Linksys EA6500 AC-ruter og mediebro

Stadig flere leverandører er klare med siste generasjon trådløst. Vi har testet Linksys toppmodell.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brikkeprodusenten Broadcom er ganske sikkert tilfreds for tiden, siden alle de store produsentene av trådløst nettverksutstyr bruker deres brikker i sine nye produkter.

Men selv om sentrale deler av innmaten er den samme blir ikke produktene nødvendigvis like, selv om det kan se slik ut når man leser spesifikasjoner.

Av de fire vi nå har testet er tre uten eksterne antenner (Buffalo, D-Link og Linksys), to plasseres stående (Buffalo og D-Link), og to (Asus og Linksys) plasseres liggende eller hengende på vegg.

Foreløpig finnes det ikke noen nettverkskort eller annet til PC eller andre enheter basert på samme 802.11ac standarden. For å få optimal hastighet må man derfor ha to rutere hvor den ene er satt opp som nettverksbro, hvis man velger utstyr fra Asus eller D-Link. Buffalo og Linksys har egne 802.11ac mediebroer som kompletterer ruterløsningen.

Produktene på testbenken i denne runden er fra Linksys: ruteren EA6500 og WUMC710 Unversal Media Connector.

Sjekk vår tidligere sammenligning av de tre andre AC-ruterne vi har testet.

EA6500

Ruterens design er i samme stil som de tidligere modellene, i en diskret, men elegant grå/sølv-kombinasjon.

Plasserer du den på vegg er festehullene på undersiden plassert slik at kablene vil stikke ut på høyre side. Om man synes det ser pent ut er det jo greit, men vi har en mistanke om at det ikke er så populært.

image: Linksys EA6500 AC-ruter og mediebro


Tilkoblingen er standard med fire LAN, én WAN og for anledningen to USB-porter til deling av skriver/lagring. Dessverre er det fremdeles USB 2.0, hadde det vært USB 3.0 hadde man hatt et sterkt alternativ til en egen NAS-enhet. Med USB 2.0 blir det for tregt for flittig bruk på hjemmenettet, selv om det er tilstrekkelig for de fleste for ekstern tilgang via Internett.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I tillegg er det WPS og reset-knapp.

Installasjon

Det følger med en CD, men den er strengt tatt ikke nødvendig. Man ser enheten i nettverksoversikten på PC-en, og med høyreklikk kan du velge å åpne den interne websiden i en nettleser for å få tilgang til oppsettet. For de fleste internettilkoblinger er det gjort på sekunder å få opp et standard, fungerende nett uten sikkerhet og passord. For egne tilpasninger bruker du den tiden du trenger i et svært tiltalende og oversiktlig grensesnitt.

Du kan velge direkte lokalt oppsett, eller å gå via Linksys/Cisco sin Cloud-tjeneste. Vi valgte lokalt oppsett, Cloud-tjenestene kommer vi tilbake til senere. Du kan også lese om disse i denne artikkelen fra lanseringen.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
WUMC710 Unversal Media Connector

image: Linksys EA6500 AC-ruter og mediebro
image: Linksys EA6500 AC-ruter og mediebro


Denne nettverksbroen kobles trådløst til ruteren, men gir deg 4 Gigabit nettverksporter for kablet nett. Idéen er at du med denne får en raskere og mer stabil nettverksforbindelse med medieenheter som mediespillere, smart-TVer og andre apparater som bare har standard WLAN-løsninger på i beste fall 802.11n på 5 GHz.

Utseendet minner om noe som kunne vært et reisestrykejern, og vi har testet en tidligere mediebro med lignende design i denne artikkelen Linksys Bridge WES610N.

For å koble opp nettverksbroen til ruteren kan det gjøres komplisert ved hjelp av CD og oppsett via nettleser, eller ganske enkelt ved å bruke WPS-funksjonen (Wireless Protected Setup). Den er såre enkel, du trykker WPS-knappen på nettverksbroen, og innen to minutter må du ha trykket på WPS-knappen på ruteren. Etter noen sekunder er forbindelsen etablert. Enklere blir det ikke.

Ytelse

Med ruter og nettverksbro i 802.11ac fikk vi meget god hastighet mellom Buffalo og D-Link. Men Asus ligger fremdeles et hestehode foran, sannsynligvis på grunn av sine eksterne antenner på begge enheter i testoppsettet med to rutere.

image: Linksys EA6500 AC-ruter og mediebro


I realiteten er forskjellen to mot tre sekunder på overføring av en fil på 100 megabyte, der hvor vanlig trådløst 802.11n bruker rundt ti sekunder. Ved streaming av flere HD-filmer samtidig vil Asus-enheter ha noe større marginer, men ellers vil ikke forskjellen mellom disse ruterne være påtagelige i hverdagen.

Her finner du alle våre rutertester.

Konklusjon

Linksys leverer en stilig og velfungerende løsning som er svært enkel både å komme i gang med og å tilpasse.

Hastigheten er utmerket og vil kunne håndtere de fleste utfordringer på hastighet og rekkevidde under normale forhold.

Testresultat

Linksys EA6500

Terningkast 5

Elegant og funksjonell, god ytelse, brukervennlig grensesnitt.

Ikke like vass i hastighet som konkurrenter.

Testresultat

Linksys WUMC710

Terningkast 5

Enkel og funksjonell mediebro med glimrende hastighet.

Ingen spesielle.
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!