Det er uvant i ti sekunder, men deretter er det lett å bli komfortabel med MagicScroll.
Det er uvant i ti sekunder, men deretter er det lett å bli komfortabel med MagicScroll.Vis mer

Les smartere med MagicScroll

Å rulle teksten er jo strengt tatt ikke så egnet for lesing.

Richard Wallis har definitivt et poeng: Selv om det er lett å skylde på tilgangen til distraksjoner som Facebook og andre ting, er det neppe årsaken til at man i snitt bruker mindre tid på en artikkel på nettet enn om den er trykket på papir.

Wallis peker nemlig på rulling (scrolling) som det største problemet ved å lese tekst på web. Så fort en artikkel er mer enn en skjermhøyde lang, må du rulle nedover, som gjør at du mister fokuset fordi teksten samtidig beveger seg oppover.

«Rulling er egnet når du skal vise et kart eller et regneark på en PC», sier Wallis, «men det er en fryktelig dårlig måte å vise tekst på».

Les også: f.lux endrer fargetemperaturen

Derfor har han også laget MagicScroll; en utvidelse til Chrome (eller en bookmarklet om du bruker en annen nettleser) som lar deg lese nettsiden du har åpen på en ny måte. Den minner om tjenester som Readability i det at den fjerner reklame og alt «rundt» artikkelen du vil lese, men skrollingen er dog helt annerledes.

Kort fortalt står teksten stille hele tiden, men du ruller en strek som fungerer som skillet mellom side x og side x + 1. Vi har prøvd det på noen sider og må innrømme å være ganske begeistret – skal du lese en lang tekst, er det definitivt lettere å følge med enn om du ruller hele innholdet hele tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Les det senere med Pocket

Du kan sjekke ut hvordan løsningen fungerer ved å lese Wallis' blogginnlegg, og når du kommer til slutten (ved å rulle oppover), kan du installere MagicScroll som en utvidelse om du bruker Chrome, eller som en bookmarklet ved å dra den nederste lenka direkte opp til bokmerkelinja di.

Deretter er det bare å trykke på bokmerket/knappen når du vil lese en nettside med MagicScroll.