Lenge siden du brukte skriveren?

Alle de store blekkskriverprodusentene, med unntak av Epson, har opplevd en betydelig nedgang i skriversalget første halvår i 2002. Dette til tross for at produktene er blitt billigere og bedre. Hva kan grunnene være?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Data er et av de få norske magasinene som kjører omfattende tester av de aller fleste blekkskrivere som finnes på det norske markedet. De siste par årene har vi vært vitne til det som må kalles en blekkrevolusjon, både med hensyn til fotokvalitet og hastighet, og produktene selges for en stadig billigere penge. Likevel glimrer kjøperne oftere og oftere med sitt fravær.

Verst har nedgangen vært for Lexmark, som første halvår i år opplevde en salgssvikt på 59% i forhold til 2000, men både HP og Canon solgte langt færre enheter denne våren enn i samme periode i fjor. Totalt var nedgangen på 24% (kilde: PCWorld Norge).

Og dette til tross for at salget av digitalkameraer har skutt i været, og DinSide Data, som ett av Norges to største testmagasiner for datautstyr, ofte har skrytt uhemmet av kvaliteten på fotoutskriftene.

God nok kvalitet

Alle de fire store blekkskriverprodusentene har modeller til et par tusenlapper som produserer fotoutskrifter som selv trenede kritikere vil ha problemer med å skille fra laboratoriefremkallinger. Det er faktisk ikke noe hokus pokus lenger, så sant du bruker papir som er kalibrert for bruk på den aktuelle skriveren.

Hva er så årsakene til at denne svært så avanserte teknologien ikke appellerer til kjøperne, selv når prisene er så presset at hver enhet ofte selges med tap for produsenten? Vi har funnet noen fakta, og har i tillegg våre egne teorier.

Skriver-boblen

Først og fremst er det et faktum at blekkskrivere tidligere gikk som varmt hvetebrød. Ikke fordi du og jeg gikk mann av huse for å kjøpe dem, men fordi vi lot oss lokke av hjemme PC-tilbudet fra våre omtenksomme arbeidsgivere. "Alle" skulle ha hjemme-PC, og da fulgte det som regel skriver med i pakken. Du kjenner kanskje enkelte som fortsatt betaler 750 kroner hver eneste måned for en PC-pakke som i dag fallbys komplett for samme sum på nettauksjoner?

Vel, uansett - mange av hjemme PC-kjøperne tilhørte og tilhører verken PC-, foto- eller skriverentusiastene. De har en datamaskin og en skriver som fungerer greit. Ingen grunn til å bytte ut noe som virker som det skal.

Lexmarks markante tilbakegang skyldes i følge markedssjefen Hans Arvid Rønning at de solgte 10 000 skrivere fra butikkhyllene på Rimi i fjor, og denne avtalen er ikke fornyet. Nå er det HP-skrivere som er plassert mellom dopapir og matolje.

Som du sikkert skjønner vil jeg frem til at skriversalget har vært unormalt høyt i lang tid, først og fremst på grunn av hjemme PC-boblen. Et fall i antall omsatte enheter kunne ikke unngås, og det burde ikke komme som noen overraskelse. Men det er jo alltid lov for skriverleverandørene å håpe at disse avtalene vil se en ny vår i løpet av høsten.

Er kvaliteten virkelig så god?

Men bildet er mer kompleks enn som så, og det er mange grunner til at salget av skrivere ikke følger samme eksplosive utvikling som digitalkameraene gjør. Én viktig grunn kan være at mange fortsatt rynker på nesen når de hører ordet "blekkskriver"; kan det virkelig dreie seg om ekte fotokvalitet? Og om det så gjør det, er det enkelt å få til? Ja, hevder vi, men brukervennligheten kan fortsatt bli langt bedre.

Hver gang vi har en skriver inne til test, får vi høre det samme fra kolleger og kontakter som er innom testlabben: "Jøss, er virkelig kvaliteten blitt SÅ bra??"
Hver gang vi har en skriver inne til test, får vi høre det samme fra kolleger og kontakter som er innom testlabben: "Jøss, er virkelig kvaliteten blitt SÅ bra??" Vis mer


Du må fortsatt putte riktig papir i skuffen, hente bildene frem i bildeprogrammet ditt (hvis du ikke bruker Windows XP), og har du skriver fra Epson eller Canon må du fortsatt huske på å velge riktig papirtype i styreprogrammet før du sender bildene til utskrift. Og hvis du ønsker å fylle et A4-fotoark med bilder må du frem med saksen i etterkant.

Fotobutikkene har etter hvert fått hodet opp av sanda, og de fleste tilbyr nå fremkalling av digitale bilder. Det er enkelt, raskt, og du behøver ikke å finne frem saksa. Du sender bildene til butikken over Internett, og ekspertene finner riktige innstillinger for at du skal få papirkopier med god skarphet, gode farger og lang levetid. Papirkopiene har du i postkassen din en dag eller to etter. Kan det bli stort enklere enn det?

Inn, ikke ut

Én annen, og kanskje vel så viktig grunn til at vi ikke sloss som villdyr for å komme først frem til skriverpallene på Elkjøp, er en generell endring i måten vi bruker og behandler informasjon på. Den digitale tidsalderen er over oss, heter det i klisjéen, og det er nettopp det den er. Digitale bilder blir lekrest når de vises på skjermen, de er enkle å dele med andre via epost og diverse on-line fototjenester, og de falmer aldri. "Alle" har CD-brenner og DVD-spiller, og det er en enkel sak å brenne bildeplater som kan vises på TVen. Familievennlig er det også.

For ikke å nevne alle de typiske brevene som oftere og oftere ikke ser snurten av et papir; jobbsøknader, fakturaer, forretningsbrev, invitasjoner - ting som var utenkelig i elektronisk form for bare kort tid siden. Nå er det i ferd med å bli regelen snarere enn unntakene i mange miljøer.

Hva skal vi bruke skriveren til da?

Enkel resept

Jeg tror på en løsning og er overbevist om at det er plass til blekkskriveren i den digitale hverdagen også i tiden fremover, og jeg tror resepten er enkel: Flere funksjoner og vekt på enkelhet. Kvaliteten er god nok.

Skanne- og kopifunksjon får du allerede i multifunksjonsskrivere, men produktene må bli mindre og penere. Dessuten må skriveren klippe bildene for deg, du må kunne koble kameraet direkte til den (helst trådløst), du må slippe å tenke på papirvalg, oppløsning og fargeinnstillinger, aller helst skal det være nok med ett klikk. Og skriveren kan godt ha en harddisk innebygd, som lagrer bildene for deg automatisk.

Dessuten må levetiden på utskriftene garanteres, samtidig som bildene må tåle fingeravtrykk og fuktighet like godt som tradisjonelle fotografier. Og du må slippe ubehagelige overraskelser av økonomisk karakter når blekkpatronene skal byttes ut. Du betaler heller noen hundrelapper mer for skriveren når du kjøper den.

Hva mener du? Vær med på diskusjonen under.

Vi tester

Her finner du vår store test av blekkskrivere, som omfatter rundt 50 produkter. I tillegg planlegger vi en test av multifunksjonsskrivere i løpet av høsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!