Les dette før du installerer Windows 7

Er du blant de mange som lurer på om du skal oppgradere? Da bør du lese dette før du setter i gang installasjonen.

I dag er Windows 7 i butikkhyllene. Nøyaktig tre år har gått siden Vista ble lansert, men den versjonen rakk aldri å bli mer populær enn forgjenger XP. Med Windows 7 ser det ut til å bli annerledes.

Det er nemlig ikke ofte et ikke-ferdig operativsystem får så mye skryt som tilfellet har vært med Windows 7 under utviklingen. Entusiasmen er tilbake, både hos Microsoft og blant publikum. De fleste spår at Windows 7 kommer til å bli en suksess, og vil gi Microsoft et løft etter en mindre heldige Vista-periode.

Se også Her er Windows 7-nyhetene

Fristende? Selvsagt. Men selv om operativsystemet virker å være solid, er det en del ting du bør være klar over før du eventuelt erstatter XP eller Vista med Windows 7.

Her er noen av de viktigste:

 • 1. Brukergrensesnittet i Windows 7 er ikke ekstremt forskjellig fra Windows Vista. Hvis du har Windows Vista og er fornøyd med ytelsen og brukergrensesnittet, kan det være lurt å tenke seg om to ganger før du går til innkjøp av Windows 7.

 • 2. Selv om Windows 7 virker å være langt mer "ferdig" enn Windows Vista var på lanseringstidspunktet, dukker det nesten alltid opp uoppdagede feil den første tiden. Historisk sett betyr dette at hvis du er opptatt av å ha et mest mulig feilfritt system, kan det være smart å vente til den første store oppdateringspakken er på plass (Service Pack 1).

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • 3. Det er fristende å velge en såkalt OEM-versjon av Windows 7 hvis du handler i nettbutikken, da disse er billigere enn vanlige versjoner. Selv om operativsystemet er det samme som en fullversjon, er en slik versjon knyttet til én PC. Det betyr at lisensen ikke følger operativsystemet, men PC-en Windows installeres på.

 • 4. Windows 7 er ikke kompatibel med alle PC-er og tilleggsutstyr! Selv om systemkravene er lavere enn for Vista, kan du oppleve at ting ikke virker som de skal, spesielt dersom du har en PC som begynner å dra på årene. En god indikasjon kan du få ved å se etter Vista-drivere hos produsenten. Finnes disse, er det stor sjanse for at de også vil fungere i Windows 7.

 • 5. Ikke alle programmer fungerer like godt i Windows 7 som i tidligere versjoner av Windows, selv om de fleste gjør det. Den mye omtalte XP-modusen gjør det mulig å kjøre gamle programmer, men det er ikke alltid den beste løsningen.

 • 6. Last ned Windows 7- eller Windows Vista-drivere til nettverkskortet i PC-en din før du setter i gang installasjonen. Det er stor sjanse for at Windows 7 allerede har disse driverne, men for sikkerhets skyld bør du ha disse i bakhånd, på en CD eller minneplugg. Da er du sikker på at du kan komme deg på nett raskt etter installasjonen, for å laste ned eventuelle andre drivere du måtte trenge.

 • 7. Unngå oppgradering. Å oppgradere fra Vista til Windows 7 er ikke bare fryktelig tidkrevende, feilkildene er også ekstremt mange. Resultatet blir gjerne en langt dårligere brukeropplevelse enn ved en såkalt clean install. Det beste er å installere Windows 7 på en tom harddisk eller partisjon. Det vil spare deg for mange bekymringer.

 • 8. Uansett om du velger å oppgradere eller foreta en ren installasjon: Ta sikkerhetskopi av alt du ønsker å ta vare på før du installerer Windows 7. Alle dokumenter, bilder, musikk, filmer. Det enkleste er å bruke en ekstern harddisk til formålet.

 • 9. Du kan ikke oppgradere fra Windows XP! Joda, du kan kjøpe en oppgraderingslisens, men eneste måten å få installert Windows 7 på for XP-brukere, er å ta en ren installasjon. Det betyr at du må legge inn alle programmer og brukerfiler på nytt etter installasjonen.

 • 10. Husk at du må ha installasjonsfilene tilgjengelig for alle programmene du ønsker å bruke i Windows 7. Alt må nemlig installeres på nytt dersom du har fulgt råd 7.

Gratis Windows 7 i fire måneder
Windows 7 - 32 eller 64 bit?