Lei av Windows og MacOS? Google sitt PC-operativsystem ChromeOS blir stadig mer populært. Det har også LG oppdaget, som lanserer en alt-i-ett-PC basert på Google-systemet. Foto: LG
Lei av Windows og MacOS? Google sitt PC-operativsystem ChromeOS blir stadig mer populært. Det har også LG oppdaget, som lanserer en alt-i-ett-PC basert på Google-systemet. Foto: LGVis mer

LG annonserer alt-i-ett-maskinen Chromebase

Alternativ til maskiner med Windows og MacOS.

Vi har snakket med flere PC-produsenter som melder om sterkt økende interesse for såkalte Chromebooks, billige bærbare PC-er som er basert på ChromeOS fra Google. Dette operativsystemet tar minimalt med plass, er lettkjørt, data lagres på nett, og nesten alle funksjonene er nettbaserte. Det betyr at behovet for lokal lagring er svært begrenset.

Les også: Nå kommer Google-maskinene

Kommer til Norge i 2014?

Norge er foreløpig ikke på listen over land der Chromebooks er i offisielt i salg. Noe av årsaken skal være at ChromeOS ikke støtter JAVA, og er dermed inkompatibel med mange nettbanker her til lands. JAVA-nettbanktiden er imidlertid snart over, og det vil forundre oss stort om ikke det vil være Chromebooks i butikkene her hjemme i løpet av 2014.

Så langt har det imidlertid vært få stasjonære ChromeOS-maskiner, men også det kan endre seg i tiden som kommer. LG har for eksempel nettopp annonsert sin Chromebase, en 21,5" skjerm med innebygd PC, et såkalt alt-i-ett-produkt, som for eksempel Apples iMac.

HDMI-inngang

Det Chromebase kan som ikke iMac-en kan, er i tillegg å kunne fungere som en skjerm for andre enheter. Her finnes nemlig en HDMI-inngang på baksiden, slik at du kan koble til en annen PC, TV-mottaker eller spillkonsoll.

Som ventet er spesifikasjonene ellers temmelig enkle. Maskinen er for eksempel utstyrt med en Intel Celeron-prosessor, 2 GB RAM og 16 GB SSD. Oppløsningen på skjermen er 1920 x 1080 piksler, og panelet er av typen IPS, som er kjent for å gi for god fargegjengivelse og brede innsynsvinkler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produktet skal vises fram på CES-messen i januar, og der vil også pris og tilgjengelighet bli offentliggjort. Vi forventer at prisen vil være lav, en typisk Chromebook koster for eksempel 2-3000 kroner.

Les også: HP Slate 21: Billig alt-i-ett-maskin basert på Android