Lenovo Yoga 900S

Utvilsomt en av de beste hybrid-PC-ene vi har testet.

<B>PC-MODUS</B>: Vi tror de fleste vil bruke 900S mest i PC-modus. Det er det mange gode grunner til, men den innbyr også til bruk som nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PC-MODUS: Vi tror de fleste vil bruke 900S mest i PC-modus. Det er det mange gode grunner til, men den innbyr også til bruk som nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interessen for nettbrett stuper. Mobilen er nok den største årsaken, men vi skal heller ikke kimse over stadig bedre hybrider mellom PC og nettbrett. I denne klassen foregår det en rivende utvikling nå, og dagens testprodukt er blant de beste hybridene vi har testet, om ikke den aller beste.

Tynneste på markedet

Modellen heter Yoga 900S, og produsenten er Lenovo. Ifølge produsenten er det den tynneste hybriden på markedet, med sine 1,29 centimeter. I tillegg er vekten så lav som 1 kilo - og da begynner vi å snakke om en portabilitet som ikke lenger er skrekkelig langt fra dedikerte nettbrett med tastaturdeksel.

For selv om skjermtastatur er supert til mye, kommer vi ikke utenom et ordentlig tastatur til den mer seriøse jobbingen.

FLEKSIBEL: Det er fleksibiliteten som er det store argumentet for å velge en hybrid-PC foran et dedikert nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FLEKSIBEL: Det er fleksibiliteten som er det store argumentet for å velge en hybrid-PC foran et dedikert nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


LES OGSÅ: Acers nye hybrid har Core i-prosessor og ingen vifter

Her er en kjapp utlisting av de mest sentrale tekniske egenskapene:

 • Skjerm: Blank 12,5 tommer full HD IPS berøringsskjerm (1920 x 1080 piksler)
 • Prosessor: Intel Core m5-6y54 - passiv kjølt
 • RAM: 8GB (som også er maks)
 • Grafikkort: Intel HD 515 (integrert)
 • Lagring: 256 GB SSD (M.2 PCIe)
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: Mulig via overgang fra USB-C til HDMI 1.4 (ekstrautstyr)
 • USB-porter: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0 og 1x USB-C (USB 3.1 gen1)
 • Webkamera: 720P
 • Kortleser: Nei
 • Trådløst nett: 802.11a/b/g/n/ac (Broadcom)
 • Kablet nett: Nei
 • Annet: Bluetooth 4.0
 • OS: Windows 10 Home
 • Størrelse: 305 × 12,8 × 208 mm
 • Vekt: 1002 gram
 • Pris: Fra 12.990 kroner (jf Prisjakt 31. mai 2016)
Dette er slett ikke verst spesifikasjoner for en fullblods PC som veier bare to gram over kiloen. Merk imidlertid at du må klare deg uten HDMI-utgang, støtte for kablet nett og kortleser. Alt dette er imidlertid mulig å koble til via USB, men dog.

TYNN: Noen porter har måttet vike for å holde tykkelsen på et minimum. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TYNN: Noen porter har måttet vike for å holde tykkelsen på et minimum. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Merk at én av USB-portene er av C-typen. Denne er ventet å erstatte den klassiske USB-porten. Les mer om det her. Som ekstrautstyr kan du kjøpe en overgang til HDMI (1.4). Da kan du koble PC-en til en ekstern skjerm med oppløsning på inntil 4K (3840 x 2160 piksler med 30Hz oppfriskning)

Minnet er ikke oppgraderbart, men det skal være mulig å bytte SSD-en. Mer om det tekniske senere.

BAKSIDEN: Bunnplaten er helt og festet med en rekke torx-skruer. Den røde forseglingen over den siste skruen, sitter kun på Lenovos demo-maskiner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BAKSIDEN: Bunnplaten er helt og festet med en rekke torx-skruer. Den røde forseglingen over den siste skruen, sitter kun på Lenovos demo-maskiner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Meget lekker og solid

Allerede når du ser esken, skjønner du at dette er et produkt utenom det vanlige. Produsenten har gjort seg stor flid i å lage en smakfull innpakning - og spesiell utpakking. Se denne videoen, så skjønner du hva vi mener:

Mye av kabinettet består av karbonfiber, som både er sterkt og lett. Man får absolutt følelsen av at dette er en solid bygget PC, til tross for den lave vekten.

KARBONFIBER: Takket være utstrakt bruk av karbonfiber, er den tynne PC-en svært lett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
KARBONFIBER: Takket være utstrakt bruk av karbonfiber, er den tynne PC-en svært lett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Overflaten på tastaturdelen er dekket med noe som kan minne om skinn, og både lokk, taster, lister og skjermhengsel har en lekker champagnefarget overlate. Den finnes også i sølv.

GODT TASTATUR: Med unntak av den smale enter-tasten, er vi svært fornøyd med tastaturet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
GODT TASTATUR: Med unntak av den smale enter-tasten, er vi svært fornøyd med tastaturet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Smakfullt og behagelig

Skjermhengslet er verdt et eget avsnitt. Her har Lenovo benyttet noe som konstruksjonsmessig kan minne om en klokkelenke, bare mye strammere. Her er ikke noe dødgang, og du må holde igjen i tastatardelen når du skyver skjermen bakover. Den sterke konstruksjonen er en dyd av nødvendighet for at skjermen skal tåle å dyttes helt rundt og dekke baksiden - kanskje tusenvis av ganger i løpet av produktets levetid.

