Lexmark Z65

Teknologisk representerer Z65 den første skikkelige blekkskrivernyheten fra Lexmark siden Z51 ble lansert i 1998. Og etter spesifikasjonene å dømme, tar den rotta på konkurrentene. Vi har lagt teori til side, og foretatt en grundig test av denne spennende skriveren. Lever den opp til forventningene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Lexmark Z65
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Z65 har et spennende design.
Z65 har et spennende design. Vis mer
Arkmottaket vipper lett oppover, og er krummet på sidene. Slik ønsker Lexmark å holde utskriftene samlet, men vi hadde ønsket oss en stopper i enden i tillegg.
Arkmottaket vipper lett oppover, og er krummet på sidene. Slik ønsker Lexmark å holde utskriftene samlet, men vi hadde ønsket oss en stopper i enden i tillegg. Vis mer
Skrivehodet på sort patron er blitt bredere, og bidrar til hastighetforbedringene på tekstutskrifter.
Skrivehodet på sort patron er blitt bredere, og bidrar til hastighetforbedringene på tekstutskrifter. Vis mer
Tre knapper på skriveren. Av og på, samt valg av arkmater.
Tre knapper på skriveren. Av og på, samt valg av arkmater. Vis mer

For å si det rett ut; forventningene foran møtet med Lexmarks nye flaggskip Z65, var enorme. Dette er for eksempel den første blekkskriveren på markedet med oppløsning på ekstreme 4.800x1.200 punkter og dråpestørrelser ned mot tre pikoliter. Det er også eneste skriver i klassen som har dobbel arkmater, og en oppgitt utskriftshastighet på inntil 21 sider pr minutt i raskeste modus. Dette er til sammenligning én side mer enn Canon og Epson lover med sine toppmodeller.

LES OGSÅ:

Futurisk design og elegante løsninger

Z65 har fått et klart futurisk design, og enten man synes skriveren er lekker eller ikke, oser designet av detaljer som henspiller på fart. Her blir det for eksempel garantert lite luftmotstand, og de to arkmaterne ser nærmest ut som spoilere i bakkant. Arkmaterløsningen falt vi for øvrig for umiddelbart. Med to arkmatere slipper du for eksempel å bytte mellom fotopapir og vanlig papir. Valg av ”magasin” gjør du enten direkte på skriveren eller gjennom styreprogrammet for skriveren.

Begge arkmaterne er fastmontert, og kan lukkes helt inn i skriveren. Disse fungerer da som et lokk på skriveren. Det sperrer for støv når skriveren ikke er i bruk, og gjør den grei å transportere/stue bort. Arkmottaket er også fastmontert, og kan skyves inn i skriveren. Det er vippet svakt opp, men ikke nok til at enkelte utskriftsjobber har en tendens til å ”fly” litt.

I motsetning til eldre modeller kan ikke Z65 kobles til PCen ved hjelp av parallellkabel, kun USB. Z65 leveres til gjengjeld i en nettverksutgave (Z65n) med innebygd nettverkskort. Denne modellen kan kobles direkte til en hub i nettverket, og koster 500 kroner mer enn standardutgaven.

Svært brukervennlig

Skrivehodet er fullstendig nytt, og inneholder en sensor som velger riktig papirtype, noe du tidligere måtte gjøre manuelt i styreprogrammet i skriveren. Kalibrering av patroner er også blitt en helautomatisk affære. Legger man til at Z65 leveres med god bruksanvisning på norsk, drivere til en rekke operativsystemer og et lekkert styreprogram fritt for kryptiske meldinger, blir det enkelt å konkludere med at Lexmark Z65 helt klart er en av de mest brukervennlige blekkskriverne på markedet.

Installasjonen i Windows XP gitt helt problemfritt, skriveren ble oppdaget, kalibreringen ble foretatt, og etter få minutter var vi klar til å sette i gang utskriftsjobbene. Installasjonsprosessen ble forklart med illustrasjoner og tekst på skjermen, og det var nærmest umulig å misforstå fremgangsmåten.

Racer på tekst/grafikk, treg på foto

Utskriftshastigheten viste seg å imponere oss på tekst og blandet tekst/grafikk (websider). I skrivende stund er det ingen som er raskere enn Z65 på disse typen utskrifter, riktig nok i kladdemodus. Vårt femsiders Word-dokument ble ekspedert på 37 sekunder (sort), og tre websider på imponerende 33 sekunder (sort/farge). Kvaliteten var derimot på langt nær så god som hos konkurrentene fra HP og Canon, men får likevel godkjent.

Det som trekker ned helhetsinntrykket vedrørende hastighet, er at dersom du krever litt bedre kvalitet og velger normalmodus i skriverdriveren, bruker skriveren betraktelig lengre tid. På tekstutskrifter i sort blir ikke utslaget så stort, men Z65 brukte hele 2 minutter og 53 sekunder på våre tre websider i normalmodus. Det er etter vår mening alt for tregt. Vi opplevde også av og til en noe lang responstid fra vi trykket på ”Skriv ut”-knappen til skriveren reagerte. Dette kan være relatert til driveren, og vil muligens forbedres i oppdaterte versjoner.

Hastighetsproblemet kom tydelig til uttrykk på fotoutskrifter, og her ble vi regelrett skuffet over Z65. Ved bruk av Kodak Premium Photo Paper og beste innstillinger i driveren brukte Z65 godt over 10 minutter på en fotoutskrift i A4-størrelse. Hvis du velger nestbeste innstilling går det riktig nok betydelig raskere, men da blir kvaliteten etter vår mening ofte for dårlig i forhold til hva du kan forvente av dagens moderne allround-blekkskrivere.

Hastighetsmessig er Z65 som et lyn å regne på tekstutskrifter.
Hastighetsmessig er Z65 som et lyn å regne på tekstutskrifter. Vis mer

Og hvorfor ”sparkes” ferdige fotoutskrifter ut av skriveren så de flyr av gårde? Dette skjer av eller annen grunn ikke med vanlige utskrifter. Sjekk dette videoklippet (300 KB, krever Windows Media Player 6 eller nyere).

Kvalitetsforbedringer?

En oppløsning på 4.800x1.200 punkter og dråpestørrelse på 3 pikoliter burde sørge for sylskarpe fotoutskrifter. I praksis har ikke dette ført til at våre testutskrifter fremstår som mye bedre enn hva vi oppnådde med for eksempel Z53. Men på ett punkt ser vi likevel en forbedring; på gjengivelse av hudfarger og detaljer/vanskelige overganger f. eks i et ansikt. Få blekkskrivere med tre fargekamre klarer dette like godt som Z65. Her spiller sannsynligvis både den høye oppløsningen og dråpestørrelsen viktige roller.

Husk at valg av papir ofte påvirker fargene, og med Kodak-papiret som vi benyttet i testen ble resultatene stort sett meget bra. Fargene var til tider litt lysere enn hos konkurrentene, men ga et minst like troverdig inntrykk.

Mer uheldig var det at vi opplevde å få svake striper på noen av testutskriftene, først og fremst på områder med jevn, mørk farge. Vi skiftet fargepatron, men opplevde det samme med den nye. Ikke noe stort problem, men kombinert med den svake hastigheten på fotoutskrifter ville det være nok til at vi ville valgt en annen skriver, dersom fotoutskrifter var vårt primære behov.

I drift

Lexmark anbefaler dette fotopapiret fra Kodak
Lexmark anbefaler dette fotopapiret fra Kodak Vis mer

Lexmark benytter to patroner i Z65, én sort og én med fargene cyan, magenta og gul. Det er ca 18 ml blekk i hver patron.

Vår test av driftsøkonomi baserer seg på fotoutskrifter, og her er det viktig å huske på at kostnadene ikke bare er knyttet til blekkforbruk, men også fotopapir. Lexmark produserer ikke lenger sitt eget fotopapir, og anbefaler i stedet papir fra Kodak (Premium Picture Paper). Dette papiret er langt rimeligere enn det beste papiret fra for eksempel HP, Canon og Epson, vi betalte 69 kroner for 15 A4-ark.

På andre typer utskrifter, eksempelvis tekst og blandet tekst/grafikk på vanlig papir, er det erfaringsmessig lite som skiller de billigste fra de dyreste i drift.

Et foto i A4-størrelse målte vi til å koste 10,80 kroner i rene blekkostnader i aller beste kvalitet, på fotopapir. Til sammenligning koster fotoutskrifter fra flere Canon-modeller rundt 3 kroner, men her er anbefalt fotopapir dyrere enn Kodak-papiret som Lexmark anbefaler til Z65. Dermed blir forskjellene mindre enn man først skulle tro.

I tillegg vil høykapasitets patroner bli tilgjengelig i løpet av juni, og i følge Hans Arvid Rønning i Lexmark Norge vil disse gi bedre driftsøkonomi dersom utskriftsbehovet er stort. Vi vil oppdatere sidekostnaden når pris og tilgjengelighet på disse er klare.

Konklusjon

Lexmark har gjort flere fremskritt siden forrige møte, og Z65 er et meget bra valg dersom du verdsetter funksjonalitet, brukervennlighet og raske tekst- og tekst/grafikkutskrifter. Prisen er også behagelig.

Kombinasjonen hastighet/kvalitet er det derimot andre blekkskrivere som gjør bedre enn Z65. Til tross for god fargegjengivelse, noe førstevalg for fotoentusiastene vil Z65 heller ikke være.