Lexmark Z53

Storebror i Lexmarks nye Z-serie har gode spesifikasjoner, uten at prisen burde skremme noen. Svarer skriveren til forventningene?

Lexmark Z53
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Z53 representerer tredje generasjon Z-serie fra Lexmark. Den tar over for Z52, som var en modell som bare fikk delvis godkjent i vår test. Du kan lese omtalen av Z52 i denne artikkelen.

LES OGSÅ:

Finpusset kjenning?

Z53 er til forveksling lik forgjengeren, men Lexmark byr på totalt omskrevet styreprogramvare, og har jekket opp hastigheten enda et hakk siden forrige gang. Z53 skal klare hele 16 sider pr minutt, og vi var svært spente på om det virkelig kunne være tilfelle. Papirmateren er også ny og forbedret, designet for øvrig er uforandret, men fortsatt tidsriktig.

Skriveren har en maksimal oppløsning på 2400x1200 punkter, noe den klarer på alle typer papir. Den kommuniserer best med PC og Mac via USB-kontakten, men er også utstyrt med parallellkontakt. Blekket står i to separate kassetter, en stor med sort og en like stor med de tre fargene cyan, magenta og yellow.

Lexmark leverer forskjellig blekk i Europa i forhold til Asia og USA. Amerikanerne vil gjerne ha kraftigere farger enn europeerne, og asiatene vil ha sterkere gultoner, i følge undersøkelser produsenten har foretatt.

Litt smårusk

Z53 leveres med greie bruksanvisninger og styreprogrammer på norsk. Installasjonsrutinen er ny, men avviker fra Z33 og Z23. Vi ble litt skuffet da vi oppdaget at styreprogrammet var det samme som for forgjengerne Z51 og Z52. Det kunne med fordel vært byttet ut med det lekre, mer stabile og brukervennlige styreprogrammet som vi stiftet bekjentskap med hos Z33.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi balte litt under installasjonen, da styreprogrammet ikke fant skriveren som vi hadde koblet til ved hjelp av USB-kabel. Det endte med at vi valgte parallellkabel istedenfor, og da gikk installasjonen greit. Under ytelsestestene forstod vi raskt at parallellkabel ikke er å foretrekke. Skriveprosessen stjal nemlig 100% av prosessorkraften, og da vi forsøkte å jobbe på PCen mens utskriftene pågikk, ble prosessene tydelig bremset.

Vi koblet derfor til USB-kabelen igjen, og denne gangen gikk alt som smurt. Skriveren ble funnet automatisk, og et nytt skriverikon dukket opp i Windows. Nå brukte skriveren om lag halvparten så mye prosessorkraft, og ytelsesforskjellene var i enkelte tilfeller formidable.

Raskest på tekst – treg på blandet bruk

Z53 støyer noe mer under utskrift enn de nyeste konkurrentene fra Epson, Canon og HP. Verst er den når papir trekkes inn i skriveren, og på tekstutskrifter i kladdemodus. Sistnevnte er kanskje ikke så rart, for skriveren har alvorlig dårlig tid: 38 sekunder på 5 tekstsider er ikke annet enn sensasjonelt raskt, og det raskeste vi har målt, ett sekund raskere enn HP 990. Kvaliteten på teksten er god og svart, selv på billig kopipapir. Arkmottakeren burde hatt en papirstopper, noe du vil merke hvis du sender store utskriftsjobber. Papiret har nemlig en tendens til å ”ta av”.

Lexmark har uttalt at deres blekkskriverdivisjon har fokus på webutskrifter. Undersøkelser selskapet har utført viser at det er denne type utskrifter de fleste forbrukere bruker skriveren mest til. Derfor hadde vi store forventninger til Z53 på denne type utskrifter.

Hvis du velger kvaliteten Normal vil du få flotte webutskrifter, men det går ikke særlig raskt. Z53 brukte over ett minutt pr side, og det synes vi er merkelig med tanke på at Lexmark fokuserer på denne type utskrifter i sin markedsføring av skriveren. Hastigheten er ikke mer enn godkjent i kladdemodus, og kvaliteten på utskriftene var langt fra tilfredsstillende. Illustrasjoner og bilder var lyse og vasne, og sort tekst var gråaktig. Sistnevnte oppstår som et direkte resultat av at skriveren bruker utelukkende fargeblekk på kladdeutskriftene, for å oppnå maksimal hastighet.

Det er likevel en fordel med løsningen fra Lexmark, du sparer mye blekk i kladdemodus. Det er ikke alltid tilfelle hos konkurrentene.

Z52 i forkledning?

Lexmark er den eneste blekkskriverprodusenten som ikke produserer sitt eget fotopapir, men anbefaler fotopapir fra Kodak. I vår kvalitetstest på fotoutskrifter ble da også resultet til tider meget bra på dette fotopapiret. Gjengivelsen av hudtoner var derimot svak (svakere enn konkurrerende skrivere med 4-kammerkassetter), men de fleste andre fargene, kombinasjoner og overganger klarte Z53 godt. Detaljer gjengis presist og skarpt på våre høyoppløselige testbilder, men ikke bedre enn forgjengeren Z52. Totalt sett ble utskriftene noe mørkere fra Z53, selv om blekket er det samme.

Fremtrekksmekanismen trenger litt større gripeflate enn de fleste andre nyere skriverne vi har testet, og du må derfor regne med omtrent én cm større bunnmarg enn hos for eksempel Canon S600. For liten bunnmarg kan føre til problemer med dråpeplasseringen på slutten av utskriften, på nøyaktig samme måte og sted som forgjengeren Z52.

Vi har sammenlignet utskrifter i oppløsningene 1200x1200 og 2400x1200, og overraskende nok er vi mer fornøyd med fotoutskrifter foretatt i 1200x1200. I tillegg sparer du sparer du tid, rundt 40%, ved å velge nest høyeste oppløsning. Derfor er alle hastighetstestene og kvalitetsvurderingene våre for fotoutskrifter foretatt i denne oppløsningen.

Z53 skriver ut et fotografi i A4-størrelse på 6-7 minutter i 1200x1200. Det er godkjent, men langt bak Canon S600, som bruker mellom to og tre minutter i 2400x1200.

Dyre utskrifter på fotopapir

Vi har tidligere konkludert med at Lexmarks skrivere er for dyre i drift. Det har sin direkte årsak i vår sidekostnadstest, som baserer seg på fotoutskrifter på høykvalitets fotopapir. På disse utskriftene formelig sluker Z53 blekk, og grunnen er egentlig enkel: For å gjengi sorte partier benyttes fargekassetten nesten uten unntak. For å oppnå dette må alle tre fargene blandes sammen, grovt regnet blir forbruket tre ganger så høyt i disse partiene i forhold til hvis sort blekk hadde vært benyttet.

Vi veide patronene før og etter utskrift, og vi regnet oss frem til en sidekostnad på 10,50 kroner pr foto i A4-størrelse på fotopapir, mot akseptable 6,10 kroner på vanlig papir. Hvis du bruker skriveren til webutskrifter med blandet tekst/grafikk, kan du forvente en sidekostnad på i underkant av 1,50 kroner pr side. Vi brukte høykapasitets patroner da vi utførte kostnadstestene.

Konklusjon

Alt i alt er Lexmark Z53 en grei skriver, og for deg som skriver ut mye tekst kan skriveren være et meget godt valg.

Vi hadde likevel håpet at forbedringene og nyhetene hadde vært større i forhold til forgjengeren Z52, spesielt med tanke på hastighet på utskrifter med blandet tekst/grafikk, fotoutskrifter og blekkhåndtering.