Linksys NAS200 nettverksdisk

Felles lagring for nettverket kan være praktisk, vi har testet en NAS-boks fra Linksys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagring tilgjengelig på nettverket - eller NAS (Network Attached Storage) som de engelsktalende kaller det - løser mange problemer i hjem og små virksomheter. Alle bilder, musikk, filmer og felles dokumenter som famillien bruker kan da være tilgjengelig for alle uten at en bestemt PC må stå på.

Vi har testet flere slike løsninger tidligere, i form av frittstående bokser med plass til en eller flere dikser, slik som dagens testobjekt, eller som mindre bokser med USB-tilkobling for eksterne disker. Vi har også sammenlignet disse med gjenbruk av litt eldre PCer med forskjellige operativsystemer, gjerne kjørt fra en USB minneplugg.

Når et slikt system først er installert vil det være like enkelt å bruke som om filene lå på den lokale disken. Da er det bare en ting som betyr noe, og det er hastigheten på løsningen. Skal du kunne sitte og bla i mapper med store bildefiler eller se video i god kvalitet kreves det en viss lesehastighet. Skal du ta sikkerhetskopier av noen hundre megabyte settes det også krav til skrivehastigheten.

Les også: Hva er best til backup?

Installasjon

Linksys NAS200 er en liten boks som ser ut som 3 enheter satt oppå hverandre. De nederste to har plass til vanlige 3,5-tommers harddisker med S-ATA tilkobling. Den øverste innholder elektronikken og har tilkobling for strøm, 100 MBit nettverk og 2 USB-porter for utbygging av lagringskapasiteten. Her kan du koble til minneplugger eller eksterne harddiskkabinetter.

image: Linksys NAS200 nettverksdisk


Diskene monteres ved å fjerne en liten luke bak på boksen, holde opp et bånd og skyve inn disken til den plugges inn i kontaktene innerst i brønnen. Skal du ha ut disken er det bare å trekke i båndet, så frigjøres disken fra kontaktene og du får tak i den.

image: Linksys NAS200 nettverksdisk
image: Linksys NAS200 nettverksdisk
Så gjenstår det å sette opp enheten, formatere diskene og map'e den til stasjonsbokstaver på de PCene som skal ha tilgang.

Dette gjøres med programvaren som følger med, og er rimelig enkelt. Du følger veiviseren trinn for trinn og ender opp med en eller to nye tilgjengelige disker.

image: Linksys NAS200 nettverksdisk


Så langt var alt veldig greit.

Måling av ytelsen

Vi testet skriving og lesing av 2 000 MB for å sammenligne med de lignende løsningene vi har testet tidligere.

Dessverre viste det seg at Linksys NAS200 stilte i en klasse for seg. Det er den desidert tregeste nettverkslagringen vi har testet.

image: Linksys NAS200 nettverksdisk


Hastigheten på filoverføringen kan sammenlignes med ytelsen i et trådløst 54 Mbit nett under ikke helt gunstige forhold.

Støy

NAS200 var heller ikke lydløs. Vibrasjoner fra diskene forplanter seg til en viss grad i kabinettet, og viften er heller ikke lydløs. Den har også totalt sett en støyprofil som høres tydelig. Den ga fra seg mer og lettere identifiserbar lyd enn våre 2 PCer som sto under pulten under testingen, med tilsammen 5 harddisker.

Konklusjon

For de fleste vanlige brukere med middels PC-kunnskaper er den greieste og raskeste løsningen for felles tilgang til filer av alle slag, også tunge mediafiler, å bruke en litt eldre PC (2-4 år gammel) med Windows. Har du et kablet Gbit-nettverk er du på den sikre siden.

Det finnes et par NAS-løsninger som har god eller meget god ytelse, men Linksys NAS200 er ikke blant disse.

Prisen ligger på ca 1250 kroner uten harddisker.