Linux på armbåndsuret

Forskere hos IBM har demonstrert en prototype av et armbåndsur som kjører Linux. I følge forskerne er den såkalte ”SmartWatch” et bevis på at operativsystemet egner seg til å kjøre på selv de minste enheter.

I følge det engelske Internett-magasinet VNunet, skal SmartWatch ha egenskaper som selv James Bond ville sperret øynene opp for. Sine ubetydelige 42 gram til tross – armbåndsuret er utstyrt med 8 MB ROM og 8 MB RAM, og en prosessor som kjører Linux 2.2.

Spørsmålet "Hva er klokka?" får en ny betydning med lanseringen av SmartWatch. Foto: BEL
Spørsmålet "Hva er klokka?" får en ny betydning med lanseringen av SmartWatch. Foto: BEL Vis mer

Internett på armbåndsuret

I tillegg til innebygget adressebok, kalender og oppgaveliste, skal du i tillegg kunne kommunisere infrarødt med PCer og mobiltelefoner. Slik skal du kunne sende og motta epost og tekstmeldinger. IBM vil i neste omgang utstyre armbåndsuret med bedre skjerm, og programvare som gjør det mulig å surfe på Internett.

Displayet er trykkfølsomt, slik at du kan legge inn informasjon på samme måte som på en Palm Pilot. I tillegg er uret utstyrt med et en navigasjonshjul som gir enkel musefunksjonalitet.

Perfekt for små enheter

Forskerne fremhever at Linux krever små ressurser, og siden kildekoden er åpen, er det enkelt å utvikle nye applikasjoner for operativsystemet. Derfor kan Linux vise seg å være det perfekte operativsystemet for små enheter. Kanskje blir det hovedsakelig innenfor disse områdene Linux blir å finne i fremtiden?

Når SmartWatch eventuelt kommer i salg, sier ikke IBM noe om.

Vi har tidligere omtalt små enheter som kjører Linux, blant annet bilstereoen EMPEG Car. Du kan lese mer om den i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen