Linux Mint 15 er lansert

Perfekt for deg som er lei av Windows 8.

Lekkert, gratis og bra alternativ til Windows 8, med alt du trenger - rett fra platen. Linux Mint 15 er klar for nedlasting.
Lekkert, gratis og bra alternativ til Windows 8, med alt du trenger - rett fra platen. Linux Mint 15 er klar for nedlasting. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilken Linux-distribusjon er mest populær? Statistikkene til den populære Linux-portalen Distrowatch gir en meget god indikasjon.

De siste par årene har interessen for Linux Mint formelig eksplodert hos Distrowatch, langt foran andremann Mageia, og nesten dobbelt så mange treff som tredjemann, Ubuntu.

Det paradoksale her er at Linux Mint faktisk bygger på Ubuntu, noe som betyr at den kan kjøre alle programmer som er laget for Ubuntu.

Så hva er årsaken til at Mint er mer populær enn sitt eget opphav?

Enklere for Windows-brukere

Hovedårsaken ligger i grensesnittet, mener mange. Mint er mye mer lik klassisk Windows (før Win8) enn Ubuntu, noe som gjør at Windows-brukere raskt vil bli dus med Mint. Dessuten framstår Mint som en mer komplett pakke, mener vi, du slipper blant annet å installere kodeker for å spille av populære video- og musikkformater, og støtte for Adobe Flash og JAVA er også på plass.

image: Linux Mint 15 er lansertNok av programmer og spill å velge mellom i tillegg til det som allerede er installert, og det aller meste er gratis gjennom programvarebehandleren.

Stor oppgradering

Nå er Linux Mint ute i femtende utgave, "Olivia", og denne gangen er distribusjonen basert på Ubuntu 13.04 som ble sluppet i april. Foruten å inneholde alle nyhetene og forbedringene i den nye Ubuntu-utgaven, har Linux Mint også fått mange større og mindre nyheter, blant annet nye versjoner av skrivebordsmiljøene Mate (bygger på Gnome 2) og Cinnamon. Begge inneholder en rekke nyheter og forbedringer. Cinnamon (som er den mest populære) har for eksempel fått støtte for desklets (type miniprogrammer), ny innloggingsskjerm og flere nyheter myntet på utviklere.

Cinnamon har også gjort endringer i sin egen filbehandler, "Nemo". Mint har også fått en rekke nye skrivebordsbakgrunner. Her ser du alle nyhetene.

image: Linux Mint 15 er lansertNy innloggingsskjerm

Felles for begge skrivebordsmiljøer er bedre programvarebehandler, systemforbedringer og en rekke bugfikser fra forrige utgave.

Full pakke

Og som alltid følger det med en rekke programmer som gjør at du kan være produktiv med det samme Linux Mint er installert. Kontorpakke med tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy, avansert grafikkbehandler og multimedieprogrammer - alt er på plass.

Les også: ZorinOS skal lokke Windows-brukere over på Linux

Dette kreves

Linux Mint 15 krever en moderne PC med minst 512 MB RAM (helst 1 GB eller mer) og 5 GB harddiskplass. Operativsystemet kan kjøres rett fra DVD eller minneplugg, men for skikkelig ytelse anbefales det å installere på en separat harddisk dersom du ønsker både Windows og Mint på samme PC. Eventuelt kan du bruke verktøyet Mint4Win og installere operativsystemet i Windows, virtuelt. NB! Mint4Win fungerer foreløpig dårlig med Windows 8.

Du finner mer informasjon om Linux Mint 15 og kan laste ned de forskjellige utgavene (32 bit/64 bit/Cinnamon/Mate) fra denne siden (ca 920 MB).

Samleside: Linux