Libratone One Click og Too

To nye Bluetooth-høyttalere fra den danske produsenten.

<strong><strong>DUETT:</strong></strong> Libratones nye Bluetooth-høyttalere; One Click og Too. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DUETT: Libratones nye Bluetooth-høyttalere; One Click og Too. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En Bluetooth-høyttaler har begynt å gjøre seg gjeldende som en del av et hvert møblert hjem, og i dette markedet er det mange om beinet.

Fra små, billige høyttalere til et par hundrelapper, til langt dyrere og større saker.

Spør du oss, er det høyttalere i prissjiktet 1.000-2.000 kroner som gir mest valuta for pengene. Der har lyden som regel kommet opp på et godt nivå, man får ofte god batteritid og egenskaper som vanntetthet, mulighet til å pare med flere høyttalere og lignende.

To nye fra danskene

Danske Libratone har etter hvert blitt et kjent merke blant oss nordmenn, og selskapet har laget høyttalere noen år med fokus på trådløs lyd. Tidligere i år stiftet vi bekjentskap med de nye Zipp- og Zipp mini-høyttalerne, som vi var godt fornøyde med, og som fikk henholdsvis 5 og 4 i terningkast.

Denne sommeren har Libratone lansert to nye høyttalere – Liabratone One Click og Libratone Too. Neida, vi har ikke skrevet «two» feil – den heter Too.

Disse høyttalerne er rimeligere enn Zipp-utgavene og koster henholdsvis rundt 1800 kroner og rundt 1400 kroner i butikkene.

<strong><strong>KAN HENGE:</strong></strong> Den store stroppen gjør det enkelt å bære på Libratone One Click, men vi synes den sitter litt i løseste laget.
KAN HENGE: Den store stroppen gjør det enkelt å bære på Libratone One Click, men vi synes den sitter litt i løseste laget. Vis mer


Libratone One er størst

Starter vi med størstemann, er dette en høyttaler som måler 12x4x20,5 centimeter. På innsiden sitter et 3" element, en 1" diskant, samt en passiv driver som hjelper til med de dypere tonene.

<strong><strong>BYTT FARGE:</strong></strong> Rammen rundt Libratone One Click kan tas av og byttes ut med en annen. I tillegg kan du bytte stroppen med en mindre variant som kun henger på den ene kortsiden. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BYTT FARGE: Rammen rundt Libratone One Click kan tas av og byttes ut med en annen. I tillegg kan du bytte stroppen med en mindre variant som kun henger på den ene kortsiden. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Rammen rundt kan du ta av og bytte ut med en annen farge, og rundt hele ramma er det små «ben» som den kan stå på, om enn noe ustøtt. Et par av disse kan du også bytte ut – i pakken finnes nemlig to remmer; en stor (ment for å bære høyttaleren i) og en mindre som du kan bruke om du skal henge den opp på en spiker på veggen eller lignende.

Vi har opplevd den lengste stroppen som noe svak, der den har løsnet både titt og ofte i løpet av testperioden, og monteringen er heller ikke den mest elegante, der du må «brekke» løs gummien rundt resten av høyttaleren.

Ladeporten er gjemt bak en gummilist på den ene siden av høyttaleren. Der finner du også en AUX-inngang om du heller vil bruke kabel når du hører på musikk.

<strong><strong>GODT GJEMT:</strong></strong> Bak gummilista finner du ladeport og AUX-inngang. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GODT GJEMT: Bak gummilista finner du ladeport og AUX-inngang. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Libratone Too – omtrent som en halvlitersboks

Too er den minste av de to nye Libratone-høyttalerne. Den er ganske nært sylinderformet – cirka 6 centimeter i diameter og 21 centimeter lang. Mindre høyttaler betyr også mindre elementer, og på innsiden her finner du to 1,5" elementer samt en passiv driver.

<strong><strong>LITEN:</strong></strong> Libratone Too er på størrelse med en halvliter, men spiller veldig rent og pent. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LITEN: Libratone Too er på størrelse med en halvliter, men spiller veldig rent og pent. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Også Too har en stropp, om enn en del mindre enn One-høyttaleren, men som gjør at du kan bære høyttaleren over en finger, eller sikkert også feste den til beltet.

Drar du ut den ene delen av stroppen, finner du ladeporten og AUX-inngangen på undersiden.

Touchpanel i stedet for knapper

<strong><strong>BERØRINGSFØLSOM:</strong></strong> Begge Libratone-høyttalerne har berøringsfølsomme felter for å regulere volum, pause musikk og den slags. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BERØRINGSFØLSOM: Begge Libratone-høyttalerne har berøringsfølsomme felter for å regulere volum, pause musikk og den slags. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Betjeningen er identisk på de to høyttalerne. Alt du har er en knapp for å skru av og på, samt et rundt, berøringsfølsomt felt som vi kjenner igjen fra de nevnte Zipp-modellene.

Roterer du fingeren med eller mot klokka over denne delen, øker og senker du volumet. Du kan prikke på den for å pause og starte musikken, eller for å besvare eller stoppe en telefonsamtale. Både One og Too kan brukes som håndfrienhet til mobiltelefonen.

De mangler imidlertid de ekstra funksjonene fra Zipp-serien, der hver kant av sirkelen var egne felter som også kunne brukes for å hoppe mellom sanger og lignende, så den slags må du gjøre på enheten du spiller fra.

