Legg CDene på harddisken

Digitale oppslagsverk som leksika, atlas og lignende som leveres på CD-ROM, må som regel settes i CD-ROM-leseren når de skal brukes. Det samme gjelder en rekke spill, som oftere og oftere kommer på flere CDer. Ikke særlig praktisk, med andre ord. Det er her FantomCD trår hjelpende til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FantomCD lager komplette kopier av CDer (og DVDer for den saks skyld), og innholdet legges i såkalte image-filer på harddisken. Deretter kan kopiene ”monteres”, dvs at Windows vil oppfatte disse som om de stod i fysiske CD-ROM-stasjoner. Slike kopier kalles for virtuelle CDer, og ved hjelp av FantomCD kan Windows laste så mange som 31 virtuelle CD-stasjoner samtidig.

Veldig praktisk

En slik løsning gir først og fremst raskere og lettere tilgang til spill, oppslagsverk og lignende som normalt krever at du setter i original-CDen. Aksesstid og overføringshastighet vil normalt også være langt høyere enn ved søk direkte fra CDen. Men FantomCD er også ypperlig å bruke til å lage sikkerhetskopier av CDer, ved hjelp av en innebygd CD-brennefunksjon.

Programmet er også i stand til å lage kopier av spill som har innebygd kopisperre. Vi understreker at denne artikkelen ikke er en oppfordring til å lage piratkopier, selv om det er mulig gjennom FantomCD.

Enkelt

Grensesnittet i FantomCD er svært enkelt og oversiktlig. Til venstre finner du en liste over vanlige valg, øverst til høyre finner du en liste over image-filene dine, nederst ser du de virtuelle CD-stasjonene. Du monterer enkelt en image-fil ved å høyreklikke på den aktuelle image-filen, og velge ”mount” fra hurtigmenyen.

FantomCD har et ryddig og oversiktlig grensesnitt.
FantomCD har et ryddig og oversiktlig grensesnitt. Vis mer


Driverne til de virtuelle CD-stasjonene legges resident i Windows, og lastes sammen med operativsystemet. Det betyr at du ikke behøver å kjøre FantomCD for å bruke virtuelle CDer. Det trenger du bare å gjøre når du skal gjøre endringer, for eksempel montere nye image-filer, endre stasjonsbokstaver etc.

Prøv selv

FantomCD krever Win95 eller nyere, og håndterer en rekke vanlige image-formater, som ISO, cuebin m.m. Programmet er shareware (uten tidsbegrensning), og kan lastes ned fra denne siden. Velger du å bruke programmet permanent, koster det $35 (rundt 300 kroner) å registrere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!