Lesere på kroken

På torsdag kunne DinSide Data melde at Microsoft skulle overta operativsystemet Linux -- noe Windows-brukere så frem til, mens Linux-tilhengere følte seg sveket. Vi inviterte våre lesere til å kommentere saken, og bringer som lovet en oppsummering av leserbrevene.

I torsdagens artikkel (se Microsoft overtar Linux!) skrev vi om hvordan Microsoft hadde overtatt Linux for å tilføre bedre stabilitet og kvalitet til sine Windows-løsninger, som gjennom mange år har hatt atskillig rom for forbedring. Dessuten beskrev vi hvordan Microsoft hadde sikret seg Linus Torvalds (finnen som skapte Linux) for en ikke nærmere angitt sum med penger.

Mange av DinSide Datas lesere ble opprørt over dette, mens noen få kunne se positive sider ved overtakelsen. Men de aller fleste hadde likevel fått med seg datoen for publisering av artikkelen: 1. april... :-)

Som kjent finnes det ingen større fryd enn skadefryd, og det er alltid morsomt å se folk gå på limpinnen. Som lovet bringer vi derfor et knippe med kommentarer vi mottok fra leserne, og snill som vi er, får leserne denne gang være anonyme.

Også du, min sønn Brutus...

"Denne saken får konsekvenser på både godt og vondt:
1. Forhåpentligvis klarer kanskje nå Microsoft å lage et stabilt OS...
2. Linux som freeware vil sikkert bli faset ut, og vi må garantert kjøpe OS fra Microsoft, enten vi liker det eller ikke.
Konsekvensen for de millioner som allerede benytter seg av programmer på Microsoft-plattform, er utelukkende positive (kortsiktig) da stabilitet (dessverre en mangelvare ved Microsoft-produkter) kanskje blir vektlagt."

"At Microsoft har kjøpt rettighetene til Linux er bare bra. Jeg er en Windows-bruker som lenge har ønsket å prøve Linux, men jeg har funnet ut at dette blir litt for komplisert for meg uten opplæring... At Microsoft nå kommer med en mer brukervennlig versjon av Linux, gjør at sånne som meg også kan få brukt det og dermed blir Linux enda mer populært."

"Microsoft har igjen gått over grensa. I stedet for å la ting være slik som de var og skulle være, kommer Microsoft inn med anselige mengder med "døde presidenter" og kjøper for fote. Denne gang må Linux til pers. Skal det ikke være nok at Microsoft-konsernet med Bill Gates i spissen har ødelagt den framtida som maskina PC hadde? Operativsystemet Windows er nok ikke så bra som alle skal ha det til, og nå skal han ødelegge Linux også?
Jeg for min del fikk nok da han innførte Windows på Mac. Operativsystemet MacOS var det ikkeno galt med, men det driter Gates i og innfører noe som resulterer i crash og treigere maskiner. Andre operativsystem kjører over Windows i tester, men det er det visst ingen som får med seg. Kan du forestille deg Windows 95 på en 25 MHz maskin? Ikke det? Amiga sin gode gamle workbench som tar 4 MB plass og lastes inn fra fire disketter, kan med ett tilleggsprogram gjøre akkurat det samme som Windows 95, og da tar operativsystemet samlet rundt 7 MB.
Microsoft har igjen vist at de ikke tar hensyn til noen andre, men skal på død og liv ha ALT for seg selv. Dette hadde ikke vært så stort problem bare de hadde litt peiling på programmering og ikke bare på markedsføring. Jeg tror ikke Bill Gates og gutta hans har kommet på en eneste god idé selv. Absolutt alt er gjort før med et litt anna design. Det er noe å tenke over når vi lar ham sitte med all kontroll innen datamarkedet."

"At MS overtar Linux er det VERSTE som har skjedd. Jeg ville heller betalt for Linux enn at MS overtar det..."

"Netscape hadde mesteparten av markedet. IE ble gratis. Microsoft tok over markedet. Linux er gratis og var på vei til å ta større og større andeler. Microsoft kjøpte det opp... Trolig kommer de vel aldri til å lansere Windows gratis, og dermed kunne de ikke på lang sikt komkurrere med Linux..."

"Nå synes jeg Microsoft kan gi seg! Linux er det beste operativsystemet som har blitt utgitt (synes jeg), og Microsoft-programmene er det bare tull med. Så nå blir det bare enda mer tull sikkert. Jeg synes at Microsoft kan la Linux være for seg selv og ikke ødelegge mer for oss brukere."

"Bill Gates blir den nye Hitler snart! Ref: www.microsuck.com. Fyren har jo kontroll over ALT!"

"Jeg vil tro at Bill Gates må forholde seg til Linux på samme måte som S.u.S.E., RedHat m.f. Si nå at jeg kjøper en versjon av RedHat. Da kan jeg gi det bort til alle jeg kjenner. Eller jeg kan rekompilere kjernen og selge en versjon for 2000 kroner. Selv tviler jeg på at noen ville betalt dette, men uansett... Da regner jeg med at det fremdeles vil finnes S.u.S.E., RedHat, m.f. gratis for nedlasting og til salgs for en liten penge, mens Bill kan få selge sin Linux/Windows på samme måte som han har solgt DOS/Windows-pakken sin, for 1800,- eller noe sånt.
Dette er vel ikke akkurat en overtakelse av hele sulamitten, han fikk jo bare en ny ansatt, ikke noe mer..."

"Min første tanke var "Anschluss" (da Hitler-Tyskland overtok Østerrike). Microsoft ser en konkurrent med ressurser de ønsker, og i stedet for å utvikle sin håpløse, men verdensdominerende plattform videre, kjøper de konkurrenten. Forretningsmessig smart, men et monopol er jo alltid en fordel, for monopolisten.
Det andre som slo meg var: "Også du, min sønn Brutus". Torvalds har med
dette sikret M$ total dominanse på hjemme-PC-markedet, og mulighet til å spre sine bug-fylte, krasj-utsatte, sikkerhetsløse applikasjoner også til andre plattformer enn den arkaiske x86-plattformen. Dersom man blander Linux med noe som har så mange feil som Windows, kan resultatet neppe bli like bra som originalen.
Micro$oft vil også ha mulighet til å ta betalt for et av de svært få gratis operativsystemer som finnes. Man skulle tro at Torvalds hadde nok æresfølelse og integritet til ikke å la seg kjøpe, men selv en visjonær sjel har tydeligvis sin pris."

-- og 30 minutter senere fra samme leser:

"Oops, kalenderen min krasjet.
(Ja, jeg gikk fem på.)"

Hvilken dato er det egentlig?

"Den var god. Gratulerer med dagen Bill. Dette var et utrolig kjøp. Håper din distribusjon av Linux blir mere stabil enn din Windows NT som jeg til daglig sliter med på arbeid. Ønsker deg all lykke med fremtiden. Og til Linus vil jeg si: Du er ikke så dum som jeg trodde. Tenk å la selveste Bill bli lurt på 1. april!!!"

"Veldig god aprilsnarr! :-)"

"På en dag med få aviser, er det greit å få en påminnelse om hva kalenderen sier. Godt jugd."

"Flott! Det er nok mange som irriterer seg over denne saken uten å være klar over hvilken dato det er i dag... Gratulerer!"

"Godt forsøk! Faktisk ganske troverdig..."

"Kreativ aprilspøk :)"

"Årets beste aprilspøk -- ingen tvil."

"Dette var en dårlig aprilspøk!!!"

"Jeg er UTROLIG glad for at det er 1. april i dag."

"Artig aprilsnarr, som antakeligvis har ført til en del stygge utbrudd i de norske hjem og hytter."

"Microsoft Linux? Det er det latterligste jeg har hørt!"

"Topp kombinasjon! Vennligst varsle meg når Windows 2000 Build 1.4.1999 er klar..."

"Glimrende aprilsnarr!!! Stå på videre..."

"Kjempebra spøk! Lurte meg et øyeblikk eller to!"

"Ikke rør kameraten min, Gates! Selv ikke 1. april"

"Kan dette være en ondskapsfull aprilspøk?"

"Hurra, ukens beste 1 april spøk!"

"Ikke så verst til aprilspøk å være, kansje litt mer troverdig enn dagsrevyen sin spøk."

Takk for engasjementet, kjære lesere! Vi sees om et år... :-)