Legion meter lader raskere

Kickstarter-prosjekt lover opptil 92 prosent raskere lading.

<strong>RASKERE:</strong> Legion Meter tilbyr raskere lading via USB-porten på en PC, og kan brukes som multimeter for å måle strøm, spenning og effekt.
RASKERE: Legion Meter tilbyr raskere lading via USB-porten på en PC, og kan brukes som multimeter for å måle strøm, spenning og effekt.Vis mer

De fleste opplever at det går raskere å lade telefonen i veggkontakten enn fra USB-porten på PC-en sin.

Det er fordi USB-porten leverer mindre strøm - en USB 2.0-port skal i følge standarden levere 500 mA, som med 5V spenning gir en effekt på 2,5W. Strømadapteret som følger med telefonen din, leverer mest sannylig 1A (1000mA), som da gir en effekt på 5W.

Dermed dobles ladetiden når du lader i en vanlig USB 2.0-port kontra å plugge den i veggen. Enheter som trenger med strøm enn 500mA (for eksempel eksterne harddisker) må derfor ha en ekstra strømforskyning i tillegg, eller en Y-kabel som lar den trekke strøm fra to USB-porter samtidig. USB 3.0-porter kan til sammenligning levere 900mA.

Les også: Vi tester trådløs lader til iPhone

«Lurer» enheten til å trekke mer strøm

Legion Meter er en enhet du plugger mellom USB-porten og ladekabelen, og som skal sørge for at enheten du vil lade trekker mer strøm fra USB-porten, med det resultat av at den lades opp raskere.

I en tabell postet på produktets Kickstarter-side, oppgis det for eksempel at skaperne har målt iPhone 4s til å hente 2,6W fra USB-porten på en vanlig PC, mens den med Legion Meter koblet i mellom trekker 5W. Dermed vil ladingen gå 92 prosent raskere.

DETALJER: På skjermen kan man se strøm, spenning og effekt.
DETALJER: På skjermen kan man se strøm, spenning og effekt. Vis mer


Dette gjør enheten ved å modifisere datalinjene i USB-porten. Enkelt forklart får enheten vanligvis beskjed om hvor mye effekt den får lov til å hente ut av porten, men det er her Legion Meter opptrer som en mellommann som gir enheten tillatelse til å hente ut mer. Det er mulig fordi flere USB-porter som regel deler på en «strømkvote» og derfor egentlig har mulighet til å levere mer enn 500mA på en port, forutsatt at ikke andre tilknyttede porter trekker strøm.

Les mer: Kickstarter gir deg kontrollen

Et lite multimeter

Legion Meter er egentlig et forminsket multimeter, som også kan brukes for å måle strøm, spenning og effekt, noe som gjøres via en skjerm på enheten. Ved å trykke en knapp kan du bytte mellom disse visningene, og det er også mulig å måle hvor mange mAh du har dyttet inn i batteriet siden du begynte å lade.

Dermed kan du også bruke Legion Meter til å sjekke om reell batterikapasitet er den samme som oppgitt kapasitet.

Skaperne planlegger å sende ut de første produktene i oktober og har for lengst passert målet om å samle inn 10.000 dollar via Kickstarter. I skrivende stund er det fortsatt mulig å forhåndsbestille et eksemplar ved å betale 49 dollar, pluss ti tollar i frakt til Norge, som skulle gi en prislapp på cirka 575 kroner inkludert norsk moms og fortollingsgebyr fra Posten.

Mer informasjon finner du på Legion Meters Kickstarter-side.

PS! Vi har tidligere testet Mobx USB Booster som også gir forkortet ladetid. Den har riktignok ikke mulighet for å se strøm, spenning og effekt, men er tilgjengelig for en langt hyggeligere prislapp.

Les også: Myter om batteri og lading