LCD-skjermer vi anbefaler

LCD-skjermer preges av å ha mer til felles enn mange andre produkter. Men det er alltid noen som skiller seg fordelaktig ut på viktige områder. Her er våre anbefalinger.

Vi legger mest vekt på to aspekter ved bildekvaliteten, som er betratkningsvinkelen og fargegjengivelsen. Disse henger i stor grad sammen, siden en liten betraktningsvinkel nettopp gjør at fargene blir fordreid hvis du ikke ser rett på skjermen.

En annen egenskap er rask respons som gir lite etterslep. Dette er spesielt viktig i spill og video, men øker også brukerkomforten ved alminnelig bruk, for eksempel ved skrolling av tekst og bilder på nettet.

I tillegg er justeringsmulighetene viktige, slik at du enkelt kan justere høyde og vinkel samt bildeparametere som lysstyrke, kontrast og fargeprofil.

Flere nye formater

I dette året har det dukket opp mange nye formater, samtidig som flere av de eldre formatene mer eller mindre har forsvunnet.

De fleste nye formatene er brede og store, og nå har vi alternativer i 19” (1440x900), 20”, 21”, 22” (1680x1050) 23”, 24” (1920x1200) og 30” (2560x1600).

Det er også både 26” (Nec) og 27” (Samsung og Dell) i 1920x1600 på vei – kanskje det også dukker opp 25” og 28” og 29” for alt vi vet...

Det eneste nye formatet for skjermer i ”smalformat” er 20-tommere med oppløsning på 1440x1050. Disse er egnet både til kontor og hjemmebruk, men scorer ikke spesielt høyt hos fotoentusiasten og spilleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17-tommere på billigsalg

17-tommere er i ferd med å slå følge med 15-tommerne, ut av markedet. Det finnes fremdeles en del modeller hos importører og forhandlere, men det er de med trange budsjetter og spesielt interesserte som velger denne størrelsen. Prisnivået starter på i underkant av 1500 kroner, men det finnes kvalitetsskjermer til godt over det dobbelte. Da er vi godt inne i prisfeltet for 19-tommere, og det er her det store tilbudet finnes.
Vi har ikke testet 17-tommere i 2005.

De beste 19-tommerne

19-tommere i 1280x1024 har blitt det mest utbredte formatet, både i jobbsammenheng og privat.. Skjermene har den samme oppløsningen som 17-tommerne, men har bedre lesbarhet over større avstand, rett og slett på grunn av størrelsen.

Du får nå 19-tommere helt nede i under 2 000 kroner, men de fleste ligger mellom 2 og 3 000 kroner.

Disse skjermene byr på rask respons og kurante farger, men betraktningsvinkelen er begrenset. Dermed blir plasseringen av deg i forhold til skjermen kritisk hvis du skal ha noenlunde riktige farger. Dette er jo viktig hvis du redigerer bilder eller illustrasjoner.

Hvilken av disse skjermene du velger er nærmest hipp som happ. Forskjellene går mest på design, bildekvaliteten er svært lik over hele linja.

Skal du ha skjermen med topp bildekvalitet må du over i et dyrere prisleie, og vi passerer fort 4 000 kroner.

Her utmerker blant annet Eizo, ViewSonic og Nec som seg med gode produkter, men ingen av disse har vært på testbenken i det siste.

Grunnen til dette er at for de samme pengene som en virkelig god 19-tommer koster, får du en glimrende 20-tommer i bredformat.

LCD-skjermer vi anbefaler


Det har også dukket opp 19-tommere i bredformat med oppløsning på 1440 x 900 punkter. De er alle svært like med hensyn til bildekvalitet, som er helt utmerket både for vanlig bruk, video og spill. Prisleiet ligger fra under 2000 for de enkleste modellene med bare VGA-inngang til flere hundre kroner høyere for de mer elegante utgavene med både DVI og VGA.

Men selve bildekvaliteten er til forveksling lik.

Enda større skjermer?

Blant 20-tommerne er Nec 2090UXi den beste vi har testet.

LCD-skjermer vi anbefaler


Dette er en skjerm med oppløsning på 1600x1200 punkter, som er fantastisk behagelige å jobbe - eller leke - med, nær sagt uansett hva slags oppgaver man kaster på dem. Sylskarpe, med en fargedybde og intensitet som overgår det meste.

Billige 20-tommere

Vi nevnte innledningsvis rimelige 20-tommere med oppløsning på 1440x1050 punkter. Disser er alle bygget rundt samme type LCD-panel, så her er det igjen helt greit å la smak og behag bestemme.

Modellene vi har testet kommer fra Videoseven, ViewSonic og Samsung.

Brede 20-tommere

LCD-skjermer vi anbefaler


Vi var inne på 20-tommere i bredformat, Dell og Apple var først ute med disse, men nå har også Nec, ViewSonic, BenQ og mange andre meldt seg på. Her er opppløsningen på 1680 x1050 punkter, som for mange bruksområder er mer egnet enn de vanlige 20-tommerne på 1600x1200. Det er lettere å jobbe med dokumenter ved siden av hverandre, DVD fyller skjermen bedre, mange typer programmer som regneark, lyd og bilderedigering fungerer bedre i bredformat. Øynene sitter jo som kjent ved siden av hverandre...

Dell sin 20-tommer 2007WFP er en utmerket skjerm som gir deg topp bildekvalitet for pengene.

Det dukker nå opp noen litt rimeligere 20-tommere i bredformet, vi har testet E207WFP fra Dell, men disse kommer ikke i nærheten av den bare litt dyrere modellen.

De enda større brede skjermene

Skjermer med oppløsning på 1920 x 1200 finner vi hos 23-tommere og 24-tommere som etter hvert har falt ned i et tilgjengelig prisområde. Dette er skjermer i bredformat, de kan i mange tilfeller erstatte to-skjermsløsninger. De er like gode som de beste 20-tommerne og gir en arbeidsflate som er ytterst behagelig. Her er det Dell sin 2407WFP som i desember 2006 gir deg mest for pengene.

LCD-skjermer vi anbefaler


Gigantene

Klarer du deg ikke med en 24-tommer så er det et par muligheter får å få en enda større skjermflate. Vi snakker om 30-tommere, og disse leveres av Dell og Apple.

Oppløsningen her er på 2560x1600 punkter, og dette er STORE skjermer.

Her var det skjermen fra Apple som skilte seg ut som den beste, med et griselekkert design og en fantastisk bildekvalitet. Prisen er nesten like imponerende, vi snakker om i underkant av 20 000 kroner. Du må også ha et skjermkort som klarer å levere denne oppløsningen, det kreves Dual-Link DVI, men det er ikke lenger uvanlig og tilbys fra middels kraftige skjermkort.

LCD-skjermer vi anbefaler


Nye skjermer kommer til

Vi har testet mange LCD-skjermer i de senere årene, og sett en rivende utvikling både teknisk og prismessig. Vi fortsetter å teste nye skjermer etter hvert som de dukker opp.

Ønsker du at DinSide skal teste spesielle skjermer, kontakt distributøren og si fra! Det er som regel ikke oss det står på, men ikke alle distrubutører er like flinke til å låne ut testprodukter til test...

Gå til LCD-testen
Gå direkte til sammenligningen av LCD-skjermene