Lenovo Thinkpad Tablet

Lenovos første Android-nettbrett egner seg best for de proffe.

PENNESTRØK: Lenovo Thinkpad Tablet kan brukes med en medfølgende penn. Artig for unga og kjekt for den proffe, men ikke nok til at dette nettbrettet blir å anbefale.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENNESTRØK: Lenovo Thinkpad Tablet kan brukes med en medfølgende penn. Artig for unga og kjekt for den proffe, men ikke nok til at dette nettbrettet blir å anbefale. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Bring your own device" (BYOD) er et hett tema for dagens IT-sjefer. Hypotesen er at skillet mellom proff- og amatørutstyr viskes ut, ettersom folk vil ha det samme på jobben som i stua.

LES OGSÅ:

Derfor ser vi blant annet stortingsrepresentanter med iPad i spørretimen i stedet for vanlige bærbare, og direktører med iPhone på innerlomma i stedet for Blackberry-er. Folk vil ha design, underholdning og opplevelser på dingsen sin, uansett hva den skal brukes til.

På den andre siden av denne utviklingen har vi Lenovo. Deres Thinkpad-maskiner er favoritter på mange arbeidsplasser, men designet på mange av dem vil for enkelte fremstå som onde minner fra 90-tallet.

Her er vår siste Lenovo-test - "for deg som verdsetter kvalitet mer enn ytelse"

Nå kommer Lenovos første bedrifts-Honeycomb-nettbrett på det norske markedet, som kunne hatt et kortere bedre navn om ikke Thinkpad-navnet allerede brukes på vanlige PC-er: Lenovo Thinkpad Tablet. I likhet med mange av Lenovos datamaskiner markedsføres også denne som en jobbmaskin, samtidig som stuefolket skal få sitt, med underholdning og sosiale medier.

- Skal vi kjøre den samme, gamle, kjedelige designlinjen vi alltid har brukt, eller satse på noe nytt og spennende? må selskapet ha spurt seg på et tidspunkt.

- Nei, vi kjører på med den gamle leksa, ble tydeligvis konklusjonen.

Utseende

For Thinkpad Tablet er desigmessig kjedelig, mener vi. Plasser det ved siden av Samsung Galaxy Tab-modellene, eller Sonys nye Tablet S, og du skjønner hva vi mener.

Du får en firkantet, stor og reltivt tung klump av et nettbrett, med en tykk ramme rundt den 10,1 tommer store skjermen. Med 1,4 centimeter tykkelse og en vekt på 715 gram er ikke dette noen smidig kar. Ikke en videre pen kar, heller, mener vi.

Dette er en arbeidskar. Det er ikke uten grunn dette først og fremst markedsføres som et jobb-nettbrett.

Blir 10,1 tommer for stort for deg? Da bør du vurdere denne!

Skjermen har Gorilla Glass for å unngå riper, og har en god innsynsvinkel, men imponerer ikke spesielt hva gjelder bildekvalitet.

Ellers er designet, som nevnt lite spenstig, slik vi ser det. Trolig snakker vi om flere ingeniører enn designere som har vært involvert i utviklingsprosessen.

Her kan du selv se hvordan Lenovo Thinkpad Tablet ser ut:

Lenovo har for eksempel glatt oversett at Android-nettbrett baserer seg på virtuelle knapper, og like godt plassert hele fire fysiske trykk-knapper nederst. Disse skrur av og på automatisk rotering av skjermen (kjekt, men kan raskt gjøres inne i programvaren også), starter nettleseren, går et skritt tilbake eller tar deg til hjemskjermen. Knappene fører til både dårligere design og feiltrykk, og har ingenting på et Android-nettbrett å gjøre, mener vi.

Bak ser det bedre ut, med en behagelig gummioverflate som gjør brettet godt å holde. Og i siden av brettet ligger trykkpennen, som vi kommer tilbake til.

Thinkpad Tablet har ellers de vanlige volum- og låseknappene, i tillegg til en vanlig USB-inngang (som vi også kommer tilbake til), en mikro-USB-inngang, HDMI-ut, utgang for hodetelefoner og en inngang for dokking. Den leser også minnekort.

Maskin- og programvare

I et såpass stort nettbrett skulle man tro at Lenovo har skviset inn noen voldsomme spesifikasjoner. Og joda, Thinkpad Tablet har mer å vise til på innsiden enn utsiden.

TEGNEBLOKK: Det følger blant annet med en app som fungerer som en notatblokk. Den ser pen ut, men ikke alt glir like glatt. Og vi blir dessverre ikke noe flinkere til å tegne av den...
TEGNEBLOKK: Det følger blant annet med en app som fungerer som en notatblokk. Den ser pen ut, men ikke alt glir like glatt. Og vi blir dessverre ikke noe flinkere til å tegne av den... Vis mer

Med en Nvidia Tegra 2-brikke med doble kjerner glir Android 3.1 for det meste fint. Nettleseren imponerer ikke, men ytelsen er for det meste god nok. Og det at brikken er nettopp Tegra, betyr at du kan kjøpe grafikktunge spill i Market som enkelte andre nettbrett ikke får tilgang på. Spillene kjører fint, men ikke like glatt som hos konkurrentene. Og Tegra begynner uansett å bli en standard i nye nettbrett. Blant annet de nye Galaxy Tab-modellene inneholder den samme brikken som Thinkpad Tablet.

Minnemessig leveres Thinkpad Tablet i tre versjoner, med en tusenlapp mellom hver: 16, 32 eller 64 gigabyte. Batteriet er ikke mye å rope hurra for, men vil nok klare seg gjennom dagen for de fleste.

Lenovo har ikke klart å holde fingrene av Android-fatet, og har blant annet rasket sammen en mengde apper som du får med brettet enten du vil eller ei. Mange av disse henvender seg til proffbrukere, som en Citrix-klient for virtualisering, mens andre forsøker å få deg til å registrere deg på diverse musikk- og filmtjenester. Mange av disse appene er åpenbart ikke optimalisert skikkelig for nettbrett. Lenovo har også en egen app-butikk, om du ikke hadde nok app-butikker til Android fra før. Selv liker vi denne utviklingen dårlig, og holder oss til Market.

Sony er ute med sitt første Honeycomb-brett, men vi blir ikke videre imponerte

Første gangen du bruker brettet blir du presentert til et hjemskjerm-oppsett som etter vår mening ikke ser særlig bra ut. Men du kan selvsagt slette unna alt og starte på nytt. Det gjorde vi.

Her kan du se hvordan Lenovo har lagt opp designet, og noen av appene som følger med:

Det er mange apper på Googles app-butikk. Men ikke alle hører hjemme der.
TEGNEBLOKK: Det følger blant annet med en app som fungerer som en notatblokk. Den ser pen ut, men ikke alt glir like glatt. Og vi blir dessverre ikke noe flinkere til å tegne av den...

En av de mest fremtredende nyvinningene på Android-siden er en snarvei-dings du åpner ved en egen knapp nederst på skjermen. Denne er dessverre vanskelig å bruke, og fremstår som nok en unødvendig dingseboms på et brett som hadde hatt godt av å holde seg til et renere utrykk. Bedre er muligheten til å lukke apper fra Honeycombs liste over nylig brukte apper. Den fungerer fint, men ser ikke ut.

Andre valg får oss nok en gang til å lure på hva i alle dager Lenovo tenkt på. Blant annet får du en merkelig zoome-sak nederst i høyre hjørne i nettleseren, slik mange Android-telefoner har. For ikke å snakke om at de har valgt å levere den med Androids gamle musikkspiller, som er laget for telefoner og ikke nettbrett.

Og fortsatt lastes mobilutgaver av nettsider i nettleseren. Skylden må deles mellom Lenovo, Google og nettuviklerne, men dette er uansett irriterende. (Tips: Skriv "about:debug" i adressefeltet og gå inn på "Avlusing" i nettleserens innstillinger for å lure nettsider til å tro at du bruker PC eller iPad).

TEGNING: Å bruke nettbrettet til å tegne på høres kanskje ut som en drøm, men opplevelsen er så som så.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEGNING: Å bruke nettbrettet til å tegne på høres kanskje ut som en drøm, men opplevelsen er så som så. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dessverre opplevde vi flere ganger plutselige omstarter og apper som låste seg. Ikke akkurat noe proffbrukere vil sette pris på, hverken i sofaen eller på kontoret.

Ellers har nettbrettet funksjonalitet som først og fremst IT-sjefer er opptatt av, som full kryptering av både internt og eksternt minne. Og mange av funksjonene som blir markedsført av Lenovo kan fint skaffes på alle Android-brett. Flere av dem er nemlig apper som alle kan laste ned på egenhånd.

Penn, USB og kamera

Lenovo-modellen leveres med en trykkpenn, som smetter fint inn og ut av kroppen i et hull på siden. Og godt er det, for om du mister den, må du punge ut nærmere 500 kroner. Pennen kan brukes til det meste, men først og fremst tegning og notering. Tekstgjenkjenning er ikke særlig mye bedre nå enn det var på 90-tallet, så å bruke pennen til å skrive med er ikke å anbefale. Men for tegning og notering fungerer den som den skal, men det skulle gjerne gått kortere tid mellom våre bevegelser og det faktiske utslaget på skjermen. Det følger med en app for pennen, og Market stiller opp med en haug andre apper om du vil uttrykke dine dypeste følelser på en skjerm. Tanken er nok først og fremst å få en måte å visualisere saker og ting på møter, og den tanken liker vi godt. Om det ikke er like greit å bare bruke vanlig penn og papir får være en annen sak.

Du kan bruke penn på alle nettbrett - vi har testet

Thinkpad Tablet leveres også med en vanlig USB-inngang, og dette savner vi på flere andre Android-brett. Den fungerer nemlig utmerket til alt fra minnepinner til mus, og blidgjør både nerden og business-folket. Det følger med programvare for å enkelt kopiere filer mellom brettet og minnepinner, og vi opplevde ingen problemer på denne fronten.

KUNNE VÆRT BRA: Tastatur er ekstrautstyr, men om man skal bruke nettbrett til jobbing er det nærmest essensielt. Lenovo sitt kunne vært bra, hadde det ikke vært for problemer med shift-tasten.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KUNNE VÆRT BRA: Tastatur er ekstrautstyr, men om man skal bruke nettbrett til jobbing er det nærmest essensielt. Lenovo sitt kunne vært bra, hadde det ikke vært for problemer med shift-tasten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nettbrettet har også kamera både foran og bak, men ingen av disse gjør noen særlig god jobb. Bilder blir mørke og støyete, og som vi har sagt flere ganger: Å ta bilder med nettbrett kommer aldri til å bli noen stor hobby for oss. Men det er selvsagt greit å ha muligheten, og på et nettbrett som Thinkpad Tablet er det nok først og fremst videokonferanser som er tanken.

Keyboard Folio Case

Ettersom brettet skal egne seg for jobbing, finnes det flere tilbehør til den for å gjøre jobben enklere. Vi fikk levert med Lenovo Tablet Keyboard Folio Case, som fungerer som både tastatur og beskyttelse, og koster rundt 800 kroner.

Med denne kneppet på, får Thinkpad Tablet en vekt som begynner å grense over i det ubehagelige. Å gå rundt med denne pakken i vesken var ikke særlig lystbetont, og da vi måtte løpe etter bussen en mørk høstkveld med godt over en kilo ekstra bagasje konkluderte vi raskt med at dette ikke skulle bli noen vane.

Designmessig kjører Lenovo sin konservative linje, men her fungerer det greit. Brettet kan stå oppreist, og du sitter plutselig med noe som likner Thinkpad-maskinene du kjenner fra før. Tastaturet er godt å skrive på, men vi sliter med enkelte ting. Blant annet skulle det av alle ting bli et problem å få stor bokstav på første ord i en ny setning, da shift-tasten tydeligvis har en forsinkelse. Vi slet også med å få riktig oppsett av tastaturet, og nettbrettet svarte med å restarte seg da vi fiklet som verst.

KJEKT: Å kunne bruke blant annet minnepinner på nettbrettet sitt vil mange like.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEKT: Å kunne bruke blant annet minnepinner på nettbrettet sitt vil mange like. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Konklusjon

Så hva sitter vi igjen med?

Et dyrt nettbrett som har fin ytelse og unike funksjoner, men flere alvorlige problemer, og et kjedelig design. Og en størrelse og vekt som gjør seg dårlig i veska.

Den vanlige forbruker trenger ikke engang vurdere å kjøpe dette nettbrettet. En proffbruker bør heller ikke foreslå dette som jobbens neste investering. Men IT-sjefen vil kanskje se verdier som overgår ulempene.

Dette er tross alt et proffbrett. Men skal kriteriene virkelig være så annerledes? Selv ønsker vi "Bring your own device"-filosofien hjertelig velkommen, og installerer heller proff-funksjonene vi trenger fra Market på et lekrere og bedre Android-brett.

Et nettbrett kan uansett aldri erstatte en god, gammeldags PC. Spesielt ikke på kontoret.

Her får du alle DinSides nettbrett-tester

Testresultat

Lenovo Thinkpad Tablet

Terningkast 3

Fin ytelse, artig med penn, bra med vanlig USB, funksjoner for proffbrukeren

Dyr, dårlig design på både program- og maskinvare, tung, stor

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!