Linux Mint 12 er lekrere og enklere enn noen gang, mener vi.
Linux Mint 12 er lekrere og enklere enn noen gang, mener vi. Vis mer

Linux Mint 12 - den beste Linux-en?

Dette vil garantert få flere til å åpne øynene for Linux.

Publisert
Sist oppdatert

Man kan gjerne spekulere i årsakene, men faktum er uansett at Linux ikke har klart å møte konkurransen fra Windows og MacOS på skrivebordet, til tross for at de aller fleste distribusjonene er fullstendig gratis. De er heller ikke komplisert å ta i bruk, som regel er det bare å installere, og begynne å bruke - uten å måtte installere drivere og konfigurere noe som helst.

Grensesnitt og kompatibilitet har også tatt sjumilssteg de siste årene. DinSide Data har prøvd dusinvis av Linux-alternativer de siste årene, og aller best har vi likt Linux Mint. Brukeropplevelsen, med startmeny og programvinduer, og det faktum at "alt" fungerer rett ut av boksen, gjør at dette kanskje er den optimale inngangsporten til Linux for deg som har brukt Windows - eller Mac tidligere.

Samleside: Linux

Helt nytt

Og nå står den 12. utgaven på trappene. Fortsatt er den basert på en annen populær Linux, Ubuntu 11.10, og har derfor de samme nyhetene under skallet. Men grensesnittet, og opplevelsen, er temmelig forskjellig.

For første gang er Linux Mint basert på det ferske Gnome 3-grensesnittet. Dette har lånt elementer fra både MacOS og Windows, og fremstår som meget oppdatert i forhold til hva vi forventer i 2011. I tillegg har Linux Mint sine spesialløsninger på toppen av Gnome 3, blant annet en egen applikasjonsmeny, listen over kjørende programmer, og så videre. Dette er gjort bevisst for at det skal være enklere for eksisterende Mint-brukere å bli dus med nyhetene.

Her har vi samlet skjermbilder fra Linux Mint 12:

Ut med Google, inn med DuckDuckGo

Mange vil hevde at verdens mest brukte søkemotor var bedre før, og at det er blitt for mye reklame, sponsede lenker og irrelevante treff den siste tiden. Det mener tydeligvis også utviklerne av Linux Mint, som har kastet ut søkemotoren fra Firefox, og erstattet den av et helt nytt bekjentskap, DuckDuckGo.

DuckDuckGo er en ny søkemotor som fungerer utmerket.
DuckDuckGo er en ny søkemotor som fungerer utmerket. Vis mer

Den viser ikke forskjellige søkeresultater avhengig av hvem som søker, den lagrer ikke informasjon om brukeren, men viser ganske enkelt søkeresultatene på en fornuftig måte. Den nedprioriterer dessuten sider som er kjent for å inneholde irrelevant informasjon og spam, og er bygd på åpen kildekode. Den har foreløpig imponert oss stort.

Nesten ferdig

I skrivende stund foreligger operativsystemet i såkalt Release Candidate-versjon, det betyr at den anses som ferdig, med mindre det dukker opp nye bugs i siste fase av utviklingen. Den finnes i flere forskjellige versjoner, CD-utgave med og uten alle nødvendige kodeker (Flash/JAVA/musikk- og videoformater), og DVD-utgaver med ekstra programvare.

Du finner mer informasjon om hva som er nytt, systemkrav og lignende, på denne siden. Der finner du også nedlastingslenker.

Les også: De beste Linux-programmene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer