Velkomstskjermen første gang du starter maskinen.
Velkomstskjermen første gang du starter maskinen.Vis mer

Linux Mint 9 "Isadora"

Er du på utkikk etter en Windows-erstatter, kommer du neppe nærmere enn dette.

Linux er kanskje ikke det første som dukker opp i hodet ditt når du hører ordet "enkelhet", men tidene forandrer seg. De siste årene har Ubuntu, Fedora, OpenSuse og de andre Linux-utgavene gjort kvantesprang i forhold til å bli enklest mulig å installere og bruke, uten at det koster deg en krone.

Likevel har ikke Linux klart å ta særlig markedsandeler fra Windows og MacOS. Mye av forklaringen ligger i at nye maskiner i de aller fleste tilfellene kommer med Windows eller MacOS allerede ferdig installert.

Nytt liv i eldre PC-er

Linux blir imidlertid svært interessant dersom du bygger PC selv (ypperlig til mediesenter for eksempel, filserver og lignende), eller ønsker å blåse liv i en eldre PC du ikke har brukt på en stund. Mange blir nok overrasket når de ser hva de får - både ferdig installert, og ting man kan legge til senere.

Vi har nettopp kjørt en større omtale av Ubuntu Linux 10.04 LTS, siste utgaven av det som mest sannsynlig er den mest brukte Linux-distribusjonen nå (det kalles distribusjon fordi CD-en inneholder både operativsystemet og et stort utvalg programmer). Du kan lese hele anmeldelsen vår her.

Ferdig satt opp og konfigurert

Linux Mint er bygget med utgangspunkt i Ubuntu, og er 100% kompatibel med programmer som er laget for Ubuntu. Nyhetene i Linux Mint 9 "Isadora" er derfor i stor grad de samme som for Ubuntu 10.04, men brukergrensesnittet er annerledes. I tillegg har utviklerne av Mint sørget for at du kan spille "alt" av multimedieformater, samt kjøre JAVA-applikasjoner og Flash-videoer i nettleseren, uten at du behøver å installere noe som helst i etterkant. Det gjør at Mint er enda enklere å komme i gang med raskt enn Ubuntu.

Grensesnittet minner dessuten mer om Windows enn hva tilfellet er med Ubuntu. Oppgavelinjen ligger nederst, startmenyen har en Windows-lignende oppbygning, og knapper for å ekspandere og minimere vinduer ligger øverst til høyre, akkurat som i Windows.

Startmenyen med favorittliste
Startmenyen med favorittliste Vis mer


Velg selv hvordan du vil bruke Mint

I likhet med Ubuntu kan Mint brukes og installeres på flere måter. Det enkleste er å ikke installere det i det hele tatt, og kjøre systemet direkte fra CD/DVD. Du setter ganske enkelt platen i drevet, skrur på PC-en og ved å hente fram oppstartsmenyen velger du å boote fra platedrevet. Det gir deg en ypperlig mulighet til å prøve operativsystemet og funksjonene, uten at du behøver å rokke ved innholdet på PC-en.

Du kan også installere Mint side om side med Windows - på samme harddisk, eller installere den på en virtuell harddisk fra Windows. Sistnevnte er den tryggeste metoden hvis du ønsker å ha begge operativsystemene tilgjengelig på samme maskin. Mint kan fint lese dataene du har liggende på Windows-partisjonene, og lagre nye data der. Du kan selvfølgelig også installere Mint som eneste operativsystem på PC-en, men da må du sørge for å kopiere ut alle dataene du vil ta vare på, som eventuelt ligger på harddisken fra før.

Kjapt og greit

Vi installerte Linux Mint 9 på en eldre Lenovo-PC med en relativt svak Celeron-prosessor, og det fungerer strålende. Det mest imponerende er at drivere til skjermkort, trådløst nettverk, lydkort og så videre, ble installert og konfigurert automatisk, uten behov for å lete etter drivere i etterkant. Installasjonen tok oss knappe 15 minutter, og deretter kunne vi bare sette i gang å jobbe. Linux Mint (DVD-versjonen) kommer blant annet med OpenOffice-pakka, grafikkprogrammer, Firefox nettleser, epostprogrammer, PDF-viser og multimedieprogrammer ferdig installert.

Det eneste vi ikke var fornøyd med var grafikkytelsen til det innebygde Intel x3100-grafikkortet. Videoer i 720P hakket voldsomt, uansett hvilken avspiller vi prøvde. Vi har imidlertid ikke brukt tid på å se etter alternative skjermdrivere. Erfaringsmessig fungerer dette imidlertid svært bra på ATI- og Nvidia-baserte grafikkløsninger "rett ut av esken".

Her har vi samlet en rekke skjermbilder fra den nye versjonen:

Velkomstskjermen første gang du starter maskinen.
Startmenyen med favorittliste
Alle programmer, sortert i velkjent trestruktur.
Allerede nå er det kommet en rekke oppdateringer til operativsystemet, som bør lastes ned. Du blir spurt automatisk.
Du kan i stor grad skreddersy utseendet til Linux Mint.
En rekke skrivebordsbakgrunner å velge mellom, i tillegg kan du naturligvis bruke dine egne bilder.
OpenOffice.org er på plass, her åpner vi et gammelt Word-dokument.
Mediespilleren sørger for å spille "alt" av medieformater, her en MKV-fil med undertekster.
Hjemmeområdet med personlige mapper.
Samba-klient er installert allerede, så det er bare å bla i nettverket og koble seg til Windows-maskiner.
En enkel og rask PDF-viser er allerede på plass.
Programvarebehandleren lar deg legge til og fjerne programmer. Det er mer enn 30.000 å velge mellom, sortert og med brukernes egne anmeldelser.
Her har vi beveget oss inn i kategorien Internett. Programmene med flest vurderinger plasseres øverst.
Klikker man inn på et program, får du "installer"-knappen øverst til høyre, og får se skjermbilde og lese omtaler.
Ved hjelp av "Wine", som installeres fra programvaresenteret, kan du kjøre Windows-programmer, for eksempel Spotify.
The Gimp er et avansert bildebehandlingsprogram som følger med. Her redigerer vi en grafikkfil som er opprettet i Photoshop, bestående av flere lag.
Firefox er standard nettleser. Her surfer vi på Norges beste teknonettsted.


Prøv selv

Hvis du ønsker å prøve Linux Mint finner du mer informasjon og nedlastingslenker på denne siden. Det finnes både 32-bits (i386) og 64-bits (amd64) versjoner av operativsystemet, sistnevnte velger du hvis du har 4 GB internminne eller mer. Systemkravene er imidlertid beskjedne, har du en PC med Intel- eller AMD-prosessor fra de siste 6-7 årene, 512 MB internminne og minst 3 GB ledig harddiskplass, så kommer du langt.

Les også: Kom i gang med Ubuntu