Linux Mint 13 "Maya" er klar

Mer populær enn distroen den bygger på.

Linux Mint 13, her med det nye "Cinnamon"-grensesnittet.
Linux Mint 13, her med det nye "Cinnamon"-grensesnittet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilken Linux-distribusjon er mest populær? Statistikkene til den populære Linux-portalen Distrowatch gir en meget god indikasjon.

De siste seks månedene har interessen for Linux Mint formelig eksplodert hos Distrowatch, og har nesten dobbelt så mange treff som andremann, langt mer kjente Ubuntu.

Det paradoksale her er at Linux Mint faktisk bygger på Ubuntu, og kan kjøre alle programmer som er laget for Ubuntu. Så hva er årsaken til at Mint er mer populær enn sitt eget opphav?

Enklere for Windows-brukere

Hovedårsaken ligger i grensesnittet, mener mange. Mint er mye mer lik Windows enn Ubuntu, noe som gjør at Windows-brukere raskt vil bli dus med Mint. Dessuten framstår Mint som en mer komplett pakke, mener vi, du slipper blant annet å installere kodeker for å spille av populære video- og musikkformater, og støtte for Adobe Flash og JAVA er også på plass.

Linux Mint trenger ikke ekstra kodeker for å spille av MKV og andre populære lyd- og videofiler.
Linux Mint trenger ikke ekstra kodeker for å spille av MKV og andre populære lyd- og videofiler. Vis mer


Nå er Linux Mint ute i trettende utgave, "Maya", og denne gangen er distribusjonen basert på Ubuntu 12.04 som ble sluppet i april. Foruten å inneholde alle nyhetene og forbedringene i den nye Ubuntu-utgaven, har Linux Mint også fått noen nyheter, blant annet ny innloggingsskjerm, valget mellom to forskjellige grafiske grensesnitt (Mate og Cinnamon) og 15 nye skrivebordsbakgrunner.

Og som alltid følger det med en rekke programmer som gjør at du kan være produktiv med det samme Linux Mint er installert. Kontorpakke med tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy, avansert grafikkbehandler og multimedieprogrammer - alt er på plass.

Programvarebehandleren har nå rundt 60.000 programmer du kan laste ned og installere - fra ett og samme sted.
Programvarebehandleren har nå rundt 60.000 programmer du kan laste ned og installere - fra ett og samme sted. Vis mer


Dette kreves

Linux Mint 13 krever en moderne PC med minst 512 MB RAM og 5 GB harddisk. Operativsystemet kan kjøres rett fra DVD, men for skikkelig ytelse anbefales det å installere på en separat harddisk dersom du ønsker både Windows og Mint på samme PC. Eventuelt kan du bruke verktøyet Mint4Win og installere operativsystemet i Windows, virtuelt.

Du finner mer informasjon om Linux Mint 13 og kan laste ned de forskjellige utgavene (32 bit/64 bit/Cinnamon/Mate) fra Linux Mint-bloggen (ca 800 MB).

Samleside: Linux