LCD-TV vs. stor PC-skjerm


Hei!

Jeg slår på stortromma og kjøper meg en stor pc skjerm til 10.000 kr "Samsung 24" LCD Syncmaster 244T", men jeg er litt usikker. Saken er den at det finnes LCD TV til samme pris som er mye større. Per dags dato har jeg en 19" Samsung Syncmaster CRT. Jeg kjører alltid samme oppløsning 1024x768 både ute i desktop og i spill.
Mitt spørsmål er om at en kan bruke en f.eks 32" LCD TV til pc bruk eller svarer det seg å gå for en skjerm som kun er beregnet til pc bruk...???

Vennlig Hilsen

Tom

Datadoktoren svarer

Hei Tom,

Først må jeg nevne at LCD (TV og PC-skjerm) er spesielt lagd for EN oppløsning, og du kan normalt sett ikke sammenligne LCDer for TV og PC. Samsungen du nevner har nemlig en oppløsning på 1920 x 1200 piksler, mens en vanlig 32 tommers LCD-TV har en oppløsning på 1366 x 768. Dette vil gi to helt forskjellige typer bilde. Til PCen din vil altså en LCD spesielt lagd for databruk være best, så lenge du har tenkt å bruke oppløsningen den er ment for. Det er riktignok mulig å forandre oppløsningen, men dette gir svært ofte et dårligere bilde.

Hvis du derimot har planer om å bruke en lavere oppløsning, i nærheten av 1366 x 768, så kan en TV være like greit, og ikke minst gi større bilde for pengene (pluss TV-tuner i tillegg). I så fall vil jeg anbefale deg å holde deg unna det aller, aller billigste, og se på LCD-TVer fra produsenter som også lager LCD-skjermer for datamarkedet. Disse er nemlig ofte bedre til databruk enn TVer fra fabrikanter som ikke har erfaring fra slik produksjon.

Altså: hvis du er opptatt av å få så fysisk stor skjerm som mulig er det ikke noe i veien for å bruke en LCD TV-skjerm. Hvis på den annen siden billedkvalitet og oppløsning er viktigst skal du gå for en LCD PC-skjerm, og bruke denne i den oppløsningen den er konstruert for.

Til slutt nevner jeg at 1920 x 1200 piksler vil kreve en del mer av grafikkortet ditt enn 1024 x 768 har gjort til nå, og en DVI-kontakt vil være noe du trenger når vi snakker om såpass store LCDer. Derfor må du også sjekke at grafikkortet ditt ikke er altfor utdatert.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar