Datasikkerhet på reise

Les dette før du tar med PC-en til utlandet

Å reise utenlands med privat PC, nettbrett og mobil kan være mer risikabelt enn de fleste av oss tror.

RISIKO: Skal du ha med deg privat datautstyr på reise til utlandet, er det flere forholdsregler du bør ta. Foto: Scanpix.
RISIKO: Skal du ha med deg privat datautstyr på reise til utlandet, er det flere forholdsregler du bør ta. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av naturlige årsaker er det svært mange av oss som må eller ønsker å ta med PC eller nettbrett når vi reiser utenlands. Mobiltelefonen er så og si en selvfølge at vi alltid har på oss.

Likevel; tar du med deg privat datautstyr på ferie eller forretningsreise til utlandet, utsetter du deg selv for større fare enn du kanskje trodde.

Ikke trygt i alle land

I noen land er det større sjanse for at noen prøver å skaffe seg tilgang til dine enheter som PC, nettbrett og mobil for å hente ut informasjon:

- Informasjon de er ute etter er som regel brukernavn, passord, bankkortinformasjon og lignende. Noen land har også streng kontroll med bruk av data og internett og ønsker å skaffe seg tilgang til deg og dine data rett og slett fordi de kan, sier Ludwig Sandell, CTO ved Dignatio, og ekspert på datasikkerhet.

Mange reisende risikerer også å få med seg uønsket programvare hjem fra et ferieopphold i form av virus, ransomware og andre ondsinnede program, opplyser Sandell.

- Ofte har de pådratt seg dette gjennom oppkopling mot usikrede trådløse nettverk, eller ved å være ukritisk og klikket på ukjente linker og lignende. Det kan for eksempel være at du blir bedt om å installere et programtillegg for å kunne benytte trådløst nett, forklarer han.

En annen grunn til at det er utrygt å ta med teknisk utstyr til utlandet er risikoen for ran.

- I noen land er kriminalitet som ran mer utstrakt enn her hjemme. Mobiler og datamaskiner er ofte dyre gjenstander som er lett omsettelige, legger Sandell til.

Fysisk tilgang til datautstyret

Kristian Gjøsteen, professor ved NTNU og spesialist på informasjons-og IT-sikkerhet, nevner også risikoen for å bli utsatt for spionasje, som vi stort sett ikke forventer i vennligsinnede land.

- Det er mange måter å angripe datautstyr via nettverk, men det er en del ting som er lettere å få til med fysisk tilgang til utstyret, eller når datautstyret er koblet til et nettverk angriperen kontrollerer, mener Gjøsteen.

Målet er ofte heller ikke det som ligger på utstyret, men hvilke tilganger utstyret kan gi, understreker han.

- For eksempel om det har mulighet til å koble seg opp mot e-post eller delte kataloger på jobb, eller om man taster passord som kan være nyttige, eller det utstyret brukes til, som telefonsamtaler og SMS, sier Gjøsteen.

Undersøk før reisen

Ivar Kjærem, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) forteller at NorSIS ikke kjenner til at det er land som forbyr deg å ta med privat datautstyr til landet, men at enkelte land har bestemmelser mot å ha med og bruke «hackerprogramvare».

- Det er landets egen lovgivning, og hvordan denne håndheves, som avgjør hvilken risiko man utsettes for ved å ta med digitale enheter på reise til landet. Enkelte land er mer restriktive enn andre, og vil, med hjemmel i eget lovverk, kunne kreve tilgang til alt som er lagret på utstyret, forklarer Kjærem.

Dette gjelder for eksempel USA, men det er en rekke land som har slike lover, ifølge Kjærem.

- Naturlig nok har autorative regimer et relativt strengt regelverk i henhold til bruk av datamaskiner og internett, legger han til.

Sandell forteller at en rekke land har svært god kontroll på hva du kan bruke datautstyret til, i og med at de i stor grad kontrollerer tilgangen til internett.

- Det kan være smart å gjøre noen nettsøk før du drar, for å se hvilke erfaringer andre har gjort seg. Er du fortsatt i tvil, kan du ta kontakt med landets ambassade for å få vite mer om regler for nettbruk lokalt, råder Sandell.

Dette bør du installere

Av og til er det helt nødvendig å ha med seg datautstyr på reise, spesielt på jobbtur. Da er det viktig å tenke gjennom hvilken informasjon PC, mobil og nettbrett inneholder, opplyser Kjærem:

- På reise er det økt risiko for å glemme igjen enhetene enten på hotell, restaurant eller transportmiddel, slik at andre får tilgang til enheten. Den enkelte bør derfor sørge for at personlig informasjon eller informasjon man ikke trenger på reisen ikke er på de enhetene man tar med seg, råder Kjærem.

Gjøsteen mener at hvis man absolutt må ha med seg utstyr er det en del ting man kan gjøre:

- For eksempel å installere sikkerhetsoppdateringer, bruke VPN og ha fysisk kontroll på dingsene til enhver tid. Men dette er krevende, og de færreste vil klare å beskytte seg på en god måte, sier han.

Et annet alternativ er «engangs-utstyr» som ikke inneholder noe mer enn det som trengs for reisen, og som destrueres når man kommer hjem.

- Slikt «engangs-utstyr» kan gå tapt uten at det gjør noe mye fra eller til. Så må man passe på å ikke bruke samme passord på «engangs-utstyret» som man gjør hjemme, avslutter Gjøsteen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!