Lexmark Z43

Med denne skriveren ønsker Lexmark å kapre hjemmebrukerne. Den nest største modellen i den nye Z-serien avviker tilsynelatende svært lite fra storebror Z53, men koster 500 kroner mindre.

Lexmark Z43
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Den nye Z-serien fra Lexmark består i tillegg til modellene Z23, Z33 og Z53, alle myntet på forskjellige brukergrupper. Z43 er en modell med meget gode spesifikasjoner, til tross for den lave prisen.

LES OGSÅ:

Storebror i forkledning?

Z43 er til forveksling lik storebror Z53, men hvis man studerer modellen nøye er det likevel noen forskjeller. Den har en litt mindre arkmater, og mangler lokket som skjuler ledningene på bakside. Men blekket er det samme, det samme gjelder både installasjonsprosedyrer og styreprogram til driveren.

I følge spesifikasjonene skal Z43 klare inntil 12 sider pr minutt i sort/hvitt, og 6 sider pr minutt i farger. Papirmateren er også ny og forbedret, designet for øvrig er uforandret, men fortsatt tidsriktig.

Skriveren har en maksimal oppløsning på 2400x1200 punkter, noe den klarer på alle typer papir. Den kommuniserer best med PC og Mac via USB-kontakten, men er også utstyrt med parallellkontakt. Blekket står i to separate kassetter, en stor med sort og en like stor med de tre fargene cyan, magenta og yellow.

Lexmark leverer forskjellig blekk i Europa i forhold til Asia og USA. Amerikanerne vil gjerne ha kraftigere farger enn europeerne, og asiatene vil ha sterkere gultoner, i følge undersøkelser produsenten har foretatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grei installasjon!

Z43 leveres med greie bruksanvisninger og styreprogrammer på norsk. Installasjonsrutinen er ny, men avviker fra Z33 og Z23. Styreprogrammet er uforandret fra Z42, og vi mener at det med fordel kunne vært byttet ut med det lekre og brukervennlige styreprogrammet som vi stiftet bekjentskap med hos Z33.

Med problemene fra installasjonen av Z53 friskt i minnet, fulgte vi installasjonsveiledningen til punkt og prikke. Og denne gangen gikk installasjonen helt greit, også ved bruk av USB-kabel.

Vi anbefaler sterkt å bruke USB, da parallellkommunikasjon stjeler svært mye av maskinressursene under utskrift. Resultatet blir at PCen blir tregere under utskrift, samtidig som det bremser utskriftshastigheten. Dette gjorde seg gjeldende også på vår 1GHz Athlon med 384 MB RAM.

Middels rask på tekst – tregere på blandet bruk

Vi har inntrykk av at Z43 støyer mindre enn storebror Z53. Det er kanskje ikke så rart, for hastighetsmessig er det en forskjell, spesielt i raskeste modus (kladd). Mens Z53 brukte 38 sekunder på fem tekstsider, brukt Z43 like i underkant av ett minutt. Kvaliteten på teksten er akseptabel i kladdemodus, selv på billig kopipapir. Arkmottakeren burde hatt papirstopper, noe du vil merke hvis du sender store utskriftsjobber. Papiret flyr nemlig raskt ut på gulvet.

Lexmark har uttalt at deres blekkskriverdivisjon har fokus på webutskrifter. Undersøkelser selskapet har utført viser at det er denne type utskrifter de fleste forbrukere bruker skriveren mest til. Vi var litt skuffet over Z53 på dette punktet, og da spesielt med tanke på hastigheten. Vår test av Z43 avslørte de samme tendensene.

Like god

Kladdeutskriftene var relativt matte, og skriveren klarte omtrent to sider pr minutt i denne modusen. I normalmodus var kvaliteten svært god, men hastigheten var mer enn halvert. Det er likevel en fordel med løsningen fra Lexmark, du sparer mye blekk i kladdemodus. Det er ikke alltid tilfelle hos konkurrentene.

Da vi sammenlignet utskriftene med Z53 var det svært vanskelig å oppdage forskjeller. Etter nøye studeringer, blant annet med lupe, er vi overbeviste om at Z43 ikke gir dårligere utskrifter enn storebror.

Skarpe fotoutskrifter, men ikke optimal på hudfarger

Lexmark er den eneste blekkskriverprodusenten som ikke produserer sitt eget fotopapir, men anbefaler fotopapir fra Kodak. I vår kvalitetstest på fotoutskrifter ble da også resultet til tider meget bra på dette fotopapiret, nærmest identisk med resultatene fra Z53. Gjengivelsen av hudtoner var også her svakere enn konkurrerende skrivere med 4-kammerkassetter (blir enten for grå eller for rosa), men de fleste andre fargene, kombinasjoner og overganger klarte Z43 meget godt. Detaljer ble gjengitt presist og skarpt på våre høyoppløselige testbilder.

Til tross for hudtonegjengivelsene - skriveren imponerte oss stort med presise farger og sylskarpe gjengivelser i de fleste tilfellene.

Fremtrekksmekanismen trenger litt større gripeflate enn de fleste andre nyere skriverne vi har testet, og du må derfor regne med omtrent én cm større bunnmarg enn hos for eksempel Canon S600. For liten bunnmarg kan føre til problemer med dråpeplasseringen på slutten av utskriften, på nøyaktig samme måte og sted som Z53.

Vi har sammenlignet utskrifter i oppløsningene 1200x1200 og 2400x1200, og funnet ut at det er ingen grunn til å velge sistnevnte. Du sparer tid, rundt 40%, ved å velge nest høyeste oppløsning, og kvalitetsmessig er forskjellene mikroskopiske. Derfor er alle hastighetstestene og kvalitetsvurderingene våre for fotoutskrifter foretatt i 1200x1200.

Z43 skriver ut et fotografi i A4-størrelse på rundt 7 minutter i 1200x1200. Det er godkjent, men langt bak Canon S600, som bruker mellom to og tre minutter i 2400x1200. I snitt ligger Z43 omtrent ett minutt bak Z53 på denne typen utskrifter.

Uøkonomisk på fotopapir, men bedre enn Z53

Vi har tidligere konkludert med at Lexmarks skrivere er for dyre i drift. Det har sin direkte årsak i vår sidekostnadstest, som baserer seg på fotoutskrifter på høykvalitets fotopapir. På disse utskriftene formelig sluker Z43 blekk, og grunnen er egentlig enkel: For å gjengi sorte partier benyttes fargekassetten nesten uten unntak. For å oppnå dette må alle tre fargene blandes sammen, grovt regnet blir forbruket tre ganger så høyt i disse partiene i forhold til hvis sort blekk hadde vært benyttet.

Vi veide patronene før og etter utskrift, og vi regnet oss frem til en sidekostnad på 10,25 kroner pr foto i A4-størrelse på fotopapir, mot akseptable 5,71 kroner på vanlig papir. Hvis du bruker skriveren til webutskrifter med blandet tekst/grafikk, kan du forvente en sidekostnad på i underkant av 1,2 kroner pr side. Dette er faktisk hakket rimeligere enn hva vi målte oss til da vi testet Z53. Vi brukte høykapasitets patroner da vi utførte begge kostnadstestene.

Konklusjon

Alt i alt er Lexmark Z43 en meget god all-round skriver, prisen tatt i betraktning. Vi tviler på at du vil finne en bedre skriver i denne prisklassen i dag.

Hvis du ikke er opptatt av at utskriftene skal gå raskest mulig, har vi ingen problemer med å anbefale Z43 foran Z53. Kvalitetsmessig er det nesten umulig å skille disse skriverne fra hverandre.