<strong>FARGERIKT:</strong> Med Lightpack kan du få lys bak en hvilken som helst skjerm i tråd med innholdet som vises på den. Foto: LIGHTPACK
FARGERIKT: Med Lightpack kan du få lys bak en hvilken som helst skjerm i tråd med innholdet som vises på den. Foto: LIGHTPACKVis mer

Lightpack gir deg «ambilight» på PC-skjermen

Og fungerer med både Windows, Mac, Linux og Android.

En kjekk ting med Philips' dyrere TV-er er den såkalte «ambilight»-funksjonen. Den gjør at baksiden av TV-en sender ut lys tilpasset det som vises på skjermen, slik at veggen bak lyser med de samme fargene som du finner i ytterkantene på skjermen.

LES MER: Ambilight er finessen kundene elsker

Lightpack var opprinnelig et Kickstarter-prosjekt som ble finansiert med en halv million dollar i 2013, og som nå er blitt realisert.

Konseptet er at du klistrer striper med lysdioder på baksiden av skjermen, enten det dreier seg om en TV eller en PC-skjerm. På midten bak fester du selve kontrollenheten som kobles til alle lysstripene og sørger for at de ulike lampene lyser med de riktige fargene.

KLISTRES: Disse stripene med lysdioder klistres fast langs kanten på baksiden av skjermen. Foto: LIGHTPACK
KLISTRES: Disse stripene med lysdioder klistres fast langs kanten på baksiden av skjermen. Foto: LIGHTPACK Vis mer


TEST: Glimrende bildekvalitet på Philips' nye Android-TV

Fungerer ikke med alt

Verdt å merke seg er at løsningen ikke fungerer med alt – du kan for eksempel ikke feste den bak på TV og bruke den med Xbox eller PlayStation.

Løsningen fordrer at du har koblet til en datamaskin med Windows, OS X eller Linux, eller at du har koblet til en Android-enhet, enten det dreier seg om en telefon, en OUYA-spillkonsoll eller en Raspberry Pi eller lignende.

Det er nemlig programvaren, Prismatik, som må prosessere bildet og dermed finne ut hvilke farger som skal lyse på de ulike lysgruppene, avhengig av hvilket innhold som vises på skjermen.

Du kan også bruke programvaren til å fikle med andre innstillinger, for eksempel om du bare vil at TV-en skal fungere som en dekorativ og fargesprakende lampe når den ikke er i bruk.

SLIK: Her er baksiden av en TV når Lightpack er klistret på. Foto: LIGHTPACK
SLIK: Her er baksiden av en TV når Lightpack er klistret på. Foto: LIGHTPACK Vis mer


Beskytter øynene

I følge skaperne av produktet finnes det flere fordeler med løsningen. Blant annet vil forskjellen i lyse og mørke bilder bli mindre slik at musklene i øyet ikke trenger å anstrenge seg like mye for å justere pupillstørrelsen.

På grunn av lyset rundt skjermen vil øyet også oppfatte skjermen som større.

LES OGSÅ: Programmet som redder nattesøvnen

Også for store skjermer

Et Lightpack-sett koster 89 dollar og fungerer med skjermer opp til 50 tommer. Har du større skjerm enn det, kan inntil fem sett fungere med hverandre.

I PAKKEN: Dette er hva du får med i Lightpack-pakken. Du kan bestille flere sett om skjermen din er større enn 50 tommer. Foto: LIGHTPACK
I PAKKEN: Dette er hva du får med i Lightpack-pakken. Du kan bestille flere sett om skjermen din er større enn 50 tommer. Foto: LIGHTPACK Vis mer


All programvare er tilgjengelig via åpen kildekode, slik at hvem som helst kan endre eller legge til funksjonalitet. Det er heller ikke nødvendig med egne drivere – løsningen skal være lett som en plett å sette opp og ta et kvarter i følge skaperne.

Du finner mer informasjon på lightpack.tv. Ett sett koster altså 89 dollar inklusiv frakt, som i følge Dinsides netthandelskalkulator skulle bety cirka 905 kroner inkludert moms, pluss fortollingsgebyr.