Light Peak Thunderbolt - den eneste kabelen?

OPPDATERT: Intel og Apple har lansert den nye universelle kablingsstandarden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT: Kabler er et nødvendig onde, og det er lite som tyder på at vi kan bli kvitt dem i overskuelig framtid. Men hvorfor trenger vi så mange forskjellige typer kabler og kontakter? Er det ikke mulig å lage en standard kabel og kontakt som kan håndtere alle typer signaler?

Det er dette Intel har for øye med den nye kablingsstandarden Light Peak som altså ble hetende Thunderbolt et par dager etter at vi først publiserte denne artikkelen.

Lysets hastighet?

Navnet før lansering var Light Peak, som signaliserte at det var snakk om en teknikk basert på lys, og at det er snakk om de høyeste hastigheter som kan oppnås. Dette byr på utfordringer på mange områder, men lys har noen store fordeler sammnelignet med vanlig kobber som brukes i praktisk talt alt av kabler.

Elektriske signaler beveger seg praktisk talt like fort i en kobberledning som lys i en glasstråd, i begge tilfeller er det snakk om lysets hastighet. Men forskjellen er at signalet i en kobberledning er langt mindre robust enn et lyssignal i en glasstråd. Signalet deformeres lettere i kobber, og påvirkes av og påvirker omgivelsene i langt høyere grad.

Derfor nærmer man seg de praktiske grensene for kobber i flere av de kabeltypene vi bruker i dag. Både gigabit nettverk, eSATA, USB 3.0 og HDMI er følsomme både for kabellengde og vinkler/knekk på kabelen.

Med optiske ledere kan signalet sendes mye lenger uten at det deformeres, og det blir heller ikke påvirket av ytre faktorer eller sender ut forstyrrelser.

Les også: Fremtid: Alt du trenger er nettverkskabelen

Ekstreme hastigheter

Til å begynne med vil Intels Thunderbolt operere med hastighet på 10 Gbit/sek, men vil bli oppgradert til 100 Gbit/sek i løpet av en tiårsperiode.

Allerede 10 Gbit/sek er uhyre raskt. Det lar deg overføre en Blu-ray film på under 30 sekunder (forutsatt at du har raske nok disker). Dermed har du båndbredde i massevis til å vise ekstremt høyoppløslig 3D-video i flere kanaler samtidig, om det skulle bli behov for det.

Men Thunderbolt er ikke bare til lagring og overføring av data. Standarden støtter alle mulige protokoller, og kan derfor brukes til alt. Om du skal koble til en skjerm, en projektor eller overføre data til en mobil enhet - alt kan gjøres med den samme kabelen.

På Apples bærbare som ble lansert den 24 februar støttes protokollene PCI Express og DisplayPort, men Ethernet, FireWire og USB skal også kunne håndteres med tilleggsadaptere.

Fleksible kontrollbrikker

Årsaken til den store fleksibiliteten er både at den høye båndbredde, som ikke setter praktiske begrensninger for de aktuelle bruksområdene, og at kontrollbrikkene og den optiske modulen bak hver kontakt kan fungere uansett hvilken protokollstandard som skal brukes.

I dag brukes egne brikker til USB 3.0, til eSATA, til FibreChannel, HDMI osv. mens Thunderbolt skal kunne kjøre dem alle, pluss nye protokoller som måtte dukke opp.

image: Light Peak Thunderbolt - den eneste kabelen?


Overgangsfase?

Intel har fått bred støtte i industrien for den nye sammenkoblingsstandarden. Apple var første ute med å ta den i bruk, men andre produsenter har uttalt seg positivt og gitt sin støtte til prosjektet.

I den første utrullingen brukes kobberkabler i stedet for optiske fibre. Årsaken til dette er prisen, det er langt dyrere å produsere fleksible lysledere og optiske kontakter enn tilsvarende i kobber.

Dette vil påvirke den maksimale lengden som kan tas i bruk, men de viktigste bruksområdene vil likevel bli dekket.

Kobberversjonen kan også sørge for 10 watt til periferienheter, og kabellengden er opptil 3 meter. Den opptiske utgaven vil kunne drive en kabellengde på flere titalls meter.

For at den optiske varianten skal nå full utbredelse må man få opp produksjonsvolumet, og tilby Light Peak som standard på alle PC-er og hovedkort, pluss spillmaskiner og medieenheter.

Dette kan ta litt lenger tid, derfor verserer ryktene om kobberversjonen som første utspill for å høste erfaringer og ta unna barnesykdommene.

Innsidere påstår at det vil komme produkter med Light Peak allerede i første halvår av 2011, noen spekulerer i at den vil dukke opp i neste generasjon MacBook Pro som forventes lansert i løpet av senvinter/vår 2011.

Under ser du et par videoer fra Intels kanal på YouTube, fra perioden før den offisielle lanseringen av Thunderbolt. Standarden ble her omtalt som Light Peak.Les også: Trådløs USB neste.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!