Begge høyttalerne er for øvrig beskyttet mot en god regnskur, med IPX4-sertifisering. Det betyr ikke at de er helt vanntette, slik for eksempel Logitech UE Megaboom er, men tåler nok tilstrekkelig med vann for de fleste av oss.

Batteritiden er for øvrig oppgitt til 12 timer på begge to; da med moderat volum, som samsvarer godt med vår erfaring når vi har overvåket batteriprosenten over en periode. Merk at slike høyttalere bruker mer strøm jo høyere du spiller.

<strong><strong>MER ENN EN HÅNDFULL:</strong></strong> Libratone One Click er på størrelse med en fyldig roman. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MER ENN EN HÅNDFULL: Libratone One Click er på størrelse med en fyldig roman. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Egen app

<strong><strong>DOBBEL DOSE:</strong></strong> Med appen kan du pare to høyttalere. Vi fikk det til, men Android-appen krasjet og den ene høyttaleren måtte nullstilles etterpå. Foto: LIBRATONE
DOBBEL DOSE: Med appen kan du pare to høyttalere. Vi fikk det til, men Android-appen krasjet og den ene høyttaleren måtte nullstilles etterpå. Foto: LIBRATONE Vis mer


Den er ikke nødvendig for å spille musikk, men ved å bruke Libratone-appen kan du blant annet se gjenstående batteritid og regulere volumet. Det er også mulig å koble sammen to høyttalere slik at de kan spille sammen.

Da vi prøvde Android-utgaven gikk det greit etter at første høyttaler var lagt til, men da vi la til enda en, hang den seg opp og ville ikke lenger starte. Det ser ikke ut til at vi er alene – i Play Butikk har appen 2,9 stjerner fra brukerne, som ikke er alt for imponerende.

Og etterpå, da vi skulle prøve med iOS-appen, fikk vi trøbbel med One, som rett og slett ikke ville sette i paringsmodus ved å holde fingeren nede på styreflaten. Da måtte vi nullstille den til fabrikkinstillingene og prøve på ny.

Da fungerte det heldigvis, og vi klarte da også å få høyttalerne til å spille sammen. Men app-opplevelsen er ikke allverden, og lite intuitiv, der vi blant annet ikke lenger så noe til Too-høyttaleren etter at vi hadde satt dem opp i samspillingsmodus. Her synes vi Libratone har litt å jobbe med. I etterkant har vi også hatt trøbbel med oppkoblingen mot One-høyttaleren.

Slik låter de

De to høyttalerne serverer noe ulike lydbilder, som også er å forvente når de er av forskjellig størrelse. Oppskriftsmessig kommer det mer bass fra den store høyttaleren, mens den lille ikke har like mye å by på i de lavere frekvensene, selv om vi ikke synes det er de helt dramatiske forskjellene her.

For når sant skal sies, blir vi mer imponerte av lyden fra den lille (Too), og i hvert fall størrelsen tatt i betraktning. Den spiller rent og pent, spesielt på moderat lydvolum, og har også godt med detaljer i mellomtone og diskant. Det gjør at vokalen føles nær og klar, som i Gabriel Rios' originalutgave av Gold, som låter meget godt på den lille krabaten. Mat den med noe basstungt, dog, som Tinie Tempahs Pass Out eller Coldplays Paradise, så oppdager man raskt at bassen har sine begrensninger.

Storebror har et langt mer lukket lydbilde. Side om side foretrekker vi lyden fra minstemann på ni av ti sanger, som låter mer dynamisk og mer detaljert. Til festmusikk på høyt volum er det ingen av dem som utmerker seg spesielt i forhold til konkurrentene i våre øyne, selv om One klarer å dra volumet ganske høyt.

Konklusjon: Den lille er det beste kjøpet

Libratone Too får vårt anbefalt produkt-stempel.
Libratone Too får vårt anbefalt produkt-stempel. Vis mer


Det er omtrent en femhundrelapp som skiller de to Libratone-høyttalerne i favør Too, som også er den vi liker best av de to. Den er på størrelse med en halvlitersboks og har en hempe som gjør at den kan henges på en sekk eller på fingeren.

Storebror har riktignok et litt mer unikt utseende, der man også kan bytte ut omslaget med andre farger, eller bytte til en annen type stropp. Men lydmessig synes vi ikke den når opp til konkurrentene i tett-oppunder-to-tusen-kronersklassen med et noe lukket og bokselignende lydbilde.

Betjeningen er veldig elegant på begge høyttalerne, med et berøringsfølsomt panel som du roterer fingeren på for å justere lyden opp og ned, eller prikker på det for å pause musikk eller besvare en samtale. Vi har dog opplevd trøbbel med den tilhørende appen, som krasjet på Android og gjorde at vi måtte nullstille One-høyttaleren.

LES OGSÅ:
TEST: B&O Beoplay A1 – nydelig lyd i kompakt format
TEST: Ekstrem bass for 3.000 kroner
TEST: UE Roll er vanntett og kan henges opp

Testresultat

Libratone Too

Spiller rent og pent, hendig størrelse, enkel betjening, over middels god batteritid, kan pares med ekstra høyttaler, sprutsikker

Ikke allverden med bass, appen er ikke helt stabil


Testresultat

Libratone One Click

Fleksible plasserings- og tilpasningsmuligheter, elegant betjening, spiller relativt høyt, sprutsikker, kan pares med ekstra høyttaler

Lite detaljert lydbilde, ustabil app, ikke veldig elegant å bytte ramme, står utstødig på de små bena


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer