LCD-skjermer

Flate LCD-skjermer er endelig et realistisk alternativ for mange brukere. Dette skyldes først og fremst at prisen har blitt lavere, men også at egenskapene har blitt stadig bedre, og LCD-skjermene er nå bedre er egnet til forskjellige bruksområder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ideelle skjerm består av et bilde med uendelig oppløsning som svever i luften, og er urealistisk i nær framtid, selv om vi har sett det i årevis i science fiction serier.

Det realistiske alternativet har hittil vært stor, tung, klumpete og strømkrevende skjerm, som er basert på en oppfinnelse fra 1897.

Nå ser det ut til at en mer praktisk og moderne løsning blir mer tilgjengelig: LCD-skjermen, som er byget på en oppfinnelse fra 1970.

Fordelen med LCD

En LCD-skjerm har mange flatterende egenskaper. Den er slank, relativt lett, den er helt flat og har et skarpt og behagelig bilde. Den bruker mindre strøm og er lettere å plassere, siden den ikke har noe magnetfelt.

I finansmiljøet har LCD-skjermer allerede vært i utstrakt bruk i flere år, blant meglere og tradere. Dette skyldes først og fremst at de har de riktige egenskapene, de kan plasseres tett inntil hverandre og påvirker ikke hverandre slik som tradisjonelle skjermer basert på bilderør. Bildet er skarpere, spesielt tegn og linjer er klare og tydelige.

Dessuten flimrer ikke flatskjermer, siden virkemåten er helt annerledes enn tradisjonelle skjermer.

Inni er de like?

Heldigvis er LCD-skjermer ganske like når det gjelder grunnleggende bilde kvaliteter. Dette skyldes at det er langt færre produsenter av selve LCD-panelet enn det er produsenter av merker.

Når det gjelder selve bildet, er det derimot store kvalitetsforskjeller mellom de dyreste skjermene og de rimelige. Innenfor hver kategori er det mindre slike forskjeller.
Derfor vil forskjellen mellom skjermer innenfor en prisklasse først og fremst dreie seg om fysisk utforming og ekstrafinesser, samt betjening og grensesnitt.

Mangler hos LCD

Selv om LCD-skjermer har blitt langt bedre i de siste årene, er det fremdeles noen særheter som gjør dem mindre egnet i forskjellige sammenhenger.

Den største svakheten er begrensninger i betraktningsvinkelen.
Det betyr at du må betrakte skjermen mest mulig rett forfra og ikke fra siden eller ovenfra/nedenfra.

Nyere skjermer har åpnet dette feltet betraktelig(!), men fremdeles er det ikke sammenlignbart med tradisjonelle skjermer. Spesielt fordi fargene forandrer seg forskjellig, slik at bildet ikke blir jevnt blassere, men får til dels store fargeavvik når du ser på skjermen fra siden eller ovenfra.
For mange brukere av bærbare PCer har dette vært både en fordel og en ulempe. På fly har det vært en fordel at den ukjente sidemannen ikke kunne se hva som foregikk på skjermen. I andre sammenhenger, hvis man skulle dele informasjonen med en kollega i setet ved siden av, har dette vært en ulempe.

De dyreste skjermene er påtagelig bedre enn de rimeligste når det gjelder betraktningsvinkel, det er først og fremst dette du betaler for.

Dobbel konvertering

Siden LCD-skjermer er digitale og standard utgang på skjermkort stort sett har vært analoge, dukker det opp potensielle problemer.

En LCD-skjerm har et fast antall punkter, som gir skjermen en fast oppløsning. En lavere eller høyere oppløsning gir da forvrengninger i bildet, siden det rett og slett ikke passer på de tilgjengelige punktene. Dette skyldes at signalet først konverteres fra digital informasjon til analoge signaler på grafikkortet. Så blir det konvertert tilbake til digital informasjon i LCD-skjermen – fram og tilbake er dobbelt så langt.

Størst problemer ser vi når det er små avvik, og vi får et mønster på skjermen – moiré – eller interferens mellom elementer i bildet og skjermens fysiske oppløsning.

Dette skyldes at skjermen ikke er riktig justert i forhold til det analoge signalet. Dette gjøres stort sett automatisk, alle LCD-skjermene vi har testet har en slik Auto-funksjon. Men det er ikke alltid det fungerer optimalt.

Ved digital tilkobling er denne justeringen overflødig, punktene på skjermen adresseres direkte.
Dessverre er grafikkort og skjermer med digital tilkobling typisk dyrere enn de med analoge tilkoblinger! Dette er teknisk sett ulogisk, men skyldes ganske enkelt større produksjonsvolum av de analoge komponentene. Men heldigvis blir prisforskjellen stadig mindre.