KLOKKELENKEHENGSEL: Det patenterte hengslet bygger lite i høyden - samtidg er det stramt uansett hvilken posisjon skjermen står i. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
KLOKKELENKEHENGSEL: Det patenterte hengslet bygger lite i høyden - samtidg er det stramt uansett hvilken posisjon skjermen står i. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Det baklyste tastaturet har temmelig lave taster, noe som kan virke litt uvant i starten. Men tastene er i full størrelse, bare enkelte taster er krympet litt. Mest merkbart er det at enter-tasten er såpass liten, men det tok ikke lang tid før vi var dus med den også. Et stort pluss: Tastaturet er nesten lydløst under bruk. Dette er Lenovo gode på.

LES OGSÅ: Lanserte verdens tynneste PC

God skjerm

Skjermen i vår test-PC-en har en oppløsning på (2560 x 1440 piksler), men den som er tilgengelig i Norge har den samme men med lavere oppløsning (full HD - 1920 x 1080 piksler). Full HD er uansett tilstrekkelig for de aller fleste av oss - all den tid at skjermen ikke er større enn 12,5 tommer og operativsystemet heter Windows. For god lesbarhet bør de fleste med normalsyn uansett skalere opp tekst og grafikk minst 25 prosent, mener vi.

TYNT: Med sine 1,29 cm er nettbrettmodus mer fristende på 900S enn på tykkere hybrider. Legg også merke til den gode innsynsvinkelen på skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TYNT: Med sine 1,29 cm er nettbrettmodus mer fristende på 900S enn på tykkere hybrider. Legg også merke til den gode innsynsvinkelen på skjermen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Kvaliteten opplevde vi som meget bra, hvis du ikke hemmes for mye av at skjermoverflaten er speilblank. IPS-panelet sørger uansett for at farger, lys og kontrast holder seg godt, uavhengig av betraktningsvinkel. Må du bruke spesielle vinkler for å hindre refleksjoner, er ikke det noe problem. Slikt er etter vår mening uansett obligatorisk om man skal få lyst til å bruke PC-en i nettbrettmodus.

Og det ser vi ikke bort fra at du vil med denne hybriden, den såpass tynn og lett at det kan falle ganske naturlig - til stående arbeid, til videotitting og spilling på fly og lignende. Utvalget av attraktive nettbrettapper til Windows-brett kan fortsatt bli mye bedre, så vi antar at de fleste som kjøper en 900S kommer til å bruke den mest i PC-modus. Med god grunn, les bare videre.

LES OGSÅ: Derfor stuper PC-salget

Lydløs og passe rask

Prosessoren er svært strømgjerrig, og trenger ingen vifte for å holde seg kjølig. Til tross for dette vil PC-en slett ikke oppleves som noen sinke til «normale» PC-oppgaver. Sammenlignet med sjette generasjon Core i-prosessorer, er 3D-grafikkytelsen vesentlig lavere. Så noen spill-maskin er dette definitivt ikke (med unntak av de mer enkle variantene). Uansett: Prosessorytelsen tilsvarer den meget utbredte Core i5-4200U, som satt i mange ultrabooks for et par-tre år siden. Den brukte imidlertid mer strøm, og kom som regel med viftekjøling. Men den er i høyeste grad kapabel til det meste, også i dag.

PC-en har faktisk ikke vifter i det hele tatt, og støy er derfor ikke-eksistrerende.

Vårt testeksemplar var imidlertid utstyrt med en enda litt kjappere prosessor (m7) enn butikkmodellen, men forskjellen mellom den og m5-utgaven er liten. Ytelsesforskjellen er i snitt under ti prosent, ifølge gjennomsnittsmålinger fra Passmark PerformanceTest.

Ifølge våre målinger har SSD-en en gjennomsnittlig rask skrive- og lesehastighet, sammenlignet med andre SSD-baserte PC-er vi har testet i det siste (422 MB/s les og 572 MB/s skriv). Sammenlignet med en standard harddisk er det uansett snakk om 4-5 ganger raskere operasjoner, noe som definitivt merkes på totalytelsen.

Og hva med batteritiden? Vi streamet YouTube-filmer i 570 minutter før batteriet var tomt, altså i 9 timer og 30 minutter. Det skulle bety at rundt ti timer med lett, variert brukt absolutt bør være oppnåelig. På en såpass kvikk PC - med så lav vekt - kan vi ikke annet enn å bli imponert over batteritiden.

TELTMODUS: Skal du se på film i time etter time, eller av en eller annen grunn ønsker minst mulig kontakt med underlaget, er teltmodus smart. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
TELTMODUS: Skal du se på film i time etter time, eller av en eller annen grunn ønsker minst mulig kontakt med underlaget, er teltmodus smart. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Konklusjon

image: Lenovo Yoga 900S


Lenovo Yoga 900S er den beste Yoga-en vi har testet så langt, og definitivt blant de aller beste hybrid-PC-ene vi har testet noensinne. Prisen er høy, men står i stil med kvalitetsfølelsen og ytelsene. Dette er et produkt som føles solid og gjennomarbeidet.

Vi har aldri før gitt terningkast 6 til en hybrid-PC, men nå er tiden inne. Det gir oss store forventninger til fortsettelsen, både fra Lenovo, HP, Acer, Asus og de andre.

Få uansett med deg plussene og minusene i boksen under, før du bestemmer deg - og se også testene av hybridene Acer R11, HP Spectre X360 og ikke minst Microsoft Surface 4 Pro før du bestemmer deg.

De øvrige PC-testene våre finner du her.

Testresultat

Lenovo Yoga 900S

Terningkast 6

Svært tynn og lett, lydløs, bra generell ytelse, meget bra tastatur, god skjerm, god batteritid

Mangler HDMI-utgang og kortleser. Blank skjerm passer ikke i alle lysforhold.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!