Lei tv-serier i Norge med Voddler

9 kroner pr episode, men utvalget er foreløpig begrenset.

Mens amerikanere sverger til tjenester som Netflix og iTunes Music Store for å leie film på nett, er det først og fremst de svenske nettjenestene Voddler og Headweb som er aktuelle her til lands.

I forrige uke kunne Apple-sjef Steve Jobs annonsere en ny Apple TV, og i samme åndedrag annonsere han at tv-serie-episoder nå kunne leies for 99 cent via iTunes.

Les også: Ni nettjenester vi misunner amerikanerne

Rett før helgen annonserte også Voddler muligheten for å leie tv-serie-episoder fra deres nettsider. Prisen pr episode er kr 9,-, og selv om mange av tv-seriene er nokså ukjente for oss nordmenn, finnes det også mer kjente tv-serier som House, The Office og Heroes.

Noe begrenset utvalg

Foreløpig er utvalget imidlertid noe begrenset. Eksempelvis kan du kun leie episoder fra første sesong av de tre nevnte tv-seriene, som det tross alt er en stund siden vi så på TV.

Vi spurte Anders Sjöman, kommunikasjonssjef i Voddler, om Voddler i fremtiden ville kunne tilby de nyeste episodene fra de mest populære seriene:

- Det har vi absolutt tenkt til, og vi fører en løpende dialog med filmselskapene om dette. Til syvende og sist er det et forhandlingsspørsmål, ettersom nyere serier koster mer. Når vi ser hvor bra det går for de seriene vi har lagt ut nå, bestemmer vi oss for hvilke andre serier vi skal kjøpe inn, både nyere sesonger av de vi allerede har og helt nye serier, sier Sjöman.


Hva med mobile enheter? Vil det etter hvert bli mulig å leie tv-serier direkte fra Android/iPhone/iPad etc. og se dem direkte? Jeg antar at det blir vanskelig å få godkjenning fra Apple, men Android-versjonen burde i hvert fall kunne vise video?

- Det ligger også i planene, og forhåpentligvis er det ikke så langt borte. Android vil komme først, gitt Apples godkjenningsprosedyre som du påpeker, men vi sikter på begge plattformene. Allerede har vi en planleggingsapplikasjon for Voddler på Android, dvs at du kan se trailere og legge opp spillelister før du kommer hjem til PC-en. Men målet er å kunne vise film og tv-serier direkte på mobiltelefonen. Det er noen DRM-utfordringer som må løses først; å vise film på mobilen er nytt beite for mange rettighetshavere og dette må vi løse opp i før vi får tillatelse til å kjøre visninger på mobil.

Voddlers Android-applikasjon finner du ved å søke etter Voddler i Android Market (gratis).

For å lese mer og eventuelt registrere deg, går du til Voddlers hjemmeside.