Levetid av en annen verden

Amerikansk selskap hevder å ha klar DVD-plate med levetid på 1000 år.

Du har kanskje lurt på hvor lenge du kan stole på at dine hjemmebrente CD- og DVD-plater kan holde på dataene før de blir uleselige? Problemstilliingen er i aller høyeste grad relevant, og selv med klok håndtering av platene er det slett ikke sikkert at det vil gå mange år før datatap er et faktum.

Les også: 10% av CD-ene uleselig etter få år (ITavisen)

Like varige som helleristninger

En smart løsning er å alltid ha flere kopier av verdifulle data, men i fremtiden er det ikke sikkert det blir nødvendig, i hvert fall ikke hvis vi skal tro det amerikanske selskapet Millenniata. Her har ingeniørene nemlig utviklet en brennbar DVD-plate som med riktig håndtering hevdes å bevare dataene dine trygge i minst 1000 år.

Og selv om platen, som bærer navnet M-ARC, i praksis er en vanlig DVD med 4,7 eller 8,5 GB kapasitet, er det materialvalget i platen som er selve nøkkelen til den lange levetiden. Her benyttes blant annet et lag med et materiale som skal være nesten like hardt som stein, i følge selskapet.

Når dataene brennes, lager de fysiske, varige spor i dette laget, og Millenniata selv sammenligner faktisk prosessen med å banke helleristninger. Platen er dessuten fri for organiske fargestoffer som kan oksideres eller brytes ned på annen måte på sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Levetid av en annen verden


Bakoverkompatibel, men krever egen brenner

Platene skal kunne leses i vanlige DVD-spillere, men for å brenne kreves sterkere laserutstyr enn i vanlige DVD-brennere. Derfor har Millenniata utviklet en egen brenner til formålet, kalt M-Writer.

Millenniatas slagord er "Write Once, Read Forever". Så spørs det da, om det finnes utstyr til å lese disse platene når de graves fram av arkeologer en gang i år 3009...

Platene skal uansett være klar for produksjon, og sammen med brenneren vil de være tilgjengelig på markedet i september i år.

Mer informasjon på millenniata.com.

Les også: Slik redder du DVD-platene dine