Linux-flopp på minibærbare

Asus gir opp salget av minibærbare med Linux.

Asus var blant de aller første som lanserte Linux-baserte mini-PCer til en billig penge. Produktene i EEE-serien ble en formidabel suksess for selskapet, som solgte minibærbare i bøtter og spann, blant annet i USA. I mange tilfeller var det store leveringsproblemer på grunn av den enorme etterspørselen.

Alle ville ha

Her hjemme måtte vi vente helt til i sommer før de første minibærbare dukket opp. Og i en avstemning i en sak der vi omtalte modellene som snart ville dukke opp i norske butikker, svarte hele 85% (mer enn 2500 lesere) at de helt sikkert eller kanskje kom til å anskaffe seg en minibærbar allerede i sommer.

Asus fikk etter hvert en rekke konkurrenter, og flere av dem leverte minibærbare med Windows XP installert, riktig nok til en litt høyere pris.

Bryr seg ikke om å spare penger

Asus EEE
Asus EEE Vis mer


Senere kom også Asus på banen med Windows i flere av sine modeller, og resultatet? Salget av Linux-bærbare stoppet nesten helt opp. Nordiske brukere ser ikke ut til å bry seg om at disse modellene er noen hundrelapper billigere.

I hele Norden kan det se ut til at veien er lang å gå for Linux på minibærbare. For Asus sin del er det allerede kroken på døra for gratisalternativet til Windows. Heretter vil Asus kun tilby modeller med Windows som operativsystem.

- Det går ikke rent økonomisk, sier Anders Haby i Asus Nordic til idg.se.

Han legger imidlertid til at det kan dukke opp Linux-modeller senere dersom det skulle bli etterspørsel etter disse igjen.

Kilde: idg.se/digi.no

OPPDATERT: Asus har kommet med en kontramelding, og vil likevel tilby Linux på EEE. Mer om saken her.

Les også: DinSides test av tre minibærbare med Windows