Les raskere med Spritz

Ord for ord med valgfri hastighet. Nå i alle nettlesere.

<strong>KJAPP:</strong> Med Spritz kan du lese inntil 1000 ord i minuttet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KJAPP: Med Spritz kan du lese inntil 1000 ord i minuttet. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Det begynner å nærme seg at halvt år siden vi skrev om Spritz for første gang.

Kort fortalt er Spritz et selskap hvis ambisjon er å få folk til å lese raskere. Teknikken går ut på å vise deg ett og ett ord av gangen i valgfri hastighet, der én av bokstavene er markert i rødt på en måte som skal få hjernen din til å kunne oppfatte ordet lettere.

Mens vanlig lesehastighet hos voksne ligger på rundt 200-250 ord i minuttet, kan du med Spritz justere hastigheten opp til 1000 ord i minuttet.

Med den hastigheten kan du lese en gjennomsnittlig roman på litt over en time.

Under ser du for eksempel hvordan en tekst fortoner seg om du leser med en hastighet på 500 ord i minuttet:

Nå i nettleseren

Nå har skaperne bak Spritz laget en såkalt bookmarklet som kan brukes i alle nettlesere. En bookmarklet er enkelt forklart en snarvei til et script som manipulerer nettsiden du har åpen.

Denne installerer du enkelt i nettleseren din ved å besøke denne nettsiden og dra «Spritzlet»-knappen til bokmerkeraden i nettleseren din.

Nå kan du ganske enkelt trykke på bokmerket på en hvilken som helst nettside for å åpne Spritz-vinduet. Der finner du en skyvebryter som regulerer lesehastigheten, samt knapper for avspilling, og så videre. Du kan også merke tekst før du trykker, slik at det kun er den merkede teksten som mates inn i Spritz-maskineriet.

Les også: Les smartere med MagicScroll

Raskere med konto

Dersom du ikke registrerer deg som bruker hos Spritz, er lesehastigheten imidlertid begrenset til 200-450 ord.

Å registerere en konto er gratis og gir deg mulighet til å justere hastigheten opp til 1000 ord i minuttet, eller under 200 ord i minuttet. Dessuten husker Spritz hvor du gav deg dersom du vil fortsette å lese senere eller på en annen maskin.

Du kan prøve å lese denne siden med Spritz ved å klikke på denne lenka.

Skaperne har også laget en nettside, readsy, som lar deg angi en URL eller laste opp en PDF-fil for å lese den raskt med Spritz.