Leiesoldat for en dag?

Men Quake II-motoren var ikke død: Vi har forhåndstittet på det ultravoldelige spillet Soldier of Fortune, og kan konkludere med at de som vokste opp med Rambo-filmer på 80-tallet kan ha noe å glede seg til.

Premissen for spillet er å la deg ta del i en fullblods actionfilm. Raven Software har engasjert en ekte leiesoldat ved navn John Mullins, som har kommet med kreative innspill under spillets utvikling. I tillegg er Soldier of Fortune også navnet på et amerikansk tidsskrift, som sansynligvis er en pasifists verste mareritt.

Spillet omhandler hendelser som nok er ganske velkjente for de fleste videotittere – terrorisme, opprørere, kidnapping... Og det er din oppgave å håndtere situasjoner som det vanlige militæret eller politiet ikke har lyst til å rote seg inn i.

Rå vold

Vi har spilt gjennom to offentlig tilgjengelige brett, og har også prøvd flerspiller-mulighetene.

En slem mann...
En slem mann... Vis mer

Enkeltspiller-brettene omhandler tyveri av atombomber, og handlingen foregår i New Yorks T-banesystem og ombord et tog i Afrika. Utenom det, er spillfølelsen svært lik mange andre førstepersons-spill – drep motstandere og kom deg til slutten av brettet. I brett nummer en må du gjennom en del underjordiske ganger og tunneler i T-banesystemet, samtidig som du blir forsøkt stanset av tungt bevæpnede skinheads. Disse har også tatt gisler, og det er din jobb å redde gislene. Etter at skinheads-gjenglederen slipper unna, blir du sendt til Afrika for å finne de stjålne bombene. Og bombene befinner seg på et tog i høy fart...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldier of Fortune er ikke akkurat Half-Life, så du får ikke den store dybdefølelsen av å spille dette spillet. Her er det ren action av høy kvalitet. Hvis du har spilt spillet Sin, som kom ut høsten 1998, kan du muligens kjenne deg igjen i spillfølelsen.

Du får et meget realistisk våpenutvalg, med blant annet en 9 mm pistol, en 44 mm pistol og en snikskytter-rifle. Et utvalg av tilleggsutstyr er også tilgjengelig.

Den mest omstridte delen av spillet er kanskje den muligens litt overdrevne mengden av blod. Prøv å skyte noen med en hagle på kloss hold (i spillet, mener vi selvsagt!), og se hva som skjer... Hvis du blir støtt av dette, er det mulig å skru ned blodnivået, men vil du egentlig det? Å være i stand til å dekke gulvet med kroppsdeler er en del av spillets ”sjarm”.

Utdatert grafikk?

SoF, som spillet også kalles, bruker den aldrende Quake II-motoren. Riktignok har utviklerne i Raven modifisert den til det ugjenkjennelige, men vi savnet til tider litt mer detalj på våpnene og objektene i spillet. Modellene til de forskjellige personene er imidlertid svært bra og beveger seg realistisk.

Selv om grafikken ikke kan måle seg med Unreal Tournament eller Quake III, er det fullt mulig å konsentrere seg om spillbarheten fremfor det visuelle. Og det er jo innholdet som tross alt teller mest i et spill.

Vi prøvde også flerspiller-mulighetene. SoF har en innebygget server-browser, så det er ikke noe problem å finne et spill. Vi kom kjapt i gang, men dessverre synes vi ikke at deathmatch-opplevelsen var fullkommen. Våpen-balansen fungerer bra i enkeltspiller-modus, men i kamp mot levende spillere virker det som om våpnene enten er for svake eller for kraftige. Dette kan selvsagt forandre seg i fullversjonen, som vil ha mange flere våpen.

Alt i alt virker Soldier of Fortune som et solid spill – med høy voldsfaktor. Akkurat som de fleste actionfilmer tar ikke dette spillet opp spørsmålene omkring menneskelig eksistens, men tilbyr moro, høy fart og store eksplosjoner. Og det liker vi. Mens du venter på at fullversjonen skal dukke opp i din butikk, kan du laste ned en demo (95 MB) fra denne adressen.