Annonser på Facebook

Lei av at Facebook følger med på hva du søker på i Google?

Du kan faktisk skru det av.

ANNONSEINNSTILLINGER: Har du sjekket hva Facebook mener er interessene dine, i annonseinnstillingene? Foto: Hanna Sikkeland.
ANNONSEINNSTILLINGER: Har du sjekket hva Facebook mener er interessene dine, i annonseinnstillingene? Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mindre du velger å gå for en litt kreativ løsning, kan du aldri fjerne annonsene på Facebook helt. Det du derimot kan gjøre, er å være med på å påvirke hvilken type annonser som skal dukke opp i akkurat din nyhetsoppdatering.

Vi har derfor laget en oversikt over hvilke grep du faktisk har mulighet til å ta.

Sjekk hvilke interesser Facebook mener du har

For å kunne levere så relevante annonser som mulig til deg, er det mye Facebook følger med på. For eksempel følger det sosiale mediet med på hvilke annonser du klikker på, og lager seg et bilde av hvilke interesser du har.

Du kan selv gå inn å sjekke hvilke interesser det er snakk om. Du kan også fjerne de interessene du føler ikke treffer deg.

SJEKK DENNE: Facebook har her samlet det de mener er dine interesser. Det er med på å styre hvilke annonser du får se. Foto: Skjermdump.
SJEKK DENNE: Facebook har her samlet det de mener er dine interesser. Det er med på å styre hvilke annonser du får se. Foto: Skjermdump. Vis mer

Dinside har tidligere skrevet om hvordan du kan forhindre at nettsider du har besøkt forfølger deg på nett. Vi må samtidig understreke at hvis du skrur av dette på Facebook, vil du mest sannsynlig sitte igjen med annonser som er mindre relevante for deg. På den andre siden vil du ikke lenger bli forfulgt av produkter du faktisk allerede har kjøpt.

For å skru det av må du først trykke på denne lenken, og så trykke deg inn på «Annonser basert på din bruk av nettsteder og apper» og huke av «Av», under «Annonseinnstillinger».

Lei av singel-annonser?

Du kan også velge hva av dine personlige opplysninger som skal være med i annonsegrunnlaget. For eksempel kan du velge å fjerne sivilstatus.

Det vil med andre ord si at du kan slippe å få annonser for dating-apper og liknende hvis du er singel, ved å skru av dette i annonsepreferansene.

Og visste du forresten at Facebook har et verktøy som lar deg skjule innhold fra personen du går ut av et forhold med?

SLIPP UNNA: Ikke så gira på å få reklame for dating på Facebook? Du kan skru det av. Foto: Skjermdump.
SLIPP UNNA: Ikke så gira på å få reklame for dating på Facebook? Du kan skru det av. Foto: Skjermdump. Vis mer

Du kan skjule for vennene dine når du liker annonser

Det er ikke alltid man vil at Facebook-vennene skal kunne følge med på alt du driver med. Visste du at du kan skru av all aktiviteten du har knyttet til annonser?

HUK AV: Hvis du huker av «Ingen», slipper vennene dine å se hvilke annonser du liker. Foto: Skjermdump.
HUK AV: Hvis du huker av «Ingen», slipper vennene dine å se hvilke annonser du liker. Foto: Skjermdump. Vis mer

Da slipper vennene dine å få opp dine likerklikk på annonser – som kanskje ikke akkurat er interessant eller relevant for dem.

Du kan skru av dette også i annonseinnstillingene, ved å huke av «Ingen», under fanen «Annonser med mine sosiale handlinger».

Noen ganger får man også opp annonser hvor man virkelig ikke føler man er i målgruppen.

Her er en mini-guide til hvordan du kan sjekke hvorfor akkurat du får opp denne annonsen:

#1: Trykk på den lille haken oppe i høyre hjørne på annonse-posten du er nysgjerrig på.

#2: Velg «Hvorfor seg jeg dette?».

#3: Du får nå opp en begrunnelse for hvorfor du er i målgruppen for denne annonsen. Det kan være alt fra alder, bosted, kjønn eller interesser.

#4: Trykker du deretter på «Administrer annonsepreferanser», vil du komme direkte inn til annonseinnstillingene som vi har vist til lenger oppe i denne artikkelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!