Lei av Windows?

Er det noen reelle alternativer til Windows? Er det avhengig av bruksområder, maskinmiljø og maskinvare? Er det vanskelig å kombinere operativsystemer? DinSide planlegger å se nærmere på dette.

Microsoft får mye kjeft for tiden. Både forretningsmetodene og produktene får gjennomgå av myndigheter og brukere. Samtidig dominerer Microsoft markedet fullstendig, og dette ser ikke ut til å forandre seg med det første.

Det finnes likevel alternativer. Linux er på frammarsj, og BeOS har etter hvert fått innpass hos utviklere i de kreative miljøene. Samtidig er det ikke helt klart hva Microsoft har som strategi for videreutvikling av Windows, bildet endrer seg hele tiden.

Vi har selvfølgelig ikke glemt Apple, men Mac er et alternativ som også omfatter maskinvaren, og det er egentlig en litt annen problemstilling.

Stadig på barnestadiet?

Poenget med teknologiutvikling er at den blir usynlig for brukeren. Avansert kunnskap og kompliserte teknikker pakkes inn i et enkelt grensesnitt, slik at den blir tilgjengelig for alle.

Tenk bare på gasslighteren, automatgiret, oppvaskmaskinen og kjøleskapet – det skjer mye i bakgrunnen som vi ikke behøver å tenke på, så lenge det virker.

Datamaskiner har enda ikke kommet så langt, teknikken er fremdeles svært synlig og vi blir hele tiden konfrontert både med maskinen og operativsystemet.

Færre valg – bedre ytelse

Det største problemet med Windows er at det skal være så altomfattende. Om du bruker PCen til svært enkle kontoroppgaver eller meget avanserte kreative oppgaver i et multimediastudio – installasjonen av Windows krever uansett de samme hundrevis av megabyte med tusenvis av filer som knapt noe menneske har oversikt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PCen som maskin er også et sammensurium av gammel og ny teknologi. Her er det mange nisser på lasset som lager problemer, som dukker opp både ved installasjon og i bruk både for tilleggsutstyr og programvare.

Utvalgt maskinvare – skreddersydd programvare?

Ingen av de alternative operativsystemene Linux og BeOS støtter all slags maskinvare, og det er heller ikke noe uttalt mål at det skal bli slik. Brukeren må velge maskinvare som er støttet av operativsystemet, men fordelen er at disse produktene ofte hører til de beste og mest populære produktene i sin klasse.

Fordelen ved dette er at operativsystemet både kan lages mer kompakt og trimmes for optimal ytelse til formålet.

Hva er forskjellen på BeOS, Linux og Windows?

Svært overfladisk kan vi si at BeOS - ”The Media OS” - retter seg mot de som jobber med utvikling av video og lyd, mens Linux er blitt enormt populært i mange kretser for drift av servere i store og små nettverk og som personlig system for entusiaster.

Windows (fra 3.0 til 98) forsøker å gjøre det meste for de fleste, mens Windows NT Server og NT Workstation er beregnet for drift av henholdsvis servere eller arbeidsstasjoner.

I praksis

DinSide har allerede anskaffet BeOS release 4, og gjort noen innledende installasjoner og eksperimenter på et par maskiner. Vi kommer tilbake til de konkrete erfaringene etter hvert som forsøkene skrider frem.

Vi vil også installere en eller flere av de ferdig-innpakkede Linux-variantene som finnes tilgjengelig. I første omgang vil dette bli pakken fra Red Hat, som inkluderer både programvaren på CD-ROM og trykt dokumentasjon i bokform.

Vi vil også teste ut muligheten for å ha flere operativsystemer på samme maskin, og hvordan disse operativsystemene trives sammen i nettverk.