Lensbaby 3G tar rare bilder

Moro for den kreative.

Det er ikke lett å få dreisen på Lensbaby, men som med alt annet gjør øvelse mester.

LES OGSÅ:

Etter en tur rundt i nabolaget for å knipse noen bilder, var det mange som tittet rart på det snodige objektivet jeg hadde montert på speilreflekskameraet; ja til og med ei neppe-mer-enn-ni-åring lurte på hvorfor det "stakk sånne pinner ut av kameraet mitt".

Muligens synes du også toppbildet er rart. La oss prøve å forklare.

Nytt speilrefleks - hva nå?

Flytter fokusplanet

Lensbaby-objektivene er tilgjengelige for de fleste av dagens speilreflekssystemer og er objektiver som du kan tøye og bøye på. Dette gjør du for å endre vinkelen på fokusplanet, og dermed kan du bestemme fokuspunktet og samtidig gjøre det slik at objekter med samme avstand fra objektivet får forskjellig fokus. (Har du en enda mer forståelig forklaring må du veldig gjerne la høre fra deg under artikkelen.)

Lensbaby 3G tar rare bilder

Du foretar justeringer på objektivet på to måter. Først plasserer du fire fingre rundt kanten, og du kan da bøye og tøye det. Du flytter fokusavstanden ved å presse objektivet mot kamerahuset eller dytte det fra deg og flytter fokuspunktet i søkeren ved å bøye det i alle retninger. Når du er sånn cirka fornøyd, låser du innstillingen ved å trykke inn en liten knapp. Deretter kan du finjustere fokusavstanden med en liten knott på toppen. Vil du begynne på nytt, klemmer du sammen to knotter på undersiden, og da løsner "låsen".

Autofokus er ikke mulig, og Lensbaby krever at du enten bruker blenderprioritet (ikke mulig på alle kameraer) eller full manuell eksponering der du også må stille lukkertiden selv. 3G-varianten, som vi testet, har største blendertall på f/2,0 og en brennvidde på ca 50mm, men du kan også bytte ut blenderen med en som er mindre slik at du får større dybdeskarphet (og mindre lyssterkt objektiv).

Lensbaby 3G tar rare bilder

Kreative blendere

Morsomt er det også at du kan lage dine egne blendere. I vår testpakke fikk vi også med et såkalt creative aperture kit, der det følger med stjerneformet og hjerteformet blender, samt en håndfull blendere du selv kan skjære til. Blenderen er en liten magnetisk plate du tar ut med en medfølgende "magnetpinne", som du også bruker for å sette inn en ny blender. Når du bruker blendere som ikke er runde, vil lyskilder som er ute av fokus få den samme formen som blenderen. På bildet under har vi brukt stjerneblenderen og fokusert slik at lysglimtene i en kjele blir helt ute av fokus, og dermed vises lysrefleksjonene som stjerner i stedet for sirkler (ja, du gjettet riktig – det er en halv fiskepinne som ligger i stekepanna):

Lensbaby 3G tar rare bilder

Under finner du en håndfull bilder tatt med Lensbaby, og du kan også finne en drøss av bilder på Flickr.

Sjekk også ut disse artiklene:

Dette er ikke et minatyrbilde
Få bilder til å se gamle ut
De beste bildesettene på Flickr

Testresultat

Lensbaby 3G

Kreative muligheter, morsomt med selvlagde blendere, mestringsfølelsen kommer gradvis

Vanskelig å bruke, Photoshop kan i stor grad etterligne effekten, i overkant dyrt?

Se alle våre tester