrier på dette, man kunne velge å installere som USB-floppy eller som en bootbar USB-harddiskpartisjon.

Linuxbasert hjemmeserver?


Vi brukte en av minnepluggene vi hadde brukt til FreeNAS, og denne ble funnet og installert på. Men PCen ville ikke boote fra denne, uansett om vi valgte floppy eller harddiskvarianten. I BIOS på PCen kunne vi også velge mellom å boote fra USB-floppy, USB-CD eller USB-harddisk, men de ble ikke enige. Vi prøvde enda en USB-minneplugg som fungerte utmerket i FreeNAS, men denne ville ikke NASLite skrive til i det hele tatt. Vi hadde flere minneplugger og den tredje fungerte.

Etter en tilsynelatende vellykket oppstart havnet så NASLite i noe som virket som en evigvarende prosess med å sjekke harddisken. Etter et par timer avbrøt vi denne prosessen, som tegnet det ene skjermbildet etter det andre fullt av punktum...

Etter et par omstarter kom vi inn i oppstartsmenyen og formatterte disken på nytt. Nå gikk det smertefritt og kjapt.

NASLite Disken kom opp under Mine nettverkssteder på de andre PCene, og fikk endelig anledning til å teste.

Først fikk vi bakoversveis - skriveytelsen lå på over 53 MB/sek! Men frisyren la seg snart pent på plass da leseytelsen ble målt. Den var på ynkelige 10 MB/sek.

Å skrive 2 GB tok bare 38 sek = 53 044 KB/s

Men å lese 2 GB tok hele 188 sek = 10 846 KB/s

Dette var i vårt eget testprogram. Ved vanlig filkopiering i Windows Explorer stoppet overføringen av 2 GB-filen fra serveren til vår PC rett og slett opp etter en stund.

Men avspilling av HD-video og 1080p fungerte helt utmerket, også å bla i store bildefiler.

Hva blir det som driver hjemmeserveren?

Vi har heldigvis vår lille 20GB 2,5-toms disk med Windows XP ferdig installert. Det blir nok den som havner tilbake i hjemmeserveren.

Linuxbasert hjemmeserver?


I tillegg til å levere den gjennomgående beste ytelsen gir Windows XP det mulig å bruke denne maskinen til å kjøre programmer for kopiering og nedlastning, samt hva som måtte dukke opp av andre aktuelle tjenester og oppdrag. Uten at man lærer seg Linux